Ionel Cristea: Au trecut 6 luni de la interviul pe care ni l-ati acordat despre modul cum se desfasoara constructia de autostrazi in Romania. Ce lucruri deosebite – pozitive sau negative – s-au intamplat de atunci?
Ionut Ciurea: In mare parte, lucrurile au ramas la fel. Aceleasi probleme, aceeasi incompetenta, aceleasi blocaje si promisiuni fanteziste. La nivel macro nu s-a schimbat nimic. Nici nu ar avea ce. Avem aceiasi oameni in functiile cheie si aceleasi proceduri/sisteme. Nici macar mult-hulitul regulament de receptie nu s-a schimbat, desi HG-ul care trebuie sa-l modifice este pe circuitul de avizare, insa a fost intors acum putin timp intre diversele ministere care trebuie sa semneze. Este nevoie de adoptarea sa ca sa mai deschidem un ciot de autostrada (A3 Petricani – Popasului – DNCB) in acest an.
Ionel Cristea: Care sunt problemele ce impiedica, in continuare, desfasurarea, in bune conditii, a lucrarilor in infrastructura?
Ionut Ciurea: Aceleasi: slaba capacitate administrativa (incompetenta, simplu spus, de la directori pana la simpli functionari), ingerintele politicului la nivel administrativ, lipsa profesionistilor si incompetenta manageriala, pregatirea dezastruoasa a proiectelor, fuga de raspundere si blocaj decizional, birocratie excesiva, care nu poate fi rezolvata in timp util de functionarii prost platiti si prost motivati.
Ionel Cristea: Cum se pot rezolva – dupa parerea dumneavoastra – unele dintre aceste probleme?
Ionut Ciurea: O varianta ar fi, pur si simplu, ca managementul de proiect pe marile obiective de investitii sa fie facut la nivel privat. Exista chiar si cadrul legal pentru asa ceva, dar nu se doreste la nivel politic. Avem nevoie de manageri profesionisti, capabili sa implementeze, in timp util, proiectele majore de investitii. De aici porneste totul. Nu credem ca mai poate fi reformata CNAIR, intr-un interval de timp rezonabil.
Ionel Cristea: In perioada scursa de la ultimul interviu s-au promovat o serie de modificari la Legea Achizitiilor Publice. Sunt aceste modificari in masura sa imbunatateasca activitatea in domeniul investitiilor in infrastructura?
Ionut Ciurea: Ramane de vazut daca vor avea efecte pozitive. Deocamdata nu vedem efecte pozitive notabile, pentru ca nu s-a schimbat nimic in pregatirea documentatiei de licitatie sau in evaluarea ofertelor si in derularea efectiva a procesului de achizitie publica. Degeaba avem chiar si cea mai buna legislatie din lume, daca acea legislatie e interpretata si aplicata stramb de oameni incompetenti si/sau rau-voitori si/sau care actioneaza la comanda politica (sau a unor grupuri de interese).
Ionel Cristea: In ce masura poate influenta pozitiv – dupa parerea dumneavoastra – investitiile in infrastructura, Legea Parteneriatului Public – Privat?
Ionut Ciurea: Am spus-o de multe, multe ori. Solutia PPP nu este una magica. Ea cere competenta, flexibilitate si dedicare:
Competenta: o analiza tehnica mult peste cea necesara intr-un proiect clasic.
Flexibilitate: daca partenerul privat isi asuma riscuri ridicate, statul trebuie sa fie capabil sa le acopere.
Dedicare: statul trebuie sa monitorizeze investitorul privat dar sa il si ajute sa-si duca la bun sfarsit lucrarea.
De exemplu, trimiterea la plimbare a expertilor Bancii Mondiale si alegerea Comisiei de Prognoza (o institutie fara atributii si experienta in infrastructura de transport) pentru implementarea Autostrazii A3 Ploiesti – Comarnic – Brasov este, mai degraba, o gluma proasta si o bataie de joc.
Sau, Autostrada A8 Targu Neamt – Iasi. Aici se propune PPP desi este o solutie mult mai costisitoare pentru Romania si pentru soferi dar si mult mai greu de transpus in realitate, mai ales din cauza studiilor incomplete pe care le avem acum. Acest tronson este eligibil pentru finantare europeana. Asa cum am spus de zeci de ori, public, „implementarea”, prin PPP, a autostrazii este scuza perfecta de a nu se face nimic. Sau, posibil, sansa celor care au decizia in varf de pix de a da un tun gras in complicitate cu firmele private. Bineinteles, totul pe spinarea romanilor, care risca sa plateasca despagubiri consistente „investitorilor” fara sa aiba un centimetru de autostrada executat in teren!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 153 – noiembrie 2018, pag. 63
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns