Intr-o recenta Conferinta de presa, reprezentantii Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii au atras atentia asupra problemelor sectorului si au prezentat si solutiile, pe care le-au transmis, deja, Guvernului, asteptand rezolvarea lor cat mai rapida.
In toate tarile dezvoltate, Constructiile reprezinta un adevarat motor pentru economiile tarilor respective. Practic, Constructiile trag, acolo, dupa ele intreaga economie.
La noi, lucrurile stau exact invers. Economia Romaniei are printre cele mai mari cresteri din intreaga Uniune Europeana. In schimb, ponderea Constructiilor in PIB a scazut continuu in ultimii ani.
Multa lume se intreaba de ce ritmul de pe marile santiere din infrastructura este extrem de scazut. De ce, practic, pe toate santierele din infrastructura (drumuri, autostrazi, spitale, scoli, instalatii de apa si canalizare) se inregistreaza intarzieri?
Ei bine, reprezentantii FPSC afirma ca principala cauza a acestor intarzieri o reprezinta lipsa fortei de munca. Specialistii afirma ca, in raport cu lucrarile care se afla in executie si cu numarul de societati din acest sector ar fi necesari 700.000 de angajati. In realitate, in prezent, in sectorul Constructiilor numarul de angajati este sub jumatate fata de necesar, respectiv, cca 300.000.
Mai mult, se constata ca tinerii sunt atrasi din ce in ce mai putin de institutiile care pregatesc specialisti pentru acest sector. Sau de cursurile de calificare pentru aceste meserii, preferand sectoare cu conditii de munca mai usoare si cu facilitati mai mari, cum ar fi sectorul IT, de pilda!
Si mai ingrijorator este faptul ca, la nivelul Europei, intre diferitele tari, se desfasoara o adevarata batalie pentru atragerea fortei de munca din acest sector.
Iar principala solutie pentru revitalizarea acestui important sector este aceea pe care o propun reprezentantii FPSC, pe care ei au transmis-o Guvernului si asteapta rezolvarea ei grabnica, si anume: considerarea sectorului de Constructii, pentru o perioada de 10 ani, drept o prioritate de interes national pentru economie.
Si, in aceste conditii, acordarea unei serii de facilitati sectorului de Constructii, care sa-i permita sa concureze cu sectoarele similare din alte tari din Europa, pentru a-si putea pastra forta de munca si, in masura posibilitatilor, chiar sa-si poata repatria unii dintre muncitorii si specialistii plecati sa lucreze in alte tari.
Concret, reprezentantii FPSC solicita Guvernului stabilirea salariului minim net in sectorul Constructiilor la nivel de 500 de euro si concomitent, reducerea taxelor si impozitelor pe munca la nivel de 18-20%, fata de 45% cat sunt in prezent.
O asemenea masura ar permite, totodata, „scoaterea la lumina” a unei parti din remuneratiile care acum se platesc la negru sau gri in Constructii, in conditiile in care, in prezent, cca 70% din remuneratii sunt la nivelul salariului actual minim.
Pe langa problema fortei de munca a carei rezolvare este esentiala, sectorul Constructiilor solicita Guvernului si Parlamentului tratarea cu atentie si a altor probleme de care depinde revigorarea activitatii din acest sector.
Ele au fost transmise, de asemenea, organelor competente (Guvern si Parlament) cu speranta ca vor fi tratate cu atentie si rezolvate in urmatoarea perioada.
Ne vom referi si noi la ele, pe scurt, in continuare, in acest articol.
- Certificarea profesionala a societatilor din Constructii – o actiune care va asigura participarea la licitatie si la executia unor lucrari doar a firmelor capabile sa realizeze lucrari de calitate.
Toate Guvernele de pana acum au incercat sa transfere efectuarea Certificarii spre institutiile adminstrative (de pilda, un minister). Ori, in toate tarile dezvoltate certificarea se face de catre Organisme profesionale, din care fac parte reprezentanti ai Patronatelor, ai Asociatiilor Profesionale, cadre didactice etc.
Practic, in prezent, Legea Certificarii nu e insotita de Normele metodologice respective, deci nu e aplicabila, iar in piata Constructiilor continua sa functioneze firme cu o slaba calificare profesionala sau care nu au, practic, nicio legatura cu acest domeniu.
- Posibilitatea ajustarii preturilor din unele contracte. De multe ori o licitatie poate dura si unul, doi sau mai multi ani. Deci, preturile unor materiale din momentul inceperii licitatiilor nu mai corespund cu cele de la finalizarea licitatiilor.
Acelasi fenomen se intampla si in timpul executiei unor lucrari, care pot dura chiar 4-5 ani. De aici, necesitatea ca unele preturi din contracte sa poata fi ajustate pe parcurs.
- Finalizarea cu prioritate a unor legi sau acte normative. Este cazul, de pilda, al normativelor referitoare la Protectia contra incendiilor. De 3 ani se lucreaza la aceste normative si inca nu sunt finalizate, astfel incat Constructorii sunt obligati sa apeleze la normative vechi de peste 20 de ani.
- Infiintarea, cu participarea Statului in proportie de 60-70%, a unui Fond de Garantare care sa ajute societatile romanesti la participarea la licitatii. E necesar un asemenea fond deoarece, in prezent, firmele romanesti, pentru a asigura garantiile pentru lucrari, sunt obligate sa apeleze la Banci. Banci care solicita dobanzi destul de mari, inaccesibile unor societati romanesti destul de decapitalizate, mai ales dupa criza din perioada 2009-2010.
- In sfarsit, o alta solicitare este subventionarea sectorului de tamplarie, sector care, in prezent, se afla pe locul 2 in UE, la exportul produselor, dupa Polonia.
Autor:
Ionel Cristea
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 154 – decembrie 2018, pag. 4
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns