«

»

SAIDEL ENGINEERING: Sistemul inovator SAIDEL – monopile, cea mai economica si rapida solutie de fundare a stalpilor pentru orice tip de teren

Share

Beneficiind de experienta ampla, acumulata in peste 50 ani de membrii echipei noastre in cercetarea geotehnica, proiectarea si executia fundatiilor speciale, am dezvoltat un sistem inovator de fundare a stalpilor pe un pilot singular, solutie care poate fi folosita cu succes pentru orice tip de teren, atat la stalpii din beton armat cat si la cei metalici. 

In conditiile economice actuale, in care forta de munca s-a redus considerabil si resursa umana in desfasurarea unei lucrari devine factor determinant, solutiile clasice de fundare implica o serie de operatiuni care consuma foarte mult din resursele umane disponibile (excavare, turnarea egalizarii, cofrare, armare, betonare, decofrare, realizarea umpluturii si compactarea in straturi, la care in cazul terenurilor dificile se adauga eventualele epuizmente, imbunatatirea terenului de fundare sau realizarea unor piloti sub fundatii). In aceste conditii, termenele de executie sunt adesea greu de respectat.

Solutia inovatoare de fundare a stalpilor direct pe un pilot singular, fara cuzinet sau pahar prefabricat, reprezinta o alegere avantajoasa, special gandita pentru a raspunde solicitarilor investitorilor si antreprenorilor generali atat din punct de vedere economic, cat si ca viteza de executie. Intrucat sistemul inovator SAIDEL – monopile implica exclusiv operatiuni realizate mecanizat sub cota platformei de lucru, acesta beneficiaza si de avantajul de a se executa independent de conditiile meteo obisnuite (perioade de ploaie, ninsoare sau ger).

Sistemul inovator SAIDEL – monopile a fost aplicat deja cu succes pentru fundarea stalpilor prefabricati in proiecte mari avand amprenta la sol de peste 30.000 m2 si este in curs de a fi utilizata la fel de eficient si pentru stalpi metalici sau turnati monolit.

Prima aplicare a solutiei inovatoare am realizat-o pentru fundarea stalpilor prefabricati, fiind cei mai raspanditi pentru structurile spatiilor comerciale, de depozitare si de productie.

In acel caz, provocarea principala a implementarii solutiei SAIDEL – monopile a reprezentat-o realizarea precisa a paharului, operatiune esentiala in asigurarea calitatii executiei fundatiei. Sistemul consta in executia unui pilot de fundare cu diametru mare in prima parte a forajului, continuand dupa caz cu forarea unui pilot cu diametru redus, pana la adancimea rezultata in urma calculului de rezistenta si stabilitate.

Diametrul superior al pilotului este dictat de dimensiunile stalpului prefabricat, de grosimea gulerului paharului si de tolerantele de executie. Lungimea si caracteristicile sectiunii pilotului inferior rezulta in urma analizelor de interactiune teren – structura realizate utilizand programe de calcul tridimensional bazat pe metoda elementului finit. In acest scop realizam investigatii geotehnice speciale in situ si in laboratorul propriu. Proiectarea sistemului respecta prevederile reglementarilor tehnice nationale precum si europene.

Pilotii se pot executa prin toate metodele de executie larg raspandite in practica inginereasca respectand prevederile SR EN 1536:2011+A1:2015.

Realizarea paharului se face in situ, dupa turnarea betonului in piloti, prin introducerea in betonul proaspat a unui negativ cu dimensiunile solicitate prin proiectul de structura. Negativul este acoperit cu o folie profilata, in urma extragerii rezultand o suprafata amprentata, care are scopul de a realiza o legatura ferma intre fundatie si stalpul prefabricat prin intermediul mortarelor folosite la monolitizarea uzuala a stalpilor in paharele prefabricate.

Pentru verificarea comportarii ansamblului format din pilotul de fundare si stalpul prefabricat, am efectuat incarcari de proba la sarcini verticale de compresiune si la sarcini orizontale, dar si la sarcini ciclice combinate.

Incercarea combinata cu sarcini orizontale si verticale a fost condusa cu succes pana la cedarea stalpului prefabricat in conditiile in care deplasarile pilotului nu au depasit 2 mm, acesta revenind elastic la pozitia initiala dupa mai multe cicluri de incarcare.

Sistemul inovator SAIDEL – monopile este protejat privind dreptul de autor prin cererile de brevet de inventie nr. A/00711 din 2016 si A/00041 din 2017, inregistrate la OSIM.

Ne bucuram sa va oferim cea mai potrivita optiune pentru optimizarea proiectelor dumneavoastra prin compararea directa a avantajelor sistemului inovator SAIDEL – monopile fata de orice alta solutie de fundare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 152 – octombrie 2018, pag. 38

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/10/01/saidel-engineering-sistemul-inovator-saidel-monopile-cea-mai-economica-si-rapida-solutie-de-fundare-a-stalpilor-pentru-orice-tip-de-teren/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.