«

»

CARMEUSE: Noi tehnici si tehnologii de imbunatatire a pamanturilor

Share

Odata cu cresterea populatiei si industrializarea rapida, imbunatatirea infrastructurii devine inevitabila. Totodata, accesul la pamanturi corespunzatoare din punct de vedere tehnic reprezinta un aspect esential pentru construirea unor terasamente durabile. 

In urma participarii noastre la Seminarul International „Noi tehnici si tehnologii de imbunatarire a pamanturilor”, ne bucuram insa sa vedem ca lucrurile se indreapta in directia potrivita.

Alaturi de profesori renumiti si experti internationali in domeniu am dezbatut o serie de subiecte interesante precum metode si tehnici noi de imbunatatire a pamanturilor, tratarea si stabilizarea lor cu lianti pe baza de var, metodologie & standardizare, si modul de studiere in laborator a proprietatilor pamanturilor imbunatatite.

In calitate de parteneri ai Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii, Carmeuse a fost implicat in mod activ in acest eveniment, ca sponsor si speaker. Principalele teme prezentate de catre noi au fost tratarea pamanturilor marginale, de obicei neutilizate sau putin utilizate pentru fundare, si o analiza a utilizarii liantilor pe baza de var in proiecte majore de infrastructura.

Prin adaugarea liantilor pe baza de var, adaptati tipului de pamant, este posibila eliminarea completa sau cel putin reducerea considerabila a volumului de materiale care urmeaza sa fie furnizate. Primul efect este o uscare a pamantului si o crestere semnificativa a capacitatii sale portante. Apoi, dupa doar cateva ore se constata o reducere a indicelui de plasticitate si crestere a valorilor CBR si IPI. Pe termen lung, datorita reactiilor puzzolanice intre pamant si var, terenul va avea o rezistenta crescuta si va permite construirea proiectelor mari de inginerie civila, cum ar fi drumuri, zone industriale, aeroporturi etc.

Solutia prezentata, ViaCalco® este un liant special fabricat dintr-un amestec de var calcic si compusi hidraulici, sub forma unui material pulverulent de culoare gri, cu proprietati hidraulice care corespund necesitatii de imbunatatire a caracteristicilor fizico-mecanice a diverselor categorii de pamanturi coezive (indice de plasticitate, umflare libera, reducerea umiditatii, cresterea rezistentei la compresiune), precum si de stabilizare a acestora in timp.

Pentru mai multe informatii cu privire la solutiile pentru stabilizarea pamanturilor: http://www.carmeuse-construction.com/ro/viacalco

Multumim cu aceasta ocazie tuturor partenerilor nostri, Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii, Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, precum si tuturor expertilor participanti, pentru input-ul lor valoros.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 154 – decembrie 2018, pag. 6

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/12/01/carmeuse-noi-tehnici-si-tehnologii-de-imbunatatire-a-pamanturilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.