«

»

Personalitati romanesti in constructii – Teofil REVICI (1895 – 1983)

Share

S-a nascut la 11 aprilie 1895 in Bucuresti.

Dupa terminarea Liceului Gheor­ghe Lazar, in anul 1913, s-a inscris la Scoala Nationala de Poduri si Sosele Bucuresti, pe care a absol­vit-o in anul 1919 (cu intrerupere in anii razboiului 1916-1918).

A inceput activitatea de inginer  in anul 1919, ca subsef de sectie la Directia generala CFR – Directia poduri. La CFR, unde a activat multi ani, a obtinut gradul de inginer inspector general clasa I si a detinut functiile de subdirector ge­neral, consilier superior, consilier ministerial.

Profesorul Teofil Revici a avut o acti­vitate bogata in domeniul constructiilor de poduri metalice din tara noastra.

A colaborat la proiectarea grinzii cu console a podului peste Borcea, intre Fetesti si Ovidiu, pod distrus in primul razboi mondial, si a controlat executia si monta­jul in atelier a podurilor metalice de cale ferata executate intre anii 1922 – 1924.

Ca sef al Sectiei I de poduri (Oltenia), a urmarit controlul tehnic si intre­tinerea podurilor provizorii peste Olt, Oltet etc. A elaborat si verificat dispozitiile generale de reconstructie ale tuturor podurilor meta­lice care s-au executat intre anii 1923-1944.

Dupa organizarea Biroului de proiectare a podurilor la Uzinele Resita, in anul 1923, a colaborat la proiectarea tuturor podurilor meta­lice. A propus proiecta­rea si execu­tarea in tara a podurilor demon­tabile, capabile sa suporte convoaie de incarcari mari si a condus proiectarea si incercarile pentru deschiderile maxime admise ale acestora.

A facut parte din delegatia romana la Comisia mixta romano – bulgara pentru construirea feribotului Giurgiu – Ruse, unde a propus solutia cu pod mobil, pentru legarea liniei cu nivelul fix de pe teren cu liniile de nivel variabil de pe vasul feribot (distanta maxima 7 m), colaborand si la proiectarea si receptia acestui pod mobil.

In anul 1941, a propus solutia readucerii in axa consolei de 50 m a podului peste Dunare la Cernavoda, care fusese deplasata in timpul razboiului.

A condus proiectarea si controlul executiei primei structuri metalice sudate in tara noastra, la Palatul Mi­nisterului Transporturilor Bucuresti.

A facut parte din Comisia de receptie a podului peste Dunare intre Giurgiu si Ruse etc.

Amintim ca profesorul Teofil Revici a proiectat (in colaborare cu Alfred Pilder) si Crucea Eroilor Neamului din muntii Bucegi. Structura Crucii metalice are o inaltime de 28 m si doua brate orizontale de cate 7 m fiecare; crucea a fost inaugurata in anul 1928 (in memoria eroilor ceferisti din primul razboi mondial, la initiativa Reginei Maria). La aceea vreme, era consi­derat cel mai inalt monument din lume, situat la o astfel de altitudine: 2.291 m.

In calitate de subdirector gene­ral CFR, a condus lucrarile de recon­structie a tunelurilor, viaductelor si podurilor pe liniile Ilva Mica – Vatra Dornei si Deda – Saratel, precum si lucrarile pana la darea in exploatare a liniilor Bucuresti – Rosiori – Craiova si Bumbesti – Live­zeni.

In anul 1947, a organizat infiin­­tarea Institutului de Proiectare CFR – primul Institut de proiectari din tara.

Profesorul Revici a fost consilier si la Comitetul de Stat pentru Constructii, Arhitectura si Sistematizare, precum si la Ministerul Transporturilor Rutiere, Navale si Feroviare.

Activitatea in invatamantul supe­­rior a inceput-o in anul 1948, la Institutul Politehnic Bucuresti, in functia de conferentiar.

Din anul 1949, a activat ca profesor la Institutul de Cai Ferate – Facultatea de Poduri si Constructii Ferate Bucu­resti, iar din anul 1957, la Institutul de Constructii Bucu­resti, pana in anul 1965, cand a devenit profesor consul­tant.

In invatamant a predat cursul de „Poduri si constructii metalice”.

Profesorul Revici a publicat, in anul 1957, cartea „Probleme speciale ale podurilor metalice” (coautor), precum si diferite articole privind consolidarea podurilor me­talice, conlucrarea elementelor caii si contravantuirilor cu talpile grin­zilor principale, calculul consolidarii grinzilor cu console etc.

Pentru intreaga sa activitate, a fost decorat cu ordine si medalii, iar in anul 1955 i s-a conferit titlul de Laureat al Premiului de Stat pentru o „Metoda de simplificare a consolidarilor podurilor metalice”.

Coleg si prieten cu regretatul academician Cristea Mateescu, profesorul Teofil Revici s-a dedicat – ca si acesta – cu toata pasiunea si la un inalt profesionalism activitatii de constructie din tara, intr-o epoca de inceputuri si cautari.

In domeniul constructiilor me­ta­lice, profesorul Revici este consi­derat ca unul dintre cei mai de seama specialisti, in special in constructiile de poduri.

Sincer, cinstit, corect in relatiile cu colegii si colaboratorii, patriot, prof. Revici s-a impus tuturor ca un om de inalta valoare. Fostii sai studenti ii continua astazi opera, amintindu-si cu recunostinta de marele lor dascal, personalitate de prima marime – intrat in istoria stiintei si tehnicii romanesti in constructii.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 154 – decembrie 2018, pag. 57

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/12/01/personalitati-romanesti-in-constructii-teofil-revici-1895-1983/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.