«

»

TRACTOR PROIECT COMERT: Tehnologia de executie a coloanelor de balast

Share

In prima faza a unui proiect de constructii este totdeauna necesara o investigatie a caracteristicilor solului, executata de o firma specializata, prin care sa se determine capacitatea de incarcare a terenului si sa se recomande metodele posibile de realizare a fundatiei.

Una dintre cele mai ieftine si rapide solutii de crestere a capacitatii portante a solului este executia pe intreaga suprafata a terenului respectiv a unor asa-numiti „piloti de balast”, adica a unor coloane forate, care sunt umplute cu pietris si compactate cu vibratoare de adancime speciale. 

Exista trei tehnologii de baza pentru imbunatatirea solului utilizand vibratoarele de adancime BAUER:

 

Vibroflotatie VF
(Vibroflotation)

Se aplica in soluri non-coezive sau soluri granulare usor coezive, precum nisipul si pietrisul, sau chiar in depozitele de zgura.

Etapele de executie a coloanelor prin vibroflotatie sunt:

Etapa 1: Se pozitioneaza vibratorul de adancime in punctul de compactare. Se porneste sistemul de spalare cu apa, care iese sub forma de jeturi, prin duzele conice de la baza vibratorului.

Etapa 2: Urmare a vibratiilor induse si a jetului de apa, solul este temporar lichefiat, permitand vibratorului sa penetreze solul sub propria greutate.

Etapa 3: Vibratorul a ajuns la adancimea prestabilita. Jetul de apa este redus, sau chiar oprit.

Solul este compactat, urmare a vibratiilor induse de vibrator. Din cauza densificarii solului, in jurul vibratorului se produc cratere, care sunt umplute cu adaos de material granular de la exterior (ex. pietris).

Etapa 4: in timp ce vibratorul este scos usor, cam la 0,3 m de suprafata, se formeaza o zona cilindrica compactata in jurul sau. Gradul de compactare obtinut este indicat si de cresterea presiunii uleiului din instalatie. Inelul din jurul vibratorului este permanent completat cu pietris. Consumul de material de completare este de 0,4 t – 0,8 t pe metru liniar de coloana.

 

Vibrodislocare VD
(Vibrodisplacement)

Se foloseste la soluri mixte, granulate sau coezive, precum un mal nisipos. Este potrivita pentru sarcini usoare si medii.

Etapele de lucru sunt urmatoarele:

Etapa 1: Vibratorul cu alimentare la baza se pozitioneaza deasupra punctului de compactare, pe platforma de lucru. Palnia de incarcare si containerul de stocare sunt alimentate cu materialul granular de completare. Sistemul de spalare cu aer este activat.

Etapa 2: Vibratorul este coborat la adancimea prevazuta in proiect. Dupa atingerea adancimii dorite, vibratorul este retras in pasi de circa 0,5 m, permitand materialului granular de completare sa fie descarcat in spatiul eliberat de vibrator.

Repetatele patrunderi si retrageri ale vibratorului conduc la compactarea materialului de completare si deplasarea acestuia in lateral, fortand patrunderea sa in solul ce-l inconjoara. Acest proces se repeta pana cand presiunea hidraulica a vibratorului creste pana la 270 bar – 290 bar, sau pana cand tot volumul de material de completare prevazut in proiect a fost folosit.

 

Vibrocoloane de beton VCC
(Vibro Concrete Columns)

Metoda este recomandata pentru depozite usoare de suprafata, precum materiale organice sau sedimente.

Etapele de lucru sunt:

Etapa 1: Vibratorul este plasat pe platforma de lucru, deasupra punctului de compactare.

Tubul de alimentare al vibratorului este umplut cu beton, cu o pompa de beton puternica.

Etapa 2: Vibratorul este coborat la adancimea prevazuta in proiect. Betonul este turnat, in continuare, cu o pompa de beton. Baza coloanei este compactata si largita prin patrunderi si retrageri repetate ale vibratorului.

Etapa 3: Coloana de beton se formeaza pe masura ce vibratorul este extras printr-o miscare continua, iar betonul este turnat la o presiune constanta. Consumul de beton estimat este de 0,25 m3/m liniar.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 153 – noiembrie 2018, pag. 30

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/11/01/tractor-proiect-comert-tehnologia-de-executie-a-coloanelor-de-balast/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>