«

»

200 de ani de invatamant superior romanesc in constructii

Share

Traditia Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB) porneste din anul 1818, de cand fondatorul invatamantului in limba romana din Tara Romaneasca, marele iluminist si patriot Gheorghe Lazar, infiinteaza la Bucuresti, la manastirea Sfantu Sava, o „Academie cu stiinta, chiar in limba maicii sale”, in cadrul careia apare prima scoala tehnica in care au fost pregatiti, intr-o grupa speciala, primii ingineri hotarnici.

Cu ocazia acestui eveniment am solicitat un interviu dlui Radu Vacareanu – rectorul Universiatii Tehnice de Constructii Bucuresti.

 

Ionel Cristea: Cum ati caracteriza, pe scurt, cei 200 de ani de activitate ai Universitatii?

Radu Vacareanu: Este extrem de dificil, daca nu imposibil, de a sintetiza istoria UTCB in cateva cuvinte.

Invatamantul superior de constructii a contribuit in mod determinant la dezvoltarea Romaniei moderne, prin formarea unui corp profesional bine pregatit, care a avut realizari de prestigiu precum dezvoltarea retelei nationale de drumuri, poduri si cai ferate, dezvoltarea industriei energetice prin construirea de baraje, prin dezvoltarea urbanistica rapida a Romaniei din a doua jumatate a secolului trecut, prin dezvoltarea industriala polivalenta, prin realizarea de structuri si instalatii de mare complexitate (iar lista nu este exhaustiva, ci exemplificativa).

Din familia mare a stiintelor ingineresti, Universitatea noastra acopera domeniul constructiilor prin ingineria civila, ingineria instalatiilor, ingineria geodezica si ingineria mecanica pentru constructii.

In perioada urmatoare, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti va deveni un pol regional de excelenta in educatie si cercetare in domeniul constructiilor si va contribui la consolidarea rolului ingineriei de constructii in societatea viitorului.

 

Ionel Cristea: Cum se plaseaza, in prezent, UTCB intre toate facultatile din tara care pregatesc specialisti pentru domeniul constructiilor?

Radu Vacareanu: Cred cu tarie ca absolventii nostri sunt cei mai buni, si suntem foarte mandri de ei. Afirmatia este argumentata atat de rezultatele lor din timpul studiilor universitare si ulterioare absolvirii acestora, cat si de recunoasterea competentelor absolventilor nostri de catre angajatori. Trebuie sa mentionez ca evaluarile institutionale ale ARACIS au conferit, de fiecare data, „Grad de Incredere Ridicat” pentru UTCB.

 

Ionel Cristea: Se spune ca in ultima perioada tinerii nu se mai indreapta spre facultatile de constructii, alegand meserii mai „comode” si mai bine platite (informatica, de pilda). Ce faceti dumneavoastra pentru a-i atrage spre frumoasele specializari pe care le reprezentati?

Radu Vacareanu: Modul in care piata fortei de munca recompenseaza angajatii, precum si predictibilitatea pietei, contribuie, in mod hotarator, la alegerea meseriei. Ambele motive enuntate anterior nu au fost favorabile meseriei de inginer constructor in ultima decada; dovada o avem in scaderea numarului de studenti de la UTCB. Desigur, si declinul demografic, combinat cu oportunitatile de studii in strainatate, au contribuit la aceasta scadere. Totusi, fiind constienti de faptul ca, in pofida unor conditii nefavorabile, nevoia de ingineri constructori va fi mare, am urmarit cu consecventa atragerea de absolventi de liceu la universitatea noastra. Astfel, am initiat seria de evenimente anuale CONSTRUCT FEST, am continuat campaniile de informare in licee, am dezvoltat programe de atragere a tinerilor din zonele defavorizate, am lansat site-ul nou al UTCB, am oferit burse studentilor inca din primul semestru al anului intai de studii de licenta.

 

Ionel Cristea: Considerati ca Acordul pe care FPSC l-a incheiat cu Guvernul, prin care Sectorul Constructiilor a fost declarat prioritar pentru economie, va avea un efect pozitiv si pentru invatamantul din acest domeniu?

Radu Vacareanu: Sunt convins de efectele pozitive ale acestui Acord, pe termen scurt si mediu, pentru ca acesta rezolva cele doua obstacole enuntate anterior: modul in care piata fortei de munca recompenseaza angajatii, precum si predictibilitatea pietei.

 

Ionel Cristea: Pregatirea practica a studentilor este satisfacatoare? Se poate face mai mult in aceasta directie?

