«

»

200 de ani de inginerie de constructii in tara noastra. Momente marcante

Share

Exista in viata momente deosebite, de neuitat, care se dovedesc hotaratoare pentru decenii intregi in evolutia unui domeniu de activitate.

Tot asa si in domeniul nostru, al constructiilor, au fost astfel de momente 1818, 1862, 1881, 1886-1888, 1895, 1900-1910, 1918, 1927, 1940, 1977, asupra carora ne vom opri.

Mai intai, insa, dati-mi voie sa amintesc cuvintele prof. ing. Mihai Hangan, care spunea: „Noi constructorii, avem o specialitate creatoare, deosebit de frumoasa, care ne pune in situatia ca pe urma fiecaruia din noi sa apara rezultatele creatiei si muncii. Dar aceste avantaje ale meseriei noastre ne impun si mari responsabilitati si sarcini pe cat de frumoase, tot atat de grele”. Si adauga: „Sa nu caute a intra nimeni intr-o specialitate de atat de inalta responsabilitate daca nu iubeste si nu respecta aceasta specialitate, caci rezultatele muncii lui nu vor putea fi cele dorite si asteptate si nici nu se va putea sustrage urmarilor”.

Sa revenim la momentele amintite.

 

1818

La sfarsitul secolului al XVIII-lea lumea romaneasca devenise foarte dornica sa se faca „masurarea pamantului si a diverselor locuri de forme neregulate”, adica hotarniciile, de catre ingineri topografi.

De aceea, la 6 martie 1818, boierii Constantin Balaceanu, Grigore Ghica si Iancu Golescu, in calitate de „efori” ai scolilor, au inaintat domnitorului Ion Caragea o anafora prin care propuneau „sa se instituie o scoala superioara de invatatura romaneasca”. Domnitorul aproba anafora la 24 martie 1818.

Astfel ca, in anul 1818 – acum 200 de ani – incep primele cursuri de inginerie topografica predate de Gheorghe Lazar. Dansul preda singur aritmetica, geometria, trigonometria, geodezia sau ingineria campului, arhitectura si facea ridicari topografice cu elevii pe teren.

Despre ardeleanul Gheorghe Lazar, in fond parintele ingineriei de constructii din tara noastra, ar trebui cat mai des sa se vorbeasca, pentru a fi cunoscut de tot corpul tehnic de la noi.

Parintii copiilor pe care-i invata Gh. Lazar in 1818 ii spuneau:

„Ingineria vrem noi dascale; sa ne masoare baietii mosiile; si de inginerie apuca-te sa-i inveti, caci socoteala o invata ei in toate bacaniile”.

La Arhivele Nationale am gasit, pastrate cu grija, o serie de planuri topografice intocmite in anii 1818 si 1820 de Gheorghe Lazar impreuna cu studentii sai de la scoala Sf. Sava. Desenate pe calc panzat – color, ele impresioneaza, prin starea perfecta, acum, dupa 200 de ani.

 

1862

Imediat dupa Unirea din 1859, politica economica a noului stat roman a fost anuntata in mesajul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din 6 decembrie 1859. In acesta se arata ca „avem totul de creat, a intemeia creditul nostru public, a deschide drumuri, a face poduri,  a inflori comertul, a incuraja industria… a sapa canaluri, a intinde linii de drumuri de fier pe suprafata pamantului nostru, pentru inlesnirea comunicatiilor”.

Dar, pentru realizarea acestui program de constructii, erau necesare un corp tehnic care sa poata proiecta si executa aceste lucrari, o organizare a activitatii lucrarilor publice si desigur, baza materiala si mijloacele banesti. Iata de ce, dupa perioada de tranzitie prin care a trecut tara intre 1859-1862 si odata cu infaptuirea unirii definitive administrative si politice – recunoscuta de Poarta Otomana – in anul 1862, la 22 ianuarie, prin Decret Domnesc se constituie primul guvern comun al Tarilor Romanesti.

In mesajul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, citit in Camera Deputatilor la 24 ianuarie 1862, prin care anunta componenta acestui guvern, era mentionat si Ministerul Lucrarilor Publice.

La 10 august 1862 se semna decretul de „Organizarea Ministerului Lucrarilor Publice si Statul personalului administrativ si tehnic”.

