«

»

BASF: Betonul prefabricat… un mix de cerinte, conditii, solutii

Share

Betonul este un material compozit, neuniform, adesea judecat prin aspectul sau. Aspectul betonului este din ce in ce mai mult apreciat si valorificat de catre arhitecti pentru realizarea unor constructii care infrumuseteaza mediul nostru.

Insa, obtinerea performantelor tehnice si a celei mai bune finisari posibile a suprafetei betonului prefabricat necesita o analiza atenta a actiunii si interactiunii mai multor factori: caracteristicile betonului proaspat, particularitatile procesului de productie, calitatea cofrajelor si a agentilor de decofrare.

Amestecurile de beton avand diverse clase de rezistenta si durabilitate pot fi destul de rapid proiectate in laborator si implementate pe fluxul de productie, insa acest lucru nu ne da si siguranta ca vor genera elementele finite de o durabilitate corespunzatoare si cu suprafete netede, fara defecte. Fiecare dintre etapele procesului de executie a elementelor de beton prefabricat – preparare, turnare, vibrare, finisare – influenteaza, in mod direct, capacitatea de compactare si implicit, aspectul final al elementului.

Pe langa clasa de consistenta, caracteristici mai putin uzuale ale betonului proaspat, precum vascozitatea, stabilitatea si rezistenta la segregare sunt aspectele care trebuie luate in considerare inca din faza de proiectare a amestecului de beton si trebuie adaptate fluxului tehnologic existent, astfel incat sa se creeze premisele obtinerii performantelor tehnice si estetice solicitate de clientul final.

Ne putem imagina betonul prefabricat ca un puzzle, in care componentele si conditiie de executie interactioneaza si se influenteaza reciproc, determinand performanta tehnico-economica a produsului finit.

Forta de munca poate fi calcaiul lui Ahile in obtinerea unor  elemente de calitate, atat structural cat si estetic, acestea depinzand in mare parte de buna practica in executie. Pentru ca intreg procesul sa decurga corespunzator – sarje uniforme, turnare continua si rapida, vibrare minima sau eliminare, finisare facila – betonul trebuie sa aiba anumite caracteristici reologice si un echilibru intre fluiditate si vascozitate.

Pentru a monitoriza si determina caracteristicile betonului si, implicit, pentru a putea adapta aceste caracteristici la particularitatile fiecarui flux de productie, la cerintele tehnice si termenul de livrare/executie pentru fiecare proiect, produsele Master Builders Solutions sunt dezvoltate ca solutii punctuale ce trateaza o anumita cerinta si/sau conditie.

 

MasterEase
solutia BASF pentru beton cu vascozitate scazuta, usor de prelucrat si usor de compactat

Betonul cu vascozitate ridicata este rigid si lipicios si, ca o consecinta, poate deteriora rapid echipamentele utilizate. Aditional, acest tip de beton este greu/dificil de turnat, vibrat si finisat, necesitand o durata prelungita de mixare, deci consum ridicat de energie.

Aditivul superplastifiant MasterEase se bazeaza pe o tehnologie dezvoltata si patentata de BASF. Pentru acest produs a fost creata o noua generatie de polimeri, un nou tip de molecule care confera betonului caracteristici reologice exceptionale.

Denumirea produsului ”ease” sugereaza beneficiul principal – usurinta. In primul rand, aditivul scade vascozitatea betoanelor cu pana la 30%, ceea ce ii permite producatorului sa toarne, sa compacteze si sa finiseze betonul cu o eficienta considerabil imbunatatita. Dezvoltarea rezistentelor initiale este accelerata, astfel ca procesele de decofrare si transfer sunt efectuate la termene mici, astfel reutilizandu-se la maximum cofrajele disponibile.

Prin imbunatatirea reologiei – reducerea vascozitatii si imbunatatirea caracteristicilor de curgere – MasterEase reprezinta o solutie la multe dintre dificultatile reale intampinate pe parcursul executiei prefabricatelor, asigurand o serie de avantaje si beneficii pe intreg fluxul de productie:

  • Eficienta mare a operatiunii de vibrare si mai facila;
  • Finisare si nivelare rapida cu estetica imbunatatita;
  • Randament si durata de viata mai mare a utilajelor;
  • Reducerea costurilor cu forta de munca implicata in turnare, vibrare, nivelare, finisare, cat si in procesele ulterioare de reparare;

Sunt anumite tipuri de elemente la care procesul de turnare-compactare dureaza mai mult sau in perioadele foarte calduroase, situatii care necesita ca lucrabilitatea betonului sa se mentina pentru o perioada mai lunga de timp.