Radu Vacareanu: Nu cred ca exista programe de studii care, in viziunea angajatorilor, sa ofere suficienta pregatire practica. Mediul universitar incearca sa gaseasca o impartire judicioasa intre cunostintele teoretice si practice transmise studentilor. Din acest punct de vedere, interactiunea cadrelor didactice si a studentilor cu angajatorii este un ingredient absolut necesar. Universitatea noastra a initiat si activat un Consiliu Consultativ, in care am invitat angajatorii absolventilor nostri pentru a gasi o abordare judicioasa prin integrarea componentei didactice cu cea practica. Aceasta colaborare prin Consiliul Consultativ a produs, printre multe alte efecte pozitive, si acorduri de parteneriat intre UTCB, pe de o parte, si autoritati publice centrale si industrie, pe de alta parte, acorduri ce au ca principal scop dezvoltarea de stagii de practica si programe de internship pentru studentii nostri.

 

Ionel Cristea: In general, aveti o relatie buna si utila cu societatile din constructii?

Radu Vacareanu: Relatia este foarte buna si, cred eu, mutual benefica. Colaboram atat cu societatile de constructii si de materiale de constructii, cat si cu organizatii patronale asociative, precum FPSC, unul dintre partenerii cei mai pretuiti si constanti ai UTCB.

 

Ionel Cristea: Exista practica, pentru societatile de constructii, de a incheia contracte cu studentii inca din timpul facultatii?

Radu Vacareanu: Da, exista aceasta practica, atat pentru studentii de la licenta, cat si pentru cei de la master. Desigur, practica este mult mai raspandita pentru cei ce urmeaza studiile universitare de masterat.

 

Ionel Cristea: Se anunta multe lucrari in perioada urmatoare, in domeniul infrastructurii (drumuri, autostrazi, cai ferate, instalatii edilitare etc.). Reusiti sa asigurati specialisti pentru aceste domenii?

Radu Vacareanu: UTCB face toate eforturile de a raspunde acestei nevoi crescande de specialisti. Semnalele din piata ne arata ca cererea este mai mare decat ceea ce putem oferi; ca atare, ne concentram eforturile pentru a suplini oferta prin cresterea numarului de studenti inmatriculati si prin reducerea abandonului scolar.

 

Ionel Cristea: In domeniul absolventilor din sectorul constructiilor exista tendinta de a emigra in numar mare?

Radu Vacareanu: Nu detin informatii care sa imi permita a formula un raspuns cu un grad ridicat de incredere. Totusi, in opinia mea, fenomenul exista pe o scara ce poate deveni (sau chiar este) ingrijoratoare si cu efecte negative puternice. Pierderea capacitatii tehnice superioare in domeniul constructiilor afecteaza grav dezvoltarea Romaniei, data fiind nevoia uriasa de spatii pentru locuire si industrie, de infrastructura educationala, medicala, de transport, de distributie s.a.m.d.

 

Ionel Cristea: In final, ce considerati dumneavoastra ca mai trebuie imbunatatit in domeniul invatamantului superior din constructii?

Radu Vacareanu: Voi incerca o serie de raspunsuri punctuale, fara a avea, nici pe departe, pretentia de a epuiza raspunsurile la o intrebare extrem de dificila si de cuprinzatoare. Sa le luam pe rand:

  • Corelarea mai buna a planurilor de invatamant cu avansul tehnologic si nevoile actuale ale pietei fortei de munca; primul exemplu la care ma gandesc este legat de Building Information Modeling (BIM), insuficient (sau deloc) tratat in actuala structura a planurilor de invatamant;
  • Revizuirea continuturilor disciplinelor de specialitate, prin eliminarea informatiei care nu conduce la formarea de competente cerute de piata fortei de munca de azi si de maine; un prim efect benefic pe termen scurt este posibilitatea revizuirii, in plus, a timpului alocat pentru fixarea cunostintelor, in compensatie cu reducerea timpului alocat transmiterii cunostintelor;
  • Incurajarea lucrului in echipa in cadrul activitatilor de seminar, laborator si proiect;
  • In final, poate cel mai important aspect priveste sporirea finantarii activitatilor de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI). Cel mai puternic motor al dezvoltarii tehnologiei poate fi activitatea de CDI efectuata de cadre didactice si de cercetare impreuna cu studentii. Constat ca, in prezent, este un interes inexplicabil de scazut atat al autoritatilor, cat si al industriei, pentru activitatea de CDI. Spun inexplicabil, deoarece, pe langa potentialul evident de dezvoltare produs de activitatea de cercetare, universitatea noastra are specialisti excelenti in domenii de cercetare prioritare (care nu sunt disjuncte si se inscriu in conceptul larg de sustenabilitate): orasul inteligent, eficienta energetica si rezilienta la dezastre. Desigur, exista si exceptii remarcabile reprezentate de firme de constructii care finanteaza proiecte de cercetare izvorate din probleme si situatii concrete sau de perspectiva. Este de mentionat faptul ca universitatea noastra este implicata in multe contracte de consultanta si de prestari servicii comandate de industrie, contracte in care se regasesc, de cele mai multe ori, componente de CDI.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 155 – ianuarie-februarie 2019, pag. 20

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/02/01/200-de-ani-de-invatamant-superior-romanesc-in-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.