Se cuvine sa amintim ca, in anul 1868 – acum 150 de ani – Principele Carol I a inteles sa numeasca un inginer constructor in fruntea Ministerului Lucrarilor Publice, pe Panaite Donici.

Panaite Donici a fost o personalitate marcanta a corpului nostru tehnic. Lui i se datoreaza primele acte legislative din domeniu:

  • Regulamentul pentru organizarea administratiei centrale a Ministerului Lucrarilor Publice;
  • Legea pentru drumuri;
  • Conditiile generale pentru intreprinderi de lucrari publice.

In acelasi timp, convins de influenta locuintei asupra „imbunatatirii traiului cultivatorilor sateni”, s-a adresat, printr-o decizie ministeriala, arhitectilor si inginerilor din tara „pentru a pregati un proiect de casa pentru cultivatori in fiecare judet”. Portretul ministrului Panaite Donici, impreuna cu portretele altor ministri, le-am oferit Universitatii Tehnice de Constructii, ele aflandu-se astazi, aici, spre omagiere.

1881

In anul 1881 Romania va deveni Regat.

Domnia Regelui Carol I a fost pentru tara noastra inceputul modernizarii in toate domeniile, intre care, cum era si firesc, constructiile au tinut un loc de frunte. Lucrarile publice ridicate in rodnica sa domnie reprezinta nu numai un admirabil efort material, moral si spiritual pentru climatul politic si mijloacele de infaptuire din acea vreme, dar mai ales o mandrie a trecutului, o lectie pentru prezent si un stimulent pentru viitor.

Apreciind urgenta formarii unor tehnicieni romani, care sa infaptuiasca programul de constructii propus, Regele Carol I sustine in anul 1881 reorganizarea Scolii Nationale de Poduri si Sosele dupa programul propus de prof. ing. Gheorghe I. Duca, pe care il numeste director al Scolii prin decretul 1035/aprilie 1881.

Iar pentru a se putea construi un local propriu al Scolii, prin buget, la 5 iunie 1884, se aloca suma de 800.000 lei (aur) pentru aceasta constructie.

Printre profesorii care au format generatii de ingineri constructori trebui amintiti: Anghel Saligny, Gh. I. Duca, Elie Radu, Alfons Saligny, C. M. Mironescu si Ion Ionescu – Bizet, pe care l-au numit, pentru preocuparile sale de a promova istoria constructiei, „un Iorga al constructiilor”.

Tot in anul 1881, dupa inaugurarea, in prezenta Regelui Carol I, a primei linii de cale ferata Buzau – Marasesti, construita de inginerii romani in frunte cu Dumitru Frunza si Ion G. Cantacuzino, a fost infiintata prima societate a inginerilor constructori din tara noastra – Societatea Politehnica, al carei sediu s-a construit in Calea Victoriei 118, sub indrumarea ministrului C. Olanescu.

1886 – 1888

Sunt anii in care se vor inaugura cateva simboluri ale orasului Bucuresti: Scoala Nationala de Poduri si Sosele 1886, Ateneul Roman 1888 si Palatul Bancii Nationale din strada Lipscani.

Tot acum, inginerii constructori romani, intelegand importanta materialelor de constructii in realizarea unei constructii, creeaza in anul 1886 primul Laborator de materiale de constructii la Scoala Nationala de Poduri si Sosele sub conducerea inginerului chimist Alfons Saligny, nascut in anul 1853 – acum 165 de ani – absolvent al Scolii de chimie din Berlin, sub indrumarea renumitului profesor Hofmann.

Acestui laborator, prof. ing. Alfons Saligny i-a consacrat intreaga sa viata.

Sa nu uitam ca mai mult de 50% din valoarea constructiilor noastre se datoreaza materialelor de constructii, iar calitatea lor este determinanta.

1895

Este anul inaugurarii podului peste Dunare la Cernavoda; opera a inginerului Anghel Saligny, el avea cea mai mare deschidere din acea vreme in Europa – 196 de metri.

A fost inaugurat si deschis circulatiei in prezenta Regelui Carol I.

