Intre 29 si 30 octombrie a avut loc la Bucuresti cel mai important eveniment al comunitatii geodezilor din Romania, Simpozionul International GeoPreVi 2018. Anul acesta, GeoPreVi a abordat o tema de actualitate, de interes pentru intreaga societate, nu doar pentru comunitatea geodezilor: „Geodesy for Smart Cities” – „Geodezia pentru Orase Inteligente”.
La eveniment au fost prezenti peste 120 de specialisti in geodezie, cartografie, analize spatiale, management urban, din 14 tari. In cele doua zile ale manifestarii au fost prezentate peste 40 de articole de specialitate si au fost organizate doua mese rotunde cu reprezentatii Uniunii Geodezilor din Romania si asociatiile profesionale.
Simpozionul GeoPreVi, cel mai important eveniment stiintific international al Facultatii de Geodezie din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, a fost organizat si in acest an in colaborare cu Federatia Internationala a Geodezilor (FIG) – Comisiile 5 (Positioning and Measurment), 6 (Engineering Surveys), 10 (Construction Economics and Management) si 8 (Spatial Planning and Development), Uniunea Geodezilor din Romania, Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie, Cartografie si Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Inca din prima zi simpozionul a atras un numar mare de participanti, atat prin tematicile abordate in cadrul sesiunilor tehnice, cat si prin prezenta, in cadrul sesiunilor de deschidere, a unor personalitati de marca, din tara si din strainatate, care au abordat, in discursurile lor, teme importante si de actualitate cu profund impact in societatea romaneasca in ansamblul ei, precum managementul inteligent urban si modelul urban digital, cresterea calitatii serviciilor urbane, strategia privind orasele inteligente, date si standarde pentru BIM (modele digitale ale constructiilor), tehnologie multi GNSS.
Printre invitatii de marca ai acestui eveniment s-au numarat personalitati precum: Maria Manuela Catrina – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Comunicatiei si Societatii Informationale, Ileana Spiroiu – Director General Adjunct in cadrul ANCPI, Radu Vacareanu – Rectorul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, Rudolf Staiger – Vicepresedinte FIG, Volker Schweiger – Presedinte Comisia 5 FIG, See Lian Ong – Presedinte Comisia 10 FIG, Kwame Tenadu – Presedinte Comisia 8 FIG.
In deschiderea sesiunii plenare dl Gheorghe Badea, decanul Facultatii de Geodezie din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, a sintetizat scopul simpozionului de anul acesta: „Ne-am propus ca acest eveniment sa fie unul util, sa ne impartasim reciproc din experientele noastre, sa fie un prilej de a reuni mediul academic, sectorul public si pe cel privat.”
De asemenea, referindu-se la legatura dintre geodezie si orasele inteligente, dl Badea a mentionat faptul ca „Problemele cu care se confrunta civilizatia urbana astazi si, din ce in ce mai mult, in viitor vor putea fi solutionate si prin contributia, spun eu, substantiala a profesiei noastre… Profesia noastra, atat de veche si totusi atat de noua, poate fi mai bine pusa in slujba cetatenilor, autoritatilor, institutiilor, pentru folosirea terenurilor prin edificarea de constructii cu dotari ultramoderne, prin echiparea cu utilitati si exploatarea acestora in conditii de confort si siguranta.”
Profesionistii in geodezie sunt formati in Bucuresti, in limba romana, de 200 de ani, de cand Gheorghe Lazar a pus bazele Inaltei Scoli Domnesti de la Sfantul Sava. Continuator al traditiei scolii de ingineri hotarnici a lui Gheorghe Lazar, dl Vacareanu, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, a felicitat organizatorii pentru tema simpozionului privind orasele inteligente, aceasta fiind si prima arie din strategia de cercetare a Universitatii Tehnice de Constructii.
Maria Manuela Catrina, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, mentionand strategiile ministerului pentru smart cities, dar si cea pentru 5G, a spus: „datele geomatice pe care dvs. (geodezii) le prelucrati sunt extrem de importante pentru noile tehnologii distructive. Nu putem vorbi despre retele 5G fara date exacte. Daca in retelele actuale avem 2 – 3 emitatori intr-un oras, in zona de 5G o sa avem sute de emitatori intr-un oras si orice modificare a aspectului cladirilor sau asezarii acestora, orice lucru care se misca influenteaza proiectarea retelei, inseamna si costuri foarte mari si o disfunctionalitate in functionare. Aici cred ca putem sa lucram foarte mult impreuna in asa fel incat aspectele acestea sa se intample in mod natural.”
Rudolf Staiger, actualmente vicepresedinte FIG si presedinte ales, al carui mandat va incepe de la 1 ianuarie 2019, s-a referit in cuvantul sau de deschidere la importanta dezvoltarii profesionale continue in conditiile in care valoarea cunostintelor este in scadere, mentionand ca organizarea unor astfel de simpozioane este sustinuta cu drag de catre FIG si reprezinta un suport real pentru cresterea profesionala.
