Incalzirea globala aduce cu sine modificari dramatice in clima secolului XXI. Procesul de schimbare climatica provoaca o serie de anomalii care ne pot modifica radical modul de viata. Vremea poate fi caracterizata prin caldura excesiva pe perioade indelungate si diminuarea precipitatiilor cu o medie de 25-30%, provocand seceta in anotimpuri de regula umede, urmata de ploi torentiale cu debite de apa excesive, fara ca solul sa poata asimila cantitatile de precipitatii multiple fata de mediile obisnuite. Toate acestea pot cauza haos, atat in mediul rural cat si in cel urban.
In aglomarile urbane disconfortul termic este si mai accentuat. Efectul maximelor neobisnuit de ridicate, care ajung la 35°C – 38°C, se adauga la fenomenul de „urban heating” provocand chiar probleme de sanatate acute si cronice, temperaturile in mediul urban ajungand sa urce pana la 42°C – 45°C. In schimb, furtunile cauzate de schimbarile bruste de temperaturi aduc cu ele precipitatii de genul ploilor torentiale, cu debite de 50 mm/ora, carora nu le fac fata sistemele de canalizare. Cu totii am vazut strazile sau pasajele inundate, mijloacele de transport blocate in tuneluri si pasaje, soferi si calatori cu nervii intinsi la maximum.
Nici in Romania recentele modificari climatice nu pot fi trecute cu vederea in viata de zi cu zi. Seceta instaurata in multe zone ale tarii impune masuri si solutii pentru contracararea fenomenelelor meteo extreme.
„In acest context, trebuie sa subliniem rolul acoperisurilor verzi in reducerea efectului de incalzire globala, mai ales in marile aglomerari urbane” ne spune d-l Mathe Huba, administratorul Odú Green Roof.
Efectul de sera este considerat cauza principala a incalzirii globale. Intensificarea sa se datoreaza emisiilor de gaze eliberate in atmosfera de activitatile antropice. Eliminarea acestor gaze prin procese naturale este mult mai inceata decat producerea lor.
Plantele absorb CO2, dar, din pacate, numarul plantelor si copacilor nu a crescut proportional cu cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera. In anii secetosi plantele absorb din atmosfera cu 30% mai putin CO2, concentratia acestuia crescand mai rapid.
Instalarea unui numar cat mai mare de acoperisuri cu vegetatie este o solutie cu multiple avantaje privind mediul inconjurator, mai ales in orasele mari fara prea multe spatii verzi.
Fiind rezultatul incalzirii globale, ploile torentiale au devenit obisnuite. Un avantaj important al acoperisului verde este evitarea suprasolicitarii sistemului de scurgere si de canalizare. Structura acoperisului verde permite retentia a 40 – 150 litri de apa pe mp, in functie de solutia aleasa. O parte din aceasta cantitate de apa este drenata lent, protejand sistemele pluviale, iar o alta cantitate este eliminata prin evaporare, contribuind la reducerea temperaturii mediului ambiant. De exemplu, un acoperis viu extensiv, a carui greutate pe mp in stare saturata este de 80 kg/mp, retine o cantitate de 40 l de apa, dar un acoperis verde intensiv – o „gradina suspendata”, cu o greutate specifica de 300 – 400 kg/mp, amenajat pe o structura ce permite acest lucru, poate retine 140 litri – 150 litri de apa pluviala.
Acoperisurile verzi nu numai ca retin mari cantitati de apa meteorica, dar o si purifica. Apa de ploaie curge mai intai pe plante, apoi, doar dupa ce trece prin diferitele straturi componente, ajunge in instalatiile de scurgere. Este filtrata, astfel, 95% din cantitatea de plumb, cupru, cadmiu ce ajunge pe acoperis odata cu apa pluviala si care ramane in substrat. Cantitatea de azotati si azotiti retinuti (provenita din ploile acide) este, de asemenea, importanta, dar aceasta e mai greu cuantificabila.
Economiile care se obtin prin reducerea costurilor de incalzire si racire a imobilelor devin consistente iar amortizarea investitiei intr-un acoperis verde sau perete cu vegetatie se realizeaza intr-o perioada mai scurta.
Fiecare metru patrat de vegetatie in mediul urban conteaza!
Echipa Odú Green Roof
Contact:
ODU GREEN ROOF
Tg. Mures, Bd. 1848 nr. 2
Tel.: 0744 556 594
Fax: 0365 882 236
E-mail: office@odu.ro
Web: www.odu.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 153 – noiembrie 2018, pag. 38
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns