«

»

Arhitectura fara limite… (XXVII)

Share

Cladirea Operei – Guangzhou, China

Este primul proiect al lui Zaha Hadid construit in China. Proiectul a fost castigat in urma unui concurs desfasurat in aprilie 2002.

Construirea cladirii a inceput in anul 2005 si s-a finalizat in 2010.

Cladirea a fost amplasata intr-un cartier de afaceri, pe malul raului Pearl, avand in spatele sau un turn din sticla cu 103 etaje.

Ca si alte constructii proiectate de Zaha Hadid, si aceasta se distinge prin formele sale fluide pe care multi le compara cu un „conglomerat de pietre erodate de curentul apei”.

Cladirea cuprinde o sala de spectacole principala cu 1.804 locuri, un salon multifunctional cu 443 locuri si alte cateva spatii anexe.

Din punct de vedere al designului, inspirat de topografia si geologia zonei, el este spectaculos si deosebit atat in exterior cat si in interior, in stilul tuturor proiectelor lui Zaha Hadid, in care nu intalnesti liniile rigide, perpendiculare, ale arhitecturii clasice.

In final, constructia Operei din Guangzhou a costat 200 de milioane de dolari.

Considerat de specialisti ca cea mai atractiva constructie destinata spectacolului de opera, proiectul cladirii din Guangzhou a fost distins cu Premiul International al Institutului Regal Britanic de Arhitectura (RIBA).

 

Galaxy Soho – Beijing, China

Multe dintre lucrarile proiectate de Zaha Hadid s-au construit in Asia. Este si cazul acestui complex, Galaxy Soho, plasat in centrul Beijingului, un ansamblu de 4 cladiri cu suprafata de 332.857 mp, destinate birourilor, locuintelor, spatiilor comerciale si pentru divertisment.

Arhitectura complexului este o compozitie fluida, continua, formata din 4 volume fara colturi sau tranzitii abrupte, parand ca se topesc, practic, unul in altul si reinventand curtea clasica chinezeasca.

Complexul a fost finalizat in 2012.

 

Dongdaemun Design Plaza & Park (DDP) – Seul, Coreea de Sud

Este un ansamblu cultural si istoric amplasat in centrul urban dens al Capitalei Coreei de Sud, proiectat de Zaha Hadid intr-un stil neo-futurist.

Ca si alte cladiri proiectate de celebra arhitecta irakiano-britanica, si aceasta se caracterizeaza prin formele curbe ale structurii sale.

Este o structura gigantica, neteda, realizata din beton, aluminiu, otel si piatra, cuprinzand multe caracteristici ecologice, intre care o intinsa zona verde plasata pe o buna parte din acoperis.

Constructia, intinsa pe 30.000 de metri patrati, are trei nivele subterane si patru supraterane.

Cladirea are mai multe spatii destinate artei si culturii: expozitii, concerte, conventii, conferinte, seminarii, spectacole de moda, laborator de design, biblioteca etc.

Un spectacol deosebit ofera DDP mai ales noaptea, cand numerosi locuitori ai Capitalei coreene vin aici pentru a se relaxa si a se bucura de evenimentele acestui „parc de cultura si istorie”, absolut deosebit si din punct de vedere arhitectonic.

Construirea sa a inceput in 2009 si cladirea a fost inaugurata in martie 2014, fiind unul dintre principalele motive pentru desemnarea Seulului drept Design Capital in 2010.

 

Muzeul Ermitajului Guggenheim – Vilnius, Lituania

La 8 aprilie 2008, un juriu international a desemnat proiectul arhitectei irakiano-britanice drept castigator al unui concurs pentru cladirea unui muzeu care urma sa se construiasca la Vilnius – capitala Lituaniei.

Cladirea urma sa gazduiasca o expozitie de arta, parti ale arhivei de film din antologia din New York si arta Fluxus.

Miscarea de arta Fluxus a inflorit in anii `60 in New York, fiind condusa de artistul nascut in Lituania, Jurgis Maciunas.

O alta parte a cladirii urma sa gazduiasca o colectie de lucrari ale producatorului de film avangardist lituanian Jonas Meskar.

Proiectul este conceput in acelasi stil ca si altele ale arhitectei Zaha Hadid. Ea a ales sa creeze un contrast intre formele rectangulare si verticale ale zgarie-norilor din apropiere si formele fluide ale proiectului sau, contrast care – asa cum declara Zaha Hadid – ar fi trebuit sa creeze o impresie deosebita asupra oamenilor.

Din pacate, proiectul nu a fost inca realizat din cauza unor deturnari de fonduri.

 

Bridge Pavilion – Zaragoza, Spania

Intre 1997 si 2010, Hadid s-a aventurat, ca si alti arhitecti (Norman Foster, Santiago Calatrava) in domeniul proiectarii podurilor.

A proiectat, printre altele, Podul-Pavilion din Zaragoza, construit peste raul Ebro.

Spatiul podului este folosit atat pentru circulatia pietonilor, cat si ca sala pentru expozitii.

De altfel, podul a fost construit cu ocazia Expo 2008 desfasurata la Zaragoza. Lungimea sa este de 280 m si se deosebeste prin stilul specific al celebrei arhitecte Zaha Hadid, cu forme curbe si idei inovatoare.

Hadid a ales betonul armat si fibra de sticla pentru a acoperi constructia cu 29.000 de piese de forma triunghiulara, in diferite nuante de gri.

 

Dorobanti Tower – Bucuresti, Romania

Putini stiu, probabil, ca nu mult a lipsit ca arhitectura Bucurestiului sa se imboga­teasca cu o constructie proiectata de celebra arhitecta ira­ki­ano-britanica, Zaha Hadid.

Este vorba de Dorobanti Tower, un bloc-turn de 200 m inaltime, cu o forma spectaculoasa de diamant inclinat.

Cladirea, cu o suprafata to­tala de 100.000 de metri pa­trati, trebuia sa gazduiasca un hotel de 5 stele, un cazinou, o zona comerciala si apartamen­te de lux.

Proiectul, conceput in anul 2008 de Biroul de Arhitectura a lui Zaha Hadid, a ramas, pana la urma, in stadiul de proiect, nefiind construit deocamdata.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 154 – decembrie 2018, pag. 46

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/12/01/arhitectura-fara-limite-xxvii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.