«

»

Acordul intre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii se infaptuieste „pas cu pas”

Share

Scriam intr-un editorial anterior ca exista semne ca 2019 va fi, pentru Sectorul de Constructii, unul mai bun decat cele doua anterioare, 2017 si 2018.
Iar principalul merit ii apartine conducerii Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii, care au reusit sa convinga Guvernul Romaniei ca, in constructii, „asa nu mai merge”.

Si astfel, „s-a nascut” Acordul prin care s-a declarat Sectorul Constructiilor, pe urmatorii 10 ani, sector prioritar, de importanta nationala, pentru economia Romaniei.
Iar Acordul cuprinde un pachet de masuri – cu termene concrete – care incearca sa rezolve cateva dintre cele mai acute probleme cu care se confrunta, in prezent, sectorul constructiilor. Una dintre cele mai grave, lipsa fortei de munca, generata de exodul masiv de specialisti din acest sector. Asa se face, de pilda, ca peste 25% din romanii plecati in strainatate lucreaza in sectorul constructiilor.
Iar o prima masura, prin care se incearca – pentru inceput – stoparea exodului a fost stabilirea, incepand cu 2019, a salariului minim brut lunar la 3.000 lei, insotit de o serie de facilitati fiscale, in principal pentru angajati, care a permis cresterea salariului net al acestora cu cca 30%. Aceste masuri au intrat deja in vigoare de la inceputul acestui an, prin mult contestata OUG 114/2018.

O mica „revolutie” va produce, dupa parerea mea, si Certificarea profesionala a societatilor din Sector, de catre un organism neutru, alcatuit din membri ai organizatiilor patronale reprezentative, organizatii profesionale, institutii de invatamant si specialisti din domeniu.
Termenul de intrare in vigoare a acestei masuri, solicitata de ani de zile de catre societatile serioase din constructii: 30.06.2019.

Extrem de importanta pentru societatile de constructii sunt masurile de „actualizare a contractelor cu noile nivele de salarizare” si ajustarea pretului contractelor prin preluarea influentei modificarii preturilor materialelor.

Un „pas inainte” il reprezinta si forma reactualizata a legii Casei Sociale a Constructorilor, institutie careia, prin noua reglementare, ii va reveni sarcina ca, pe langa protectia sociala, sa se ocupe si de calificarea si perfectionarea profesionala a salariatilor din Sectorul Constructiilor.

Un sprijin important pentru societatile din sector il va reprezenta, fara indoiala, si Fondul de garantare pentru constructii infiintat pana la 30.06.2019 cu participarea Statului, in procent de 80% si a firmelor de constructii, cu 20%.

Sunt doar cateva dintre cele 19 masuri pe care le cuprinde acest Acord menit sa revigoreze activitatea din acest sector. Cu o singura conditie, esentiala: ca in 2019, si in general in anii care urmeaza, sa existe proiecte.
Iar speranta o reprezinta mai ales investitiile in infrastructura de transport si edilitara.

Este rolul Guvernului sa asigure fondurile si conditiile pentru demararea si desfasurarea in bune conditiuni acestor investitii.

In ceea ce priveste celalalt partener al Acordului, FPSC-ul, cel putin pana acum – in primele doua luni ale acestui an -, par hotarati sa urmareasca transpunerea in practica a masurilor Acordului dar si sa actioneze pentru completarea sa si clarificarea tuturor aspectelor necesitate de un act atat de complex, pe care nu putini il considera de-a dreptul „istoric” pentru Sectorul Constructiilor.

Autor:
Ionel Cristea

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 156 – martie 2019, pag. 18

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/03/01/acordul-intre-guvernul-romaniei-si-federatia-patronatelor-societatilor-de-constructii-se-infaptuieste-pas-cu-pas/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.