Presedintele UGR, Cornel Paunescu, cat si presedintii comisiilor FIG 5, 8 si 10, au adresat, de asemenea, cuvinte de bun venit si au urat succes tuturor participantilor.
Imediat dupa sesiunea de deschidere a fost inaugurata, de catre domnul Valeriu Manolache, presedintele Asociatiei Patronale din Cadastru, Geodezie si Cartografie, expozitia tehnica organizata in Foyerul Caro Hotel, in cadrul careia au fost prezentate echipamente si produse de ultima generatie. Printre expozanti s-au numarat HEXAGON, prin cei doi reprezentanti ai sai, Top Geocart (Leica Geosystems) si Territorial Data Elaboration (IDS Georadar), Gauss (Trimble), Heveco, Cornel & Cornel Topoexim, SysCAD Solutions, Molbak Proiect. Firmele au ales, pentru expozitie echipamente de ultima generatie de care s-au bucurat peste 200 de vizitatori, mai ales viitorii geodezi pregatiti in cadrul Facultatii de Geodezie din cadrul UTCB.
Startul prezentarilor stiintifice a fost dat in cadrul unei sesiuni plenare, imediat dupa deschiderea expozitiei, de catre reprezentantii FIG (vicepresedintele si presedintii comisiilor 5 si 10), care au prezentat lucrari pe teme actuale: Stiinta masuratorilor – status prezent si provocari viitoare, geodezia pentru constructii inteligente, Transformarea provocarilor prezente in oportunitati.
Incepand cu dupa-amiaza primei zile au fost prezentate lucrari pe sectiuni tehnice: Pozitionare si masuratori, Inginerie geodezica, Administrarea si economia constructiilor, GIS, cartografie si cadastru. Tot in dupa-amiaza primei zile a avut loc masa rotunda organizata de catre Comisia 8 a FIG – Planificare teritoriala si dezvoltare, moderata chiar de catre presedintele acesteia, dl Kwame Tenadu (Ghana), participant pentru a doua oara la GeoPreVi.
Studenti, tineri geodezi si profesionisti cu bogata experienta in domeniu si-au prezentat lucrarile in cadrul celor 6 sesiuni tehnice care au urmat pana la sfarsitul simpozionului. Alaturi de reprezentantii tarii noastre au fost colegi din tari pe care ne-am obisnuit sa le avem alaturi la GeoPreVi: Germania, Anglia, Italia, Polonia, India, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.
Pe parcursul primei zile, atat membrii Uniunii Geodezilor din Romania, cat si ai Asociatiei Patronale din Cadastru, Geodezie si Cartografie prezenti la simpozion au organizat doua intalniri de lucru cu teme specifice fiecarei organizatii. A fost subliniata necesitatea continuarii demersurilor de aprobare a Legii de organizare a profesiei de geodez specializat in cadastru si inregistrarea proprietatii, pe baza sustinerii asumate de catre majoritatea reprezentantilor activi ai corpului profesional si de catre ANCPI, autoritatea nationala in domeniu. Totodata, reprezentantii sectorului privat din domeniu au concluzionat ca, in ciuda unor raportari triumfaliste si linistitoare, Programul National de Cadastru si Carte Funciara se afla de mai bine de 3 ani intr-un progres cu mult sub asteptarile societatii, ca urmare a bugetelor insuficient alocate, nefundamnetate si necorelate cu costurile de manopera efectiva pentru realizarea lucrarilor la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale. Mai mult, conditiie contractelor de finantare, precum si ale celor de servicii, nu sunt adaptate specificului lucrarilor de cadastru sistematic iar specificatiile tehnice sunt neclare, fapt care incurajeaza practicile neunitare in cadrul OCPI-urilor si taraganarea fazei de verificare si receptie. Un dialog real, bine organizat si structurat intre reprezentantii sectorului privat si ANCPI ar putea rezolva toate aceste probleme si contribui la dezvoltarea pietei de servicii profesionale in domeniu, care poate genera peste 10.000 de locuri de munca mai bine platite la nivel national.
Multi dintre participantii la simpozion si-au manifestat interesul de a participa si la editiile viitoare, considerand ca acestea le ofera posibilitatea de a fi in contact cu lumea geodeziei, cu ultimele noutati in domeniu si le permit sa-si perfectioneze pregatirea profesionala, despre care amintea Rudolf Staiger la inceputul lucrarilor simpozionului.
Parteneri media ai evenimentului au fost: Radio Romania Actualitati, Radio Romania Antena Satelor, Radio Romania International, Agerpres, Revista Constructiilor, Agenda Constructiilor, Global Manager, Administratie.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 154 – decembrie 2018, pag. 18
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns