«

»

Procesul integrat de proiectare necesar pentru constructiile sustenabile

Share

Certificarile Internationale de tip LEED sau BREEAM – cele mai importante, dar nu numai (WELL Standard, Living Building Challenge, HQE, Green Homes etc.) – verifica o serie de teme si elemente importante in vederea obtinerii punctajului necesar ce atesta calitatea de cladire sustenabila. Printre aceste mari criterii sunt incluse: eficienta energetica si energia regenerabila, procesul de proiectare integrat, amplasament si comunitate, materiale naturale si sustenabile, calitatea aerului interior, gestionarea consumului de apa, managementul proprietatii si al constructiilor, alte principii inovatoare de proiectare sustenabila.

 

Ultima versiune V4 a certificarii de tip LEED include un punct foarte important in partea de management al proiectului, si anume: Integrative Project/Planning and Design (Proiectarea Integrata). Scopul acestui criteriu este de a determina obtinerea rezultatelor de inalta performanta si a eficientei din punct de vedere al consumului de energie, al costurilor si al responsabilitatii soci­ale si fata de mediu, prin intermediul unei analize multidisciplinare a relatiilor dintre sisteme, din fazele incipiente ale proiectului. Cerintele acestui tip de abordare interdisciplinara incep cu faza conceptuala a procesului de proiectare si continua pe parcursul tuturor fazelor ulterioare, identificand si folosind oportunitati de realizare a sinergiilor intre diverse discipline si sisteme constructive, cu scopul de a atinge performanta dorita, gradul de confort pentru utilizatori si beneficiile pentru mediu.

Un proces integrat reprezinta o abordare comprehensiva a sistemelor si a echipamentelor pentru cladire. Procesul ar trebui sa implice intrebari si coordonare riguroase si are scopul de provoca ipotezele clasice ale unui proiect, printr-o abordare inovatoare. Membrii echipei colaboreaza pentru a spori eficienta procesului de proiectare si a fiecarui sistem in parte. Criteriul de proces integrativ merge dincolo de listele de verificare si incurajeaza integrarea din fazele incipiente ale proiectului, atunci cand se clarifica aspiratiile proprietarului, obiectivele de performanta si nevoile proiectului de atingere a performantei stabilite. Trebuie mentionat ca astfel de certificari verzi prezinta un clasament al performantei bazat pe punctajul obtinut si anume: LEEED Certified (40-49 de puncte), Silver (50-59 de puncte), Gold (60-79 de puncte) si Platinum (80+) sau, in cazul BREEAM – Pass, Good, Very Good, Excellent si Outstanding. Acest obiectiv de performanta trebuie stabilit in echipa, din faza conceptuala a proiectului.

Proiectarea integrata cuprinde trei faze. Faza de descoperire este si cea mai importanta si poate fi considerata drept o versiune extin­sa a fazei conventionale de concept. Ac­tiunile intreprinse in timpul fazei de descoperire sunt esentiale pentru atingerea, in mod eficient, a obiectivelor de mediu ale unui proiect.

A doua faza, de proiectare si construire, incepe cu partea de proiectare schematica. Spre deosebire de omologul sau conventional, in procesul integrat de proiectare se vor include toate descoperirile colective ale interactiunilor dintre sistemele constructive alese in timpul primei faze. A treia etapa este reprezentata de perioada de ocupare, operare si colectare de date privind performanta. In acest caz, procesul integrat masoara performanta cladirii si stabileste mecanisme de feedback. Feedback-ul este esential pentru determinarea succesului in atingerea obiectivelor de performanta, administrarea procesului de operare a cladirii si adoptarea de masuri atunci cand obiectivele nu sunt atinse in mod corespunzator. Prin intelegerea interactiunilor dintre sisteme, echipele din proiect pot descoperi oportunitati unice pentru un design inovator, performanta sporita a cladirii si beneficii mai mari pentru mediu. Astfel, echipele vor economisi timp si bani pe termen scurt si lung, in timp ce optimizeaza utilizarea resurselor. In cele din urma, procesul integrat de proiectare poate evita intarzierile si costurile ce rezulta din modificarile de proiect in timpul fazei de documentatie tehnica a constructiei si poate reduce necesitatea modificarilor in timpul construirii.

 

Etapele procesului integrat de proiectare includ:

1) Analiza preliminara a necesarului de energie

Se va efectua o analiza preliminara de modelare a consumului de energie, sub forma unui model 3D numit „simple box”, inainte de finalizarea designului schematic, explorand posibilitati de reducere a consumului de energie al cladirii si stabilind obiectivele legate de sustenabilitate prin adresarea ipotezelor implicite.

Se vor evalua (de catre intreaga echipa) cel putin doua strategii potentiale asociate cu urmatoarele:

  • conditiile de amplasament (um­brire, iluminatul exterior, amenajarea teritoriului si alte conditii adiacente locatiei);
  • volumetrie si orientare (dimen­sionarea necesarului de HVAC, consumul de energie, iluminatul si oportunitatile de energie regenerabila);
  • tipul de anvelopa (stratul de termoizolatie, suprafetele vitrate, caracteristicile suprafetelor vitrate, umbrirea si operabilitatea ferestrelor);
  • nivelul de iluminare (valorile de reflexie ale suprafetelor interioare si nivelul de iluminare din spatiile ocupate);
  • confort termic; sisteme BMS (Building Management Systems pentru eficientizare si monitorizare a consumului);
  • parametri operationali (spatiile multifunctionale, programe de operare, alocarea spatiului pe persoana, munca la distanta, reducerea am­prentei cladirii si actiunile de operare si mentenanta anticipate).

2) Sisteme pentru gestiunea consumului de apa

Se va efectua o analiza preliminara a necesarului de apa inainte de finalizarea designului schematic, explorand posibilitatile de reducere a consumului de apa potabila in cladire si stabilind obiectivele legate de sustenabilitate.

Se vor evalua si estima poten­tialele surse nepoluante de alimentare cu apa ale proiectului si necesarul de consum de apa, inclusiv urmatoarele: necesarul de consum de apa pentru interior; necesarul de consum de apa pentru exterior; necesarul apei procesate (bucatarie, spalatorie, turn de racire si alte echipamente, dupa caz); surse de apa (potentialele surse nepoluante de alimentare cu apa, cum ar fi apele de ploaie si apele gri, apele furnizate de municipalitate si condensul echipamentului HVAC).

Cand discutam despre sustenabilitate, trebuie sa privim dincolo de conceptele traditionale.

Conceptul de sustenabilitate aco­pera trei aspecte-cheie:

  • economie;
  • mediul inconjurator;
  • responsabilitate sociala.

Aceste criterii reprezinta extinderea intelegerii standard a unei cladiri, pentru a include aspectele ecologice si sociale de performanta, in plus fata de aspectele legate de performanta financiara si estetica.

Mentionam ca pentru a atinge aceste obiective este necesara formarea unei echipe multidisciplinare inca de la inceput, care, prin adunari si sedinte de lucru repetate, poate ajunge la concluzii optime si inovatoare.

Autor:
asist. arh. drd. Laura Amaiei, LEED AP BD+C 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 154 – decembrie 2018, pag. 44

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/12/01/procesul-integrat-de-proiectare-necesar-pentru-constructiile-sustenabile/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.