«

»

ABA INNOVATOR: Stabilizarea solului cu rasini

Share

In ultimii 60 de ani, rasinile artificiale au fost folosite in diverse domenii ale constructiilor, de la pardoseli din rasini turnate, pana la straturi de izolatie, hidroizolatii sau acoperisuri. Stabilizarea solului cu rasini se utilizeaza deja de peste 25 de ani.

Pana de curand, solutiile de crestere a capacitatii de incarcare a terenului de fundatie la structurile existente s-au limitat la diferite tehnologii cu stalpi, injectii cu jet de ciment, tehnologii de injectie minerala si bineinteles, vechea metoda de turnare a betonului sub sau langa fundatiile existente. Aceste diverse tehnologii au insa avantajele si dezavantajele lor, din punct de vedere tehnic, al eficientei sau al timpului necesar de punere in opera.

Noua metoda, care implica injectarea unei rasini expandante pentru stabilizarea si compactarea solului, a devenit populara in Europa de Vest in urma cu aproximativ 25 de ani. In Europa Centrala, grupul de companii ABA Innovator a inceput sa aplice in proiecte aceasta metoda de injectie a rasinilor cu aproximativ 20 de ani in urma.

 

In esenta, tehnologia TOP-INJECT implica injectarea unei rasini artificiale de la suprafata, fara sa fie necesara excavarea. Mai intai, insa, trebuie determinat cat de adanc este planul fundatiei si adancimea necesara sub fundatie pentru injectare. In cele mai multe cazuri, un simplu penetrometru portabil DPM 30-20 furnizeaza aceste date pana la adancimi de aproximativ de 5-6 metri. Pentru constructii mai masive sau constructii speciale ar putea fi necesare masuraturi cu penetrometre speciale sau chiar un studiu geotehnic complet.

Graficul de penetrometru (fig. 1) arata compactitatea solului inainte de modificare (albastru deschis) si dupa ce injectiile cu rasina au fost introduse pana la o adancime de 4 metri. Din grafic se poate observa ca numarul de lovituri necesare, pentru ca tija penetrometrului sa progreseze o unitate de 10 centimetri, a crescut semnificativ.

TOP INJECT realizeaza diverse functii in solul fundatiei. In solurile granulare, rasina se extinde, umple golurile in toate directiile, pana unde poate patrunde fara a fi impiedicata, formand o structura asemanatoare radacinii in sol. Coeziunea solului creste, deoarece rasina lipeste macroparticulele.

In acelasi timp, solul este comprimat in jurul punctelor de injectare, datorita fortei de extindere.

Este important de mentionat ca injectiile au ca rezultat caracteristici imbunatatite ale terenului de fundare, chiar daca rasina nu patrunde peste tot. Expansiunea rasinii si presiunea rezultata imbunatatesc caracteristicile solului. Aceasta dubla actiune de solidificare si de compactare a solului in zona de injectie are ca rezultat o sporire a capacitatii portante a terenului.

Tehnologia TOP INJECT este potrivita pentru stabilizarea terenului de fundatie sub fundatii continue, fundatii radier si fundatii pe piloni. Tehnologia de injectare a fost, de asemenea, folosita cu succes la fundatiile din caramida; de exemplu, vechile cladiri monumentale, cum ar fi bisericile. Unele cladiri foarte vechi au fundatii din piatra. Chiar si in aceste cazuri, TOP INJECT poate imbunatati caracteristicile fundatiei, dar necesita extra inginerie.

La cele mai multe proiecte gaurile de injectie sunt forate de la nivelul suprafetei, langa perete sau stalp, la intervale de aproximativ 70 cm – 150 cm. Fiecare gaura poate accepta 1-4 tevi de injectie, care transporta rasina pana la nivelul necesar. La fundatiile din placi sau pardoseli, injectarile se executa pe un raster de aproximativ 2 m x 2 m. In mod obisnuit, gaurile au un diametru intre 16 mm – 30 mm, dar in cazuri speciale, diametrul gaurii poate fi mai mare.

Adancimea obisnuita de injectare, de exemplu pentru case familiale cu fundatii continue, este de aproximativ 3 metri de la suprafata. Cea mai mare adancime de aplicare a tehnologiei a fost de 11 m, sub o cladire masiva de biserica, cu o incarcatura de 800 de tone pe stalp. Aceste proiecte de dimensiuni mai mari necesita, insa, studii geotehnice detaliate si consultari cu inginerii la fata locului.

Rasina de aplicare este depozitata in camion si pompata prin furtunuri cu lungimea de 50 m – 100 m la gaurile de injectie. Puterea presiunii de pompare a injectiei si presiunea chimica a rasinii umple spatiul din jurul partii inferioare a tevilor de injectie si solidifica solul si / sau imping solul spre exterior. Crapaturile din sol sunt umplute. Atunci cand presiunea de injectare nu mai poate presa solul in nicio directie, in jos sau lateral, presiunea incepe sa actioneze in sus spre partea inferioara a structurii de fundatie. In general, in acest moment structura cladirii reactioneaza prin ridicare usoara, de aproximativ 0,1 mm – 0,5 mm, ridicare observata cu ajutorul unui instrument optic de catre echipa de injectare. Cand se observa aceasta reactie sau cand terenul de fundatie nu mai poate accepta rasina, echipa opreste injectarea. In ambele situatii, injectiile au reusit la acel punct de injectare.

Tehnologia de injectare TOP INJECT a fost aplicata cu succes la cladiri monumentale masive si platforme industriale mari cu echipamente grele. Compania chiar a stabilizat o instalatie de explorare a gazelor naturale (turn de foraj) cu o incarcatura de 1.000 de tone si o inaltime de 63 de metri (fig. 2). Turnul se scufunda din cauza vibratiilor continue de forare la doi kilometri adancime. Exploatarea a fost oprita din cauza inclinarii excesive si a tasarii de 20 cm pe o parte. Echipele noastre de injectare au lucrat timp de 8 zile, in schimburi zi si noapte, la temperaturi de -12 °C in timpul iernii. Mai multe sute de injectii au stabilizat cu succes placile din beton care sustineau dispozitivul de foraj. Procesul de explorare a gazelor a continuat pana la sase kilometri si a salvat companiei de explorare cateva zeci de milioane de dolari. Nu a mai fost necesar ca platforma sa fie demontata si reconstruita.

Grupul de companii ABA Innovator opereaza in Uniunea Europeana si in regiunile din apropiere.

 

Contact:
ABA INNOVATOR RO SRL
T: +40 367 408 776
M: +40 736 648 013
E: inforo@abainnovator.com
W: www.abainnovator.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 157 – aprilie 2019, pag. 20

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/04/01/aba-innovator-stabilizarea-solului-cu-rasini/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.