«

»

GLULAM: Sala de festivitati SOLARINO

Share

Proiectul se refera la structura din lemn lamelat incleiat executata pentru acoperirea unui spatiu cu destinatia de sala de festivitati, amplasata in localitatea Aninoasa, judetul Dambovita. Documentatia tehnica a fost intocmita la finalul anului 2015, iar la inceputul anului 2016 au fost produse elementele si au fost puse in opera. 

Pentru calculul structurii au fost luate in considerare urmatoarele caracteristici ale amplasamentului:

  • presiunea dinamica a vantului qb = 0,4 kPa;
  • incarcarea din zapada pe sol sk = 2,00 kN/m2;
  • acceleratia de proiectare a terenului ag = 0,30g m/s2;
  • perioada de colt Tc = 1,00 s.

Imobilul a fost incadrat in clasa de importanta III, cu γi = 1,00.

Constructia este alcatuita din cinci travee de cate 5,40 m si trei deschideri, doua laterale de cate 4,80 m si una centrala de 15,75 m, formandu-se, astfel, un contur rectangular cu dimensiunile de gabarit de 25,50 m x 27,00 m.

Inaltimea la coama este de 6,10 m, iar inaltimea la streasina este de 2,95 m.

Sistemul structural este alcatuit din cadre triplu articulate dispuse pe directie transversala si pane de compresiune dispuse pe directie longitudinala. Panele de compresiune si sistemul de contravantuiri metalice, dispuse in planul acoperisului si in cel al peretilor, asigura stabilitatea structurii la actiunea fortelor orizontale din vant sau seism.

Structura secundara a acoperisului este executata din capriori din lemn ecarisat, care reazema pe panele de compresiune si asigura realizarea unui panou termoizolant cu fata interioara din gips-carton si fata superioara din OSB 3.

Sistemul de fundare este realizat din fundatii izolate sub stalpii de cadru, legate intre ele cu grinzi. In fundatii au fost inglobate, inainte de turnarea betonului, buloanele necesare prinderii conexiunilor de baza ale stalpilor principali, iar dupa turnare au fost prevazute ancore chimice pentru stalpii laterali ai cadrelor transversale.

Constructia a fost conceputa astfel incat in zona coamei sa fie prevazuta cu un luminator retractabil din sticla si pereti laterali vitrati detasabili, astfel incat pe timpul verii sa poata fi demontati.

Solicitarile maxime obtinute in urma noului calcul au fost urmatoarele:

  • My = 418 kNm (moment incovoietor);
  • Vz = 296 kN (forta taietoare);
  • Nx = 92 kN (compresiune axiala).

Incarcarea proprie relativ mare a luminatorului din zona coamei isi spune cuvantul asupra momentului din nodul incastrat dintre stalpul principal si grinda, realizarea acestui nod fiind partea cea mai interesanta a proiectului, atat din punct de vedere al calculului cat si al montajului. O imbinare clasica rezolvata cu eclise metalice ar fi cerut un numar mare de tije filetate si sectiuni mari ale elementelor. Pentru acest motiv s-a adoptat varianta constructiva cu stalp dublu, care permite o imbinare lemn – lemn numai cu tije filetate dispuse pe circumferinta a trei cercuri concentrice, fara a utiliza piese metalice aparente. Pentru marirea capacitatii imbinarii cu tije filetate s-au prevazut placute dintate („buldogi”) in planurile de contact dintre grinda si ramurile stalpului.

Alegerea variantei cu stalp dublu aduce un avantaj considerabil si din punct de vedere al protectiei la foc, prin inchiderea cu fururi a spatiului dintre cele doua ramuri ale stalpului, formandu-se astfel o sectiune mare de tip „cheson” care nu permite patrunderea focului catre fata interioara a elementelor ce formeaza stalpul. Prin scenariul de siguranta la incendiu, constructia a fost incadrata in gradul III de siguranta la foc, care impune o rezistenta la foc de 60 minute pentru stalpi si de 30 minute pentru grinzi.

Pentru reducerea perioadei de montaj pe santier, cat si pentru asigurarea unei executii corecte a gaurilor, semicadrele care alcatuiesc cadrele transversale s-au premontat in fabrica fara a se monta buldogii, dupa care au fost dezasamblate, transportate pe amplasament si reasamblate.

Primele doua cadre au fost ridicate simultan cu doua macarale, dupa care s-au montat panele de compresiune si contravantuirile, pentru a forma o trama stabila ce a constituit reperul pentru montarea urmatoarelor cadre.

Montajul structurii din lemn lamelat incleiat a durat  sase zile, dupa care antreprenorul general a montat elementele de inchidere din planul acoperisului si din planurile peretilor. Inainte de finalizarea lucrarii s-a decis schimbarea variantei constructive a luminatorului de pe acoperis, adoptandu-se solutia unei copertine retractabile care culiseaza pe directiile celor doua linii de panta cu ajutorul unui sistem automatizat. 

Autor:
Bogdan GHIOC Sef departament proiectare, GLULAM SA


…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 152 – octombrie 2018, pag. 52

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/10/01/glulam-sala-de-festivitati-solarino/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.