«

»

Arhitectura fara limite… (XXVIII)

Share

In primul articol despre opera renumitei arhitecte Zaha Hadid mentionam bogatia de proiecte transpuse in practica – peste 950 in 55 de tari – din creatia celei care a fost denumita „regina curbei”, deoarece a eliberat geometria arhitecturala dandu-i o noua unitate expresiva.

In opinia multor arhitecti Zaha Hadid a fost un geniu vizionar, dand functionalitate unor forme inovatoare, pe cat de apreciate vizual, pe atat de greu de transpus in practica.

Spectaculozitatea constructiilor realizate pe baza proiectelor arhitectei cu dubla cetatenie – irakiana si britanica – ne-a convins sa-i mai acordam o editie in serialul nostru.

 

Hotelul Morpheus – City of Dreams – Macau, China

Hotelul Morpheus – construit pe baza unui proiect conceput de Zaha Hadid – este o cladire spectaculoasa, amplasata in complexul de divertisment „City of Dreams” din Macau, China.

„Orasul visurilor” este  cea mai populara destinatie de divertisment din Asia. In 2017, de pilda, a fost vizitat de peste 32 milioane de turisti, numarul acestora crescand in fiecare an.

„City of Dreams” cuprinde 4 hoteluri, 20 de restaurante, un centru comercial si un Cazinou.

Fara indoiala ca, dintre toate cladirile pe care le cuprinde, se distinge, de departe, hotelul Morpheus.

Construirea sa – care a costat 1,1 miliarde dolari – a inceput in 2012 si s-a finalizat in 2018.

Designul unic, inspirat din sculpturile de jad chinezesc,  plaseaza Hotelul Morpheus in topul celor mai interesante constructii de acest gen din lume.

Cladirea hotelului este compusa dintr-o pereche de turnuri, conectate la nivelul solului si al acoperisului, invelite intr-un schelet stralucitor din aluminiu.

Inaltimea turnurilor este de 160 m, structurati pe 42 de etaje si totalizand o suprafata de 147.860 mp.

Interiorul hotelului cuprinde 772 de camere si 9 apartamente luxoase, trei dintre ele avand piscine interioare si, in plus, o piscina cu SPA pe acoperisul cladirii.

Intre golurile libere care traverseaza atriumul, o serie de poduri creeaza spatii unice pentru restaurantele si barurile amenajate in stil minimalist iar cele douasprezece lifturi din sticla ale atriumului ofera oaspetilor o vedere spectaculoasa, atat in interior, cat si in exterior.

 

Bergisel Ski Jump – Innsbruck, Austria 

Primele competitii de sarituri cu schiurile pe trambulina de la Bergisel – Innsbruck, Austria s-au desfasurat in 1920 – pe o constructie simpla din lemn.

De-a lungul timpului, trambulina a fost modernizata de mai multe ori: prima oara in 1930, apoi inainte de Jocurile Olimpice din 1964. La sfarsitul secolului trecut, Federatia de Ski din Austria a hotarat sa lanseze un concurs de proiecte pentru a moderniza, din nou, trambulina, cu scopul ca aceasta sa ofere mai multe functiuni pentru sportivi si spectatori si sa devina, totodata, un punct de atractie, sub aspect arhitectural, pentru orasul Innsbruck.

Concursul a fost castigat de Zaha Hadid, care a propus o constructie masiva de 90 m lungime si cu o inaltime de aproape 50 m deasupra varfului muntelui Bergisel.

Arhitecta a descris designul constructiei ca un „hibrid organic” intre un turn si un pod. Astfel, structura turnului ofera vizitatorilor posibilitatea sa fie transportati, cu doua ascensoare, in punctele de atractie aflate mult deasupra varfului muntelui, acolo unde dispun de o cafenea si o platforma panoramica, locuri de unde pot fi admirate atat centrul orasului Insbruck, cat si peisajele montane ale Tirolului. Tot in partea superioara a turnului a fost inglobata rampa partiei de sarituri, care, impreuna cu spatiile publice, alcatuiesc un intreg coerent vizual si functional.

Desi designul proiectului nu a fost universal acceptat de catre localnici, acestia considerandu-l ca nefiind o parte integranta din arhitectura traditionala a orasului, constructia s-a executat in perioada 1999 – 2002, primind premiul „Austrian State Architecture Prize”

Dinamismului turnului, continuat de forma sinuoasa a partiei de sarituri si completate de utilitatea spatiilor, transforma „Bergisel Ski Jump” intr-o piesa concisa de design functional.

 

Jokey Club Innovation Tower – Hong Kong, China

Jokey Club Innovation Tower este o cladire apartinand Universitatii Politehnice din Hong Kong.

Este prima lucrare proiectata de Zaha Hadid in Hong Kong, lucrare care a fost distinsa, in final, cu Premiul Pritzker.

Concursul de proiecte a fost castigat de Zaha Hadid si echipa sa, in 2007.

Construirea Turnului de Inovatii s-a desfasurat in perioada 2009 – 2013, rezultand o cladire cu o suprafata de 15.000 mp si o inaltime de 76 m, structurata pe 15 etaje. Capacitatea de gazduire este de 1.800 de angajati si studenti.

Turnul, amplasat pe un loc ingust, neregulat, in cartierul Hung Hon, reprezinta spatiul in care isi desfasoara activitatea Scoala de Design si Institutul de Design pentru Inovare. Pentru desfasurarea si dezvoltarea activitatii specializarilor acestora, in interiorul constructiei au fost inglobate sali pentru curs si seminarii, atelier de design, sali de lectura, spatii expozitionale, precum si un muzeu al designului.

