In situatia in care trebuie imbunatatita capacitatea portanta a terenurilor slabe, metoda de excavare si depozitare a pamantului si apoi inlocuirea acestuia cu material granular nu este, intotdeauna, cea mai eficienta. In astfel de cazuri, Tensar® va poate oferi unul dintre cele mai bune sisteme de crestere a capacitatii portante a terenurilor slabe.
Atunci cand trebuie redusa tasarea sau cand trebuie marita capacitatea portanta a unei formatiuni relativ slabe si cu grosime scazuta, salteaua de geocelule Tensar® este solutia ideala.
Saltelele tridimensionale, executate din geogrile, sunt produse care se prezinta sub forma unui ansamblu de celule cu sectiune triunghiulara, cu peretii din geogrile monoaxiale si baza din geogrile triaxiale, umplute cu material granular. Odata umpluta cu material granular, salteaua actioneaza ca o platforma solida, care asigura terasamentelor o fundatie stabila, permitand o tasare controlata.
Avantaje practice ale saltelei geocelulare din geogrila:
- Asigura stabilitatea fundatiei;
- Atenueaza tasarile diferentiate ale unui terasament executat pe pamant slab;
- Nu necesita excavare si inlocuirea pamantului slab;
- Permite reducerea duratei de executie si realizarea de economii de cost.
Unul dintre proiectele la care s-a folosit acest sistem este autostrada A10, care va face legatura intre orasele Sebes si Turda, conectand autostrazile A1 si A3. Langa Turda, la capatul de nord al traseului, drumul trece prin apropierea lacului Stejeris. Zona din jurul lacului este formata din pamanturi slabe si extrem de variabile (cu capacitati portante cuprinse intre 8 kPa si 20 kPa), cu nivelul de apa freatica ridicat, reprezentand o provocare semnificativa pentru constructor si proiectant.
Salteaua geocelulara, proiectata conform cu BS8006-1:2010, are la baza geogrila triaxiala Tensar® TriAx® TX150 si pereti celulari de 1 m inaltime, realizati din geogrila monoaxiala Tensar® Stratum®.
Aproximativ pe o suprafata de peste 15.000 mp, geocelulele executate din geogrila au fost umplute cu material granular, pentru a crea o fundatie solida care sa ofere stabilitate. Scopul utilizarii a fost de a atenua tasarile diferentiate ale terasamentului si a spori capacitatea portanta a pamantului. In plus, umplutura granulara a functionat ca strat de drenaj. Salteaua a fost asamblata manual in santier de o echipa de 4-6 oameni care au instalat intre 500-1.000 mp/zi si umplerea a fost realizata imediat, accelerand viteza de executie.
Salteaua geocelulara a creat un strat rigid de fundare, permitand o executie rapida, sigura si economica a terasamentului si asigurand performanta pe termen lung.
Sistemul din saltea geocelulara Tensar® – Stratum® a fost folosit si la Centura Tecuci. Scopul proiectului a fost de a reduce tasarile diferentiate pe termen scurt si lung, precum si miscarile laterale si a spori capacitatea portanta a pamantului, permitand o executie rapida si sigura.
Centura ocolitoare a municipiului Tecuci va descongestiona traficul din interiorul orasului, oferind un traseu alternativ vest-est pentru cei care se deplaseaza pe drumurile E581 si DN25. Executia centurii ocolitoare, in lungime de 7 km, a inceput in 2016 si se doreste a fi finalizata in 2018. O anumita portiune din drumul de centura traverseaza o zona mlastinoasa, caracterizata de pamanturi slabe si saturate. Sistemul de fundare TensarTech® Stratum® de la Tensar®, alcatuit din saltele geocelulare de 1 m inaltime, a reprezentat solutia ideala. Acesta a format un strat rigid de fundatie care acopera in intregime o suprafata de 10.000 de metri patrati.
Sistemul de fundare Tensar® Stratum®, alcatuit din saltele geocelulare, reduce tasarile si miscarile laterale si conduce la cresterea capacitatii portante a terenului, asigurand o platforma sigura de lucru. In acelasi timp, sistemul scurteaza durata de executie a terasamentului.
Autor:
Ionel Davidescu – Director Tehnic Materiale Geosintetice, Iridex Group Plastic
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 152 – octombrie 2018, pag. 22
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns