«

»

ODU GREEN ROOF: Fatade verzi – Pereti vii cu structura de sustinere „Odu Green Wall”

Share

Dezvoltarea infrastructurii urbane verzi in sistem clasic, sub forma de parcuri, gradini publice sau zone de recreere cu verdeata a inceput sa devina o misiune imposibila din lipsa efectiva a zonelor neconstruite. In aceste conditii, solutiile care mai pot asigura, pe termen lung, habitate verzi viabile, cu toate avantajele spatiilor vegetale, sunt cele care incorporeaza cladirile in ecosistemele urbane, prin amenajarea acoperisurilor vii si/sau fatadelor verzi.

Diferenta consta in modul de realizare a unui invelis vegetal pe verticala. In mod simplist, putem defini peretele viu ca fiind construit din module, panouri cu vegetatie preplantate, fixate pe pereti, iar fatada verde ca un sistem in care specii de plante cataratoare sunt ghidate sa acopere un perete, un gard, sau orice suprafata verticala.

La amenajarea unei constructii verzi pe verticala se poate opta pentru o varianta sau alta, fiecare metoda avand avantajele si dezavantajele sale, iar combinatia celor doua putand fi solutia optima. In cadrul acestui articol vom prezenta cele doua variante cu modul lor de realizare si cu avantajele si dezavantajele fiecareia. 

Avantaje ecologice

Fatadele verzi, ca si celelalte elemente din infrastructura urbana verde, aduc comunitatii, dar si dezvoltatorului, numeroase beneficii. Cu atat mai mult ele isi pun amprenta pozitiva asupra mediului unde alte elemente nu pot fi utilizate sau adaptate. Au o importanta deosebita in termoizolarea diferitelor constructii, in imbunatatirea calitatii aerului, in retinerea microparticulelor, marirea biodiversitatii si nu in ultimul rand, au un rol social si economic.

Ca avantaj economic putem aminti ca valoarea de piata a imobilelor creste daca ele sunt placute la vedere, daca ies din cenusiul urban si sunt percepute ca prietenoase cu mediul, nu de putine ori beneficiind si de reduceri de impozite.

  • Influentele asupra microclimei

Conform unui studiu efectuat in 2008 in Dresda, 1 mp de perete viu acoperit cu iedera precultivata poate evapora, in decursul unui an, 1 mc de apa. La Universitatea din Debretin, in cadrul unui alt studiu, s-a ajuns la concluzii asemanatoare, analizand parametri diferiti: in decursul celor trei luni de vara, fatadele verzi cultivate cu vegetatie au evaporat 250 l ÷ 350 l apa/mp. In zilele toride de vara acest aspect poate insemna un efect important de racire, daca luam in calcul ca evaporarea unui litru de apa extrage 627 W de energie din mediul inconjurator.

Ca si acoperisurile verzi, fatadele vii imbunatatesc temperatura ambientala. Efectul acesta nu se manifesta, insa, numai in plan vertical, ci si in directii perpendiculare cu peretele, ceea ce induce si curenti de aer intre cladiri. Ca urmare, se amplifica eficienta racirii si ajuta, astfel, la aerisirea incaperilor situate in vecinatate.

  • Efectele asupra calitatii aerului

Frunzisul unei fatade vii filtreaza particulele din atmosfera, acestea depunandu-se ulterior pe vegetatie, dupa care sunt spalate de apa de ploaie. Curentii de aer verticali existenti maresc capacitatea de filtrare.

Praful generat la nivelul solului, inevitabil in mediul urban, praf care de obicei pluteste in aer la inaltimi mai mari, se reduce considerabil.

Eliminarea dioxidului de carbon este o alta functie importanta a fatadelor verzi. In cazul unei vegetatii de iedera cu grosimea retelei de ramuri si frunzis de 10-15 cm, la un mp de perete este echivalenta cu o suprafata vegetala desfasurata de 4-5 mp. Prin fotosinteza acesta neutralizeaza 2,4 kg de dioxid de carbon pe an.

Avantaje tehnice

In functie de tipul de vegetatie si de solutiile tehnice folosite, protectia peretilor impotriva precipitatiilor poate, de asemenea, avea un rol important. Atat tencuiala, cat si toata structura cladirii sunt ferite de actiunea ploilor torentiale. Frunzisul formeaza o perdea de protectie impotriva contactului direct cu apele pluviale. Ulterior, procesul de uscare este accelerat de curentii de aer formati in spatiul dintre structura peretelui/fatadei vii si pereti.

Din punct de vedere energetic se poate aminti atenuarea efectului temperaturilor ridicate de vara. Pe langa protectia impotriva razelor directe de soare, efectul de cos de fum format in spatiul dintre invelisul vegetal si structura cladirii induce curenti ce ridica aerul cald, inlocuindu-l cu aer mai racoros si mentinand un flux constant. Rezulta reducerea incalzirii peretilor si se asigura temperaturi mai apropiate de zona de comfort in incaperile invecinate.

Iarna, efectul termoizolant este mai putin masurabil dar el se manifesta in special la cladiri construite inainte de anii 2000 care beneficiaza mai putin de solutii eficiente energetic.

In ceea ce priveste izolarea fonica, nu s-a ajuns la concluzii care sa demonstreze, fara echivoc, vreun rol pozitiv semnificativ. Dimpotriva, exista studii care arata ca sunetele din gama frecventelor intre 125 – 1.250 Hz sunt chiar usor amplificate, iar in gama 4.000 – 10.000 Hz se poate masura o ameliorare de 2 – 10 Db.

Durata de viata a constructiilor cu pereti vegetali se prelungeste prin simpla protectie a acestora de razele ultraviolete si de efectul acestora de „imbatranire” a materialelor. Datorita protectiei impotriva precipitatiilor si a razelor UV, cladirile imbracate in material organic nu au necesitat reabilitari ale fatadelor nici dupa 40 de ani. In urma experientelor se poate afirma ca durata de viata a peretilor tencuiti/vopsiti se prelungeste de minimum 2-3 ori.

Un obstacol in raspandirea peretilor verzi este pretul inca ridicat pentru piata din Romania, care porneste de la cca 500 euro + TVA/mp (fatade verzi compacte de mari dimensiuni) – pereti verzi realizati din module preplantate si cu grad de acoperire cu plante de min 90% la montaj (sistem Sempergreen – Flexipanel), dar impactul vizual este semnificativ impunator. Nu acelasi lucru se poate afirma despre fatadele verzi realizate cu plante cataratoare precultivate (4-5 m inaltime, 5-10 ramificatii) care acopera (aproape) complet fatada in doar 3-5 ani. La instalare gradul de acoperire este de 10-15%, dar ajunge la cca 30% in primul an complet de vegetatie.

Fatadele verzi cu plante cataratoare pe structura de sustinere „Odu Green Wall” pot fi realizate cu un cost semnificativ mai mic, pornind de la 40-50 euro/m2 (proiecte de peste 500 m2, inaltime pana la 7-8 m).

Proiectare, realizare la cheie
Odu Green Roof!
 

ODU GREEN ROOF
Tg. Mures, Bd. 1848 nr. 2
Tel.: 0744 556 594
Fax: 0365 882 236
E-mail: office@odu.ro
Web: www.odu.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 156 – martie 2019, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/03/01/odu-green-roof-fatade-verzi-pereti-vii-cu-structura-de-sustinere-odu-green-wall/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.