1900 – 1910: Deceniul promotorilor betonului armat

  • 1901 – La propunerea profesorului inginer Anghel Saligny, Ministerul Lucrarilor Publice, condus de tanarul inginer constructor Ion I.C. Bratianu, organizeaza Consiliul Superior Tehnic al ministerului, care va analiza si aproba toate lucrarile publice ale diverselor administratii.

El era alcatuit din personalitati ale lumii tehnice din tara noastra.

  • 1903 – Mare promotor al noului material ce aparuse la inceputul secolului – betonul armat – prof. ing. Elie Radu, pentru a dovedi valoarea acestuia, construieste in septembrie 1903, cu prilejul Expozitiei Asociatiei Romane pentru Inaintarea si Raspandirea Stiintei, o grinda din beton armat, cu deschiderea de 8,0 m, care, citez: „incarcata cu numerosi saci de nisip, a raspandit incredere in acel material in toata Capitala si la toti cei ce au venit de mai departe, ca sa vada expozitia”.

Marturisesc ca, din respect pentru inaintasi si pentru realizarile lor, in anul 1999, atunci cand am ocupat functia de ministru al lucrarilor publice, am luat masuri ca grinda din beton armat, construita in 1903 de prof. inginer Elie Radu, sa fie adusa din Splaiul Independentei, unde se afla, la sediul Facultatii de Constructii Civile din Bulevardul Lacul Tei. Grinda este plasata la intrarea facultatii, strajuind formarea viitorilor constructori.

  • 1904 – In acest an, tot pentru a-i dovedi calitatile, prof. ing. Elie Radu inlocuieste la Spitalul Brancovenesc planseele din lemn cu plansee din beton armat.

Cu prilejul demolarilor din anul 1984 am scos o grinda dintr-unul dintre plansee, cercetandu-i caracteristicile si incercand-o la INCERC.

Atunci am obtinut o imagine unicat: aderenta otel-beton pe un beton armat vechi de 80 de ani. Cred ca e un experiment unicat in tara si lume.

  • 1906 – Este anul in care s-a organizat Marea Expozitie cu prilejul a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Atunci, inginerii romani au transformat mlastina Filaretului in frumosul Parc Carol, cu impresionantele sale edificii, realizate intr-un singur an.
  • 1906/1908 – Tanarul inginer Gogu Constantinescu, discipolul lui E. Radu, realizeaza Palatul Camerei Deputatilor (azi Palatul Patriarhiei) din beton armat.
  • 1910 – Se inaugureaza Palatul Ministerului Lucrarilor Publice (astazi Primaria Capitalei).

 

1918

La 1 decembrie 1918, cand s-a desavarsit Marea Unire, inginerul inspector general Anghel Saligny era Ministrul Lucrarilor Publice in guvernul condus de Ion I.C. Bratianu.

Convins de amploarea lucrarilor de refacere a constructiilor distruse de razboi si a lucrarilor noi pentru consolidarea tarii unite, dar si de rolul ce urma sa-i revina Consiliului Tehnico-Stiintific in indrumarea si supravegherea acestui domeniu, Anghel Saligny va intelege necesitatea organizarii, pe baze noi, a acestei institutii. De aceea, in baza raportului sau din 2 decembrie 1918, Consiliul de Ministri promoveaza un proiect de lege relativ la Consiliul Tehnico-Stiintific.

Decretul regal e semnat de Regele Ferdinand la 21 decembrie 1918.

 

1922

Se construieste, in numai 14 luni, Catedrala Reintregirii si tot complexul, locul in care Regele Ferdinand a fost incoronat rege al Romaniei Mari.

1940 si 1977

Sa mai amintim anii 1940 si 1977, cand au avut loc marile cutremure ce au impus dezvoltarea ingineriei seismologice din tara noastra.

Inchei cu un omagiu pe care am datoria sa-l aduc ilustrului inginer Emil Prager la 130 de ani de la nastere, pe care l-am cunoscut in ultimii ani ai activitatii sale si care mi-a marcat profund destinul. Tot ceea ce am realizat in ultimii 30 de ani ii datorez dansului.

Autor:
prof. ing. Nicolae Noica

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 156 – martie 2019, pag. 4Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/03/01/200-de-ani-de-inginerie-de-constructii-in-tara-noastra-momente-marcante/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.