Ai impresia, de multe ori, ca dupa ce au fost alesi ca sa gospodareasca localitatile noastre, alesii nostri se muta in alte orase din lume, fiind rupti cu totul de problemele noastre de zi cu zi. Altfel nu pot sa-ti explici de ce fac foarte putin sau deloc pentru rezolvarea problemelor cu care noi, alegatorii, ne confruntam zilnic, preferand sa cheltuiasca banii – nu adusi de ei de acasa, ci colectati prin taxe si impozite de la noi, contribuabilii – pe tot felul de „bazaconii”: spectacole de tot felul in fiecare saptamana, festivaluri, parazi, petreceri, targuri, excursii pentru pensionari la moaste sau chiar in strainatate, vouchere pentru biciclete, ochelari, rechizite, decontarea combustibilului pentru car-sharing etc. etc.
In Capitala, de pilda, sigur ca e laudabil sa iti propui construirea unui spital metropolitan modern si altor doua, noi, in sectoare.
Pana, insa, vor fi gata acestea, noi ne tratam in aceleasi spitale construite in urma cu zeci de ani, cu grupuri sanitare in care ti-e sila sa intri si cu alte probleme mai mici sau mai mari necesitand rezolvare ca, de pilda, dotarea cu aparatura de imagistica, incat daca esti un „cetatean simplu” trebuie sa astepti saptamani sau chiar luni pana poti sa faci o ecografie, o tomografie, un RMN, un Doppler, o coronarografie sau o angiografie.
Dar daca in Capitala se mai si actioneaza pentru imbunatatirea sistemului medical – astfel, dupa finalizarea noului spital pentru copii Victor Gomoiu, recent s-au alocat 50 de milioane de euro pentru modernizarea spitalului Clinic de Psihiatrie profesor Alexandru Obregia, a maternitatii Bucur si a spitalului de boli infectioase tropicale Victor Babes – in unele localitati din tara situatia este mult mai grava, numerosi pacienti fiind nevoiti sa se deplaseze zeci sau sute de km pentru a se trata chiar in Capitala.
Tot in Capitala, sigur ca Centura ar contribui la imbunatatirea traficului. Pana, insa, la finalizarea ei de catre Ministrul Transporturilor sau de catre Primarie, sunt alte zeci de probleme in interiorul orasului care, rezolvate, ar putea contribui la imbunatatirea circulatiei.
In editorialul de astazi ma voi referi la una singura. Iata, nu trebuie sa fii prea mare specialist ca sa observi ca pe multe dintre arterele din Capitala unul din firele de circulatie este ocupat de masini parcate. Practic, Bucurestiul este o imensa parcare in aer liber! Ce inseamna asta? Ca e nevoie de parcari. Si nu de una – doua, ci de zeci. Cum s-a rezolvat aceasta problema in alte orase din lume? In primul rand prin construirea parcarilor supraterane, care sunt mai ieftine si mai usor de construit. Nu e nevoie decat de structura unor cladiri, adica de stalpi si de plansee, de zidarie cu goluri si de rampe de urcare si coborare iar daca un bloc de locuinte sau pentru birouri se construieste in cateva luni, asemenea parcari s-ar putea construi mult mai repede. Daca esti preocupat cu adevarat sa rezolvi aceasta problema!
Am dat, cum spuneam, doua exemple din Capitala. Probleme si mai grave sunt, insa, in alte localitati, acolo unde mai sunt si acum, in secolul XXI, strazi sau localitati intregi fara apa sau canalizare, cu scoli avand grupul sanitar in curte si alte probleme mai mici sau mai mari nerezolvate.
De aceea, i-am dori pe alesii nostri printre noi, sa foloseasca aceleasi scoli sau spitale ca si noi, sa circule cu autoturismul propriu sau cu transportul in comun alaturi de noi, pentru a vedea si dansii cu ce probleme ne confruntam la orele de varf s.a.m.d.
Doar asa, traind printre noi si alaturi de noi vor cunoaste cu adevarat problemele noastre, ale tuturor celor care i-am ales.
P.S. M-am referit la unele probleme din sistemul medical dar, daca avem in vedere numarul tot mai mare de reclame de pe toate posturile de televiziune – cred ca suntem primii in lume in acest domeniu – probabil ca, in curand, nici nu vom mai avea nevoie de medici, deoarece vom deveni cu totii specialisti si ne vom trata singuri.
Rentabila afacerea asta cu medicamentele!
Autor:
Ionel Cristea
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 153 – noiembrie 2018, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns