«

»

MACCAFERRI: Solutii pentru control erozional si structuri de sustinere

Share

In anul 2018 se implinesc 5 ani de la infiintarea societatii Maccaferri Romania SRL, ca reprezentanta nationala a companiei Officine Maccaferri. Firma „mama” a luat fiinta in anul 1879 ca un mic business de familie, ajungand astazi o referinta tehnica in proiectarea si dezvoltarea de solutii pentru control erozional si structuri de sustinere, fiind prezenta in peste 100 de tari, cu mai mult de 20.000 de angajati.

Produsele si solutiile companiei sunt bine cunoscute pe piata mondiala, dar si pe cea locala, chiar inainte de infiintarea reprezentantei Maccaferri din Romania, prin intermediul parteneriatelor cu companii de profil, care au promovat si implementat solutii de succes in multe si importante proiecte de infrastructura si de protectie a mediului.

Officine Maccaferri s-a dedicat intotdeauna gasirii celor mai bune solutii pentru o gama larga de probleme intalnite in practica inginereasca. In cadrul acestui articol vom prezenta un mod mai putin obisnuit de folosire a unui produs Maccaferri, pentru rezolvarea unei probleme serioase ce poate fi trecuta usor cu vederea in practica – periclitarea stabilitatii digurilor din cauza actiunii mamiferelor rozatoare (cum ar fi castorul, vidra, sobolanul de apa, bizamul, desmanul, nurca) si a porcilor mistreti.

 

Autoritatile care au in administrare sistemele de indiguire (diguri, baraje, terasamente) se confrunta zilnic cu astfel de probleme si au devenit foarte constiente de pericolul reprezentat de actiunea animalelor cu potential distructiv asupra stabilitatii digurilor din pamant. Marea majoritate a acestor mamifere traiesc in vizuini sapate in corpul digurilor iar micile vizuini, din cauza numarului lor foarte mare, determina pierderea stabilitatii acestora. Unei asemenea cauze ii pot fi atribuite un numar foarte ridicat de probleme aparute in timpul inundatiilor. Vizuinele sapate permit o infiltrare rapida a apei in corpul digurilor, conducand la cedarea acestora (Foto 1).

Consecintele cedarii digurilor sunt foarte grave, conducand la pierderi materiale foarte mari si in unele cazuri, la pierderi de vieti omenesti.

De-a lungul timpului au fost incercate diverse solutii de rezolvare a acestei probleme, marea majoritate a lor constand in reducerea numarului populatiilor de rozatoare, practic a eliminarii lor, ceea ce a condus aproape la disparitia anumitor specii (castorul, spre exemplu).

Pentru rezolvarea acestei probleme, Maccaferri a dezvoltat, adaptat si propus utilizarea unui produs folosit deja la protectia taluzurilor, respectiv saltelele antierozionale compozite MacMat realizate din straturi de multifilamente sintetice armate cu plasa de sarma din otel dublu rasucita.

Utilizarea acestui tip de plase la protectia taluzurilor digurilor ofera protectia perfecta si elimina, in totalitate, pericolul distrugerilor cauzate de vizuinele construite de rozatoare.

Saltelele compozite pentru protectia digurilor au fost studiate cu atentie in proiecte de cercetare universitare, pentru a intelege modul in care folosirea lor poate afecta viata rozatoarelor si impactul lor asupra florei locale si a mediului, in general.

Concluziile au fost ca solutia propusa de Maccaferri ofera protectia necesara fara a induce efecte negative asupra mediului, florei si faunei locale sau asupra vietii rozatoarelor.

Utilizarea acestui tip de protectie, aditional impiedicarii saparii vizuinelor, ofera si alte beneficii, cum ar fi:

  • Control antierozional, solutia propusa prevenind spalarea materialului fin in zona de variatie a nivelului apei;
  • Protectie la actiuni mecanice, solutia oferind o buna protectie a taluzurilor impotriva distrugerilor cauzate de izbirea sloiurilor de gheata sau a altor plutitori;
  • Protejarea vegetatiei, solutia conferind suport aditional pentru dezvoltarea vegetatiei, in special in faza de rasarire;
  • Sunt foarte usor de montat;
  • Nu necesita intretinere;
  • Sunt solutii extrem de flexibile;
  • Se pot folosi atat la protejarea lucrarilor noi, cat si a celor existente.

Avand in vedere tipurile de protectii anticorozive dezvoltate de Maccaferri cu durata de viata garantata intre 50 si 120 ani, se asigura o protectie eficienta durabila in conformitate cu standardul SR EN ISO 10223-3.

Maccaferri Romania ofera asistenta gratuita la dimensionarea acestui tip de solutii, in conformitate cu normele in vigoare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 153 – noiembrie 2018, pag. 14

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/12/01/maccaferri-solutii-pentru-control-erozional-si-structuri-de-sustinere/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.