Conceptul de proiectare a Jokey Club Innovation Tower a fost unul atipic, cu implementarea unei compozitii fluide, in care suprafetele curbe sunt transferate intre pereti, tavane si podele. Suprafetele vitrate si spatiile deschise din interiorul turnului confera o imagine de transparenta si conectivitate, in timp ce spatiile comune si cele de circulatie au fost amenajate intr-o perfecta interactiune.

Interesant este si modul in care aceasta cladire alba, spectaculoasa, se inglobeaza, din punct de vedere arhitectonic, in peisajul in care e amplasata, respectiv intre doua cladiri cu fatada din caramida, una dintre ele cu multa verdeata pe balcoanele sale.

In urma sustinerii financiare de aproximativ 32 de milioane de dolari din partea Hong Kong Jockey Club, cladirea Innovation Tower a fost redenumita ulterior Jockey Club Innovation Tower.

 

One Thousand Museum – Miami, SUA

„One Thousand Museum” este unul dintre ultimele turnuri proiectate de Zaha Hadid. Inceput in 2014 si continuat de catre echipa sa, a fost finalizat la sfarsitul anului trecut. Dupa decesul lui Hadid, directorul firmei sale, Chris Lepine, a finalizat proiectul.

Zgarie-norul, cu design exotic, se situeaza pe bulevardul Biscayne, deasupra golfului Miami, in vecinatatea cladirii Museum Park.

Pentru a ridica cei 216 m deasupra solului a fost necesara o fundatie adanca de 52 de m, executata de firma H.J. Foundation din cadrul grupului Keller. Cele 62 de etaje, infasurate intr-un schelet cu forme curbe din beton si fibra de sticla, situeaza One Thousand Museum printre cele mai inalte cladiri ale orasului Miami.

Scheletul exterior, care acopera partial balcoanele, are si un rol structural interior, permitand spatiului interior sa aiba mai putine coloane.

De mentionat, totodata, ca fundatia atat de adanca – 52 de m – a fost determinata de inaltimea cladirii dar si de efectul vantului din zona.

La inceputul anului 2018, intr-un episod dedicat proiectului de catre emisiunea PBS – „Impossible buildings”, proiectul a fost denumit si „Scorpio tower”.

Interiorul turnului, cu destinatie rezidentiala, cuprinde 80 de apartamente de lux, impartite in apartamente structurate pe un etaj, pe doua etaje si penthouse-uri cu vederi panoramice uluitoare, generate de geometria constructiei cu incaperi inalte si pereti vitrati spre exterior. Aceste unice spatii de locuit, pentru care s-au folosit ultimele modele de design si tehnologie europeana, sunt completate cu toate facilitatile aferente unei locatii de lux. Astfel, posesorii unui apartament ce incepe de la pretul de 6 milioane USD, pot beneficia de o generoasa piscina exterioara, SPA, un Centru acvatic pe doua etaje, Sky Lounge la etajul 11 dar si de un heliport. De altfel, One Thousand Museum este singura cladire de locuinte din Florida pe al carei acoperis  este amplasat un heliport. In ceea ce priveste pretul pe mp la aceasta cladire, el este dublu fata de cel al altor turnuri din zona.

Proiectul „One Thousand Museum Tower” este unul dintre cele mai ambitioase si complexe din lume, fiind esenta unei fuziuni fara precedent a artei, arhitecturii si designului.

 

Changsha Meixihu International Culture & Art Centre – Changsha, China

Zaha Hadid Architects este desemnata in 2011 castigatoarea proiectului „Changsha Meixihu International Culture & Art Centre” din orasul Changsha, China.

Constructia, cu o suprafata de 115.000 mp, se afla pe malul lacului Meixihu, vis-a-vis de Festival Island. Doua poduri vor lega Centrul cultural de insula.

Setul remarcabil de pavilioane, destinat celebrarii artelor, dezvaluie trei cladiri moderne, fiecare fiind planificata ca o grupare de volume in forma de petala.

Peisajul atractiv este alcatuit din Teatrul mare, un muzeu de arta contemporana si o sala multifunctionala, denumita si  Teatrul mic. Fiecare spatiu structural ofera o experienta unica, ce permite vizitatorilor sa participe la activitati culturale creative.

Principalul loc de desfasurare al proiectului ambitios – Grand Theatre – este o locatie ce poate gazdui 1.800 de spectatori. Acest spatiu este un cadru arhitectural proiectat sa functioneze ca o gazda a „reprezentatiilor de nivel mondial”, complet echipat si dotat conform cerintelor unei astfel de unitati.

Muzeul este destinat expozitiilor de arta, atat in ​​interior, cat si in aer liber.

Teatrul mic, cu o capacitate de 500 de persoane, este menit sa functioneze ca un spatiu ce poate fi adaptat pentru  o varietate de roluri, de la evenimente comerciale si spectacole de moda, pana la banchete si piese de teatru.

Desi cele trei cladiri sunt distincte, ele se imbina perfect, prin folosirea, ca elemente de legatura, a unor piatete si alei.

Centrul culturii si artelor Changsha Meixi Lake, ce urmeaza sa fie inaugurat anul acesta, incorporeaza valori ale functionalitatii, elegantei si inovarii. El poate deveni noul nod cultural si civic pentru orasul Changsha.

 

In final, o observatie. Nu e nicio intamplare ca in acest episod sunt prezentate trei lucrari proiectate de renumita arhitecta in Asia.

Multe dintre proiectele lui Zaha Hadid sunt concepte pentru tari din Asia – in principal China -, aceasta zona cunoscand in ultima perioada o efervescenta in domeniul constructiilor extraordinare, care le depasesc cu mult pe cele din alte locuri ale lumii.

Autor:
Catalina Cristea

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 155 – ianuarie-februarie 2019, pag. 36

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/02/01/arhitectura-fara-limite-xxviii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.