 

MasterSure HES
solutia BASF pentru beton prefabricat cu lucrabilitate extinsa in timp

Mentinerea lucrabilitatii betonului pana la finalizarea procesului de finisare a elementului asigura obtinerea gradului de compactare si a suprafetelor netede, fara goluri.

MasterSure HES, avand in componenta molecule special dezvoltate pentru aceasta aplicatie, mentine un timp indelungat lucrabilitatea fara a afecta dezvoltatrea rezistentelor in primele faze de intarire a betonului.

Producatorul se confrunta, totusi, cu perioade de timp in care infrastructura existenta nu face fata cerintelor de productivitate si trebuie sa gaseasca solutii pentru accelerarea suplimentara a procesului de productie, punctul critic fiind reutilizarea cofrajelor disponibile. La o temperatura de aproximativ 20ºC, dureaza 14-18 ore pana ce betonul s-a intarit suficient, astfel incat sa se poata decofra si transfera elementul  – timp pretios, deoarece cofrajul nu se poate reutiliza.

 

Master X-Seed
solutia BASF pentru accelerarea intaririi betonului 

MasterX-Seed este o suspensie stabilizata de nanoparticule CSH – cristale sintetice de silicat de calciu deja hidratat, noua tehnologie patentata de BASF ce adauga  valoare  betonului prin explorarea variatelor posibilitati de accelerare a intaririi si are potentialul de a eficientiza procesul de productie a betonului, atat din punct de vedere al duratei, cat si al costurilor totale implicate (i.e. costuri de tratare termica cu aburi).

Efectele cristalelor sintetice hidratate continute de

MasterX-Seed reduc cu pana la 6 ore timpul pana la decofrare al elementului  prefabricat, fara a fi detectate diferente in ceea ce priveste produsul finit. 

Astfel, betonul poate fi facut si mai usor si mai rapid !

Un beton proaspat bun are nevoie sa fie turnat intr-un cofraj bine curatat si tratat cu un agent de decofrare corespunzator pentru a genera un element prefabricat si durabil si estetic.

 

MasterFinish
curata si protejeaza cofrajul si contribuie la obtinerea unei suprafete fara defecte

MasterFinish CLN 689, special dezvoltat pentru prefabricate, este un agent de curatare ce indeparteaza reziduurile de rugina, ciment, grasimi sau alte pete de cofraje si permite obtinerea unor suprafete fara defecte. Ecologic si usor de aplicat, corespunde cerintelor actuale privind protectia mediului si a angajatilor.

MasterFinish RL cuprinde gama completa de agenti de decofrare, incepand cu uleiuri minerale cu si fara solventi, pana la produse pe baza de uleiuri vegetale si emulsii din materii prime regenerabile. Fiecare agent reprezinta solutia optima pentru o situatie particulara. De exemplu, MasterFinish RL 450, datorita continutului de inhibitori de rugina, cat si capacitatii excelente de dispersie, previne si elimina rugina de pe cofrajele metalice sensibile la coroziune. Mai mult, produsul are un punct ridicat de aprindere, astfel ca nu necesita asigurarea de conditii speciale de depozitare sau manipulare iar angajatii lucreaza intr-o atmosfera mult imbunatatita.

Continuand seria de noi tehologii pentru industria betonului:

  • MasterMatrix – beton autocompactant
  • MasterGlenium PAV – beton pentru pardoseli/platforme
  • MasterSuna – utilizarea in beton a nisipurilor argiloase

solutia completa BASF pentru elemente prefabricate de inalta calitate ofera beneficii economice atat producatorului de beton, cat si contractorului, prin incadrarea in bugetul si in termenul de finalizare ale fiecarui proiect. Mai mult, sustine dezvoltarea sustenabila a industriei de constructii.

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:

BASF Divizia pentru Constructii
Sos. Ploiesti-Targoviste (DN72), RO-107025
T + 40 344 520 104  /  T + 40 344 520 102
www.master-builders-solutions.basf.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 153 – noiembrie 2018, pag. 22

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/11/01/basf-betonul-prefabricat-un-mix-de-cerinte-conditii-solutii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.