«

»

Arhitectura fara limite… (XXX)

Share

In editia de astazi a serialului „Arhitectura fara limite…” va mai prezentam trei cladiri spectaculoase proiectate de renumitul arhitect Frank Gehry.

 

MARTa Herford – Herford, Germania

Marta Herford este un muzeu de arta contemporana din orasul Herford, Germania. Ideea construirii si amenajarii acestui muzeu a aparut in anul 2000, pornind de la statutul orasului ca centru german al productiei de mobila.

Denumirea muzeului s-a format prin asocierea initialei “M” de la cuvantul mobila din limba germana si “art” de la cuvantul “arta”.

Cladirea a fost proiectata de Frank Gehry in anul 2000 si construita de societatea Archimedes GmbH. Constructia a inceput in 2001 si s-a finalizat patru ani mai tarziu, fiind deschisa oficial publicului la 7 mai 2005.

Cu formele sale fluide si inclinate, imaginea muzeului Marta Herford seamana cu o cometa misterioasa desprinsa din spatiul cosmic.

Ideea fundamentala de proiectare a implicat incorporarea unui fragment dintr-o veche fabrica de textile, ridicata in 1959, existenta inca pe amplasament, la care s-au adaugat doua corpuri noi situate la Sud si la Nord, astfel incat fragmentul de cladire existent sa devina elementul central al noului complex muzeal.

Designul original al constructiei existente a fost mentinut, fatadele noilor cladiri fiind imbracate intr-o caramida rosiatica-bruna, tipica regiunii. Aceasta imagine formeaza un contrast puternic cu stralucirea otelului inoxidabil al acoperisului in forme ondulate.

Complexul de cladiri ale muzeului este compus din patru componente individuale: aripa care gazduieste expozitia, formata din trei galerii mici si doua mari si o sala usor curbata destinata lecturii si evenimentelor.

Noua intrare centrala de acces in complex este flancata, de ambele parti, de cladirile noi.

Intrand in holul cladirii principale,  vizitatorul este intampinat de o imbinare de linii si unghiuri drepte.

Primul etaj al cladirii existente gazduieste Galeria Lippold, in care se organizeaza, de mai multe ori pe an, expozitii.

Spatiul interior este completat, la etajele superioare, de o cafenea cu terasa, de magazinul muzeului, o sala pentru evenimente, incaperi destinate seminariilor, precum si birourile pentru angajati dar si birourile a patru firme importante implicate in domeniul mobilei.

Constructia Marta Herford este considerata una dintre cele mai interesante cladiri muzeale, reprezentand o fuziune intre arta, design, moda si arhitectura.

 

Sediul InterActivCorp – New York, SUA

Cladirea IAC – sediul InterActivCorp situata in cartierul Chelsea din Manhattan, New York City -, este primul proiect al lui Frank Gehry in New York, fiind construita in perioada 2004 – 2007.

Constructia in stil deconstructivist pare sa fie formata din doua nivele majore: o baza mare de sectiuni turnate, rasucite precum celulele unui stup de albine, iar in partea de sus adaugata aceeasi structura cu diametrul mai mic. Unitatile celulare au aspectul unor vele care infasoara scheletul cladirii.

Barry Diller, presedinte si director executiv al companiei beneficiare, s-a implicat in mod direct in executia proiectului. Propunerea initiala a lui Frank Gehry, de a folosi titanul pentru placarea fatadei cladirii, nu a mai fost pusa in practica, dorinta reprezentantului IAC fiind de a se folosi sticla, IAC fiind prima cladire proiectata de Gehry cu fatada in totalitate din sticla.

Suprafata vitrata cu inaltime maxima se transforma gradual dintr-o zona transparenta in mijloc, in culoarea alba spre partile marginale.

Caracteristicile structurii cu 10 etaje transforma imaginea de ansamblu a unei cladiri cu doar doua etaje inalte. Datorita formei, compozitiei si culorii sale, imaginea cladirii este comparata, deseori, cu un iceberg.

Presedintele IAC, Barry Diller, a declarat ca a decis sa colaboreze cu Gehry, ca arhitect, intrucat isi dorea un spatiu in care oamenii sa isi desfasoare activitatea intr-o atmosfera destinsa, lucru greu de realizat intr-o cladire de birouri clasica, tip „cutie”.

Spatiile interioare – birouri, zone de expunere pentru vanzare, sali pentru conferinte de presa – sunt toate in culori si dimensiuni diverse, pastrand un echilibru intre stil, functionalitate si flexibilitate. Sunt folositi pereti despartitori din sticla transparenta, pentru a beneficia de lumina naturala pe care o confera placarea exterioara cu panouri din sticla. Peretii spatiilor din jurul ascensoarelor de pe fiecare etaj ofera o viziune plina de culoare si expunere a fiecareia dintre cele 60 de marci ale companiei. Acest afisaj de culoare si fluiditate in spatiu se deplaseaza, de asemenea, spre zonele de lucru.

La parterul cladirii se poate vedea, din exterior, unul dintre cele mai mari ecrane LCD, de dimensiuni 37 m / 3,4 m.

Revista Vanity Fair a mentionat sediul IAC, ca fiind una dintre cele mai interesante cladiri de birouri din lume iar din partea Asociatiei proprietarilor si managerilor de cladiri din New York a primit premiul Pinnacle.

 

Binoculars Building – Venice, California, SUA

Complexul din Main Street – Venice, California a fost proiectat de Frank Gehry in 1991, pentru agentia de publicitate Chiat / Day.

Cladirea este remarcabila pentru cele trei stiluri diferite folosite.

Una dintre partile Complexului este asemanatoare unei barci, o alta simuleaza imaginea unui arbore. Intrucat primele doua constructii erau disparate, arhitectul a dorit sa adauge in centrul Complexului o a treia structura cu caracter sculptural, care ar media intre cele doua si a ancora constructia.

Nefiind sigur cum sa o defineasca, Gehry a decis o colaborare cu artistii Claes Oldenburg si Coosje van Bruggen. Din aceasta colaborare s-a nascut si cea de-a treia constructie exemplificata printr-o structura masiva de forma unei imense perechi de binocluri. Datorita ei, cladirea si-a schimbat numele din „Chiat / DayBuilding” in „Binoculars Building” – deci, cladirea binoclurilor.

Structura este unica si diferita de celelalte din Venice, California. Cladirea ocupa 7.000 de metri patrati si este realizata, in principal, din doua materiale: otel si beton. Exteriorul este din tencuiala de ciment pictat iar interiorul este din tencuiala de gips.

Intrarea pietonilor dar si in parcarea garajului este construita in decalajul dintre obiectivul binoclurilor.

In interior, formele curbe ale binoclului au creat doua spatii inalte, cu forme speciale. Intre acestea este amenajata sala de conferinte, cu un tavan serpuit, marca Gehry.

Constructia a fost amanata pentru cativa ani din cauza ca pe santier au fost gasite materiale periculoase, ceea ce a determinat indepartarea lor si intarzierea finalizarii pana in anul 2001.

Incepand din anul 2011, cladirea binoculara gazduieste unul dintre birourile Google.

Prin designul sau special, Binoculars Building este un loc de atractie pentru turistii care viziteaza orasul Los Angeles.

Autor:
Catalina Cristea
 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 157 – aprilie 2019, pag. 48