«

»

Seminarul International NOI TEHNICI SI TEHNOLOGII DE IMBUNATATIRE A PAMANTURILOR – Bucuresti, 9 noiembrie 2018

Share

Filiala Bucuresti a Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii organizeaza, in ziua de 9 noiembrie 2018, un Seminar international dedicat Noilor tehnici si tehnologii de imbunatatire a pamanturilor.

Ideea organizarii acestui Seminar a pornit de la problemele inregistrate in aplicarea acestor metode in Romania, in special la lucrarile de terasamente rutiere. Multe astfel de lucrari, la care s-au aplicat metode de imbunatatire, au prezentat probleme in exploatare, ceea ce ne-a dus la concluzia ca nu exista suficienta informatie / cunoastere in piata, diferitele tehnici fiind aplicate, de multe ori, gresit, pe domenii de utilizare care nu sunt cele mai adecvate etc. 

Multe dintre metodele de imbunatatire a terenurilor slabe sau dificile de fundare sunt cunoscute si dezvoltate de multi ani in alte tari (care se confrunta mai mult decat Romania cu asemenea terenuri). Si in Romania se aplica astfel de metode, dar cu o frecventa mai mare doar in ultima perioada. Acest fapt este coroborat cu dezvoltarea infrastructurii de transporturi, dar si cu lipsa terenurilor bune de fundare, care sunt deja ocupate.

Solutiile de fundare pe terenuri imbunatatite prin diferite metode sunt, de multe ori, mai eficiente financiar, oferind de asemenea siguranta in exploatare, ceea ce ii determina pe ingineri sa le adopte din ce in ce mai des. Totusi, lipsa relativa de experienta in acest domeniu, precum si faptul ca, in multe cazuri, controlul parametrilor care sunt obtinuti dupa imbunatatire este dificil sau incomplet realizat, fac ca rezultatele sa nu fie totdeauna cele scontate. Aceasta situatie sporeste neincrederea inginerilor si beneficiarilor in astfel de tehnici.

La nivel european se remarca o sporire a eforturilor de reglementare in acest domeniu, ca si perfectionarea tehnicilor existente, dezvoltarea unor metode mai eficiente de control si a unor metode de proiectare moderne.

Toate aceste elemente ne-au determinat sa organizam Seminarul international, cu participarea unor specialisti recunoscuti in domeniu, pentru a oferi membrilor societatii noastre profesionale, dar si autoritatilor interesate, inginerilor proiectanti si tuturor celor interesati, informatii complete, actuale pe acest subiect de mare actualitate.

Astfel, seminarul va cuprinde 2 keynote lectures:

  • Prof. Em. Jan MAERTENS de la Univesitatea Catolica din Leuven (Belgia) si fost vice-presedinte al comitetului tehnic al CEN TC221 Ground Improvement in perioada 2004 – 2012, care ne va prezenta o lectie de sinteza asupra tuturor tehnicilor de imbunatatire a pamanturilor;
  • Ing. Serge VARAKSIN, fost director general adjunct al companiei Ménard din Franta, fost vicepresedinte al comitetului tehnic TC 211 Ground improvement al ISSMGE, care va prezenta o lectie legata de parametrii de proiectare, de executia si controlul terenurilor imbunatatite.

De asemenea, programul include doua prezentari invitate:

  • Dr. ing. Janos SZENDEFYI (Universitatea de Tehnologie si Economie din Budapesta, Ungaria), care se va referi la tehnica de imbunatatire a terenurilor dificile prin amestec cu var, pornind de la mecanismele interne de reactie, trecand prin proprietatile pamanturilor astfel imbunatatite si ajungand pana la proiectarea unor astfel de solutii;
  • A doua prezentare invitata va fi asigurata tot de ing. Serge VARAKSIN pe un subiect adiacent, acela al presiometrului Ménard, respectiv al evolutiei acestui echipament fanion al investigatiei geotehnice din Franta, care sta la baza intregii proiectari geotehnice din aceasta tara.

Participantii la eveniment vor afla si noutati din standardizarea europeana:

  • Domnul ing. Christophe DENAYER (Belgia), reprezentant al societatii Carmeuse si al European Lime Association (Asociatia Europeana a Varului), va prezenta o informare asupra dezvoltarii de ghiduri tehnice nationale pentru tratarea pamanturilor marginale, de obicei neutilizate sau putin utilizate pentru fundare;
  • Doamna dr. ing. Colette GREGOIRE (Belgia), cercetator principal la Departamentul de Geotehnica al Centrului belgian de cercetari rutiere si profesor invitat al Universitatii Catolice Louvain-la-Neuve, va prezenta noul standard european EN 16907-4 – Lucrari de terasamente, recent elaborat de comitetul tehnic TC 396 al CEN.
  • Domnul dr. ing. George TSITSAS (GT Ground Engineering & Construction Services, Romania), reprezentant al ASRO in comitetul tehnic al CEN TC 250/SC7 dedicat Eurocodului 7 (Proiectare geotehnica) va prezenta ultimele noutati legate de noul capitol dedicat imbunatatirii pamanturilor din viitoarea editie revizuita a EN 1997.

Pe langa aceste prezentari de sinteza sunt anuntate contributii numeroase si interesante, care acopera intreg spectrul de tehnici din domeniu, ale unor firme din tara si din strainatate: stabilizarea in masa a pamanturilor moi (Ramboll Finlanda), experienta romaneasca de stabilizare cu lianti pe baza de var (Carmeuse Romania), tehnici de imbunatatire prin injectii solide (GT Ground Engineering & Construction Services, Romania) sau de compactare dinamica (Liebherr, Univ. Ovidius Constanta), folosirea saltelelor geocelulare din geogrile pentru reducerea tasarilor (Tensar Olanda), tehnici de amestec in adancime (SBR Soletanche Bachy Fundatii Romania), incluziuni rigide (Keller Geotehnica SRL, UTCB), executia proiectelor majore de imbunatatire prin amestec (Inreco Mix Romania) sau modul de studiere in laborator al proprietatilor pamanturilor imbunatatite (Laborator Central CCF, UTCB).

Putem afirma, inca de pe acum, ca acest program dens, de substanta, care acopera tehnici si aplicatii variate (terasamente, drumuri, fundatii, lucrari portuare, investigatii etc.), ce prezinta atat elemente legate de principii fundamentele, de proiectare, executie, control, investigare sau cercetare, sustinut de specialisti recunoscuti in domeniu, va interesa un numar mare de specialisti din Romania.

Sponsorii evenimentului sunt Carmeuse, GT Ground Engineering & Construction Services, Iridex Group Plastic, Liebherr si CRH.

Informatii suplimentare puteti solicita la adresa: secretariatsrgfbucuresti@yahoo.com

Seminarul este cu intrare libera, dar persoanele care doresc sa participe trebuie sa se inscrie pe platforma Eventbrite la link-ul de aici.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 152 – octombrie 2018, pag. 16

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/10/01/seminarul-international-noi-tehnici-si-tehnologii-de-imbunatatire-a-pamanturilor-bucuresti-9-noiembrie-2018/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.