«

»

Semne bune anul are… in constructii!

Share

Intr-adevar, sunt semne ca in 2019 se pot rezolva unele dintre problemele cu care societatile din constructii s-au confruntat in ultimii ani. Iar meritul ii apartine conducerii Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii care a reusit sa convinga Guvernul ca, in constructii, „asa nu mai merge!”.  Ca, daca vom continua asa, economia poate inregistra in continuare crestere, in schimb Romania nu va inregistra dezvoltare. Ori, numai prin ceea ce construim, prin ceea ce investim, asiguram dezvoltarea tarii, viitorul ei.

Asa s-a nascut Acordul intre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, acord prin care s-a declarat, pe urmatorii 10 ani, Sectorul Constructiilor, sector prioritar, de importanta nationala, pentru economia romaneasca.

Sigur, pentru a asigura Sectorului Constructiilor acest rol prioritar, Acordul – pe care il publicam in intregime in interiorul revistei – cuprinde un pachet de masuri prin care se incearca rezolvarea unora dintre problemele cu care se confrunta societatile de constructii.

Una dintre cele mai acute este lipsa fortei de munca. Aceasta incearca sa se rezolve prin cresterea salariului minim, insotit de o serie de facilitati fiscale. De asemenea, in acelasi sens, sunt prevazute o serie de masuri care sa usureze importul de forta de munca.

S-a stabilit, de asemenea, prin Acord, perfectionarea legislatiei privind achizitiile publice. Sa speram ca, prin masurile care se vor adopta, se va putea elimina „balciul” care se inregistreaza in prezent, la aproape fiecare licitatie pentru lucrarile importante.

Sunt semne si ca vom putea inregistra cresterea calitatii lucrarilor de constructii, prin, in sfarsit, certificarea profesionala a societatilor de constructii. Ceea ce inseamna o garantie ca cel putin lucrarile importante nu vor mai putea fi executate decat de societati care pot asigura conditiile de calitate pentru lucrarile respective.

In sfarsit, sunt prevazute masuri care sunt menite sa sprijine financiar societatile din Sectorul Constructiilor. Unele ar fi „infiintarea unui Fond de Garantare pentru constructii cu participarea Statului in procent de 80% si a firmelor de constructii cu 20%”.  Apoi, foarte importanta va fi posibilitatea de ajustarea pretului contractelor pe baza unui unei formule care preia influentele modificarii preturilor.

Dar extrem de important este ca unele dintre facilitati se aplica nu numai pentru societatile de constructii ci si pentru cele de proiectare, consultanta sau o parte dintre cele producatoare de materiale de constructii.

M-am referit in acest editorial doar la cateva masuri. Acordul cuprinde, insa, un intreg pachet pe care il puteti studia in paginile urmatoare si ceea ce e de remarcat e ca unele dintre ele au intrat deja in vigoare.

Si tot ca un semn bun pentru sector, consider si „Trofeul Calitatii” acordat la sfarsitul anului trecut de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), in care au fost premiate, de asta data, lucrari una mai interesanta decat alta, pe care le vom prezenta, pe rand, pe parcursul intregului an 2019.

Autor:
Ionel Cristea 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 155 – ianuarie-februarie 2019, pag. 3

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/02/01/semne-bune-anul-are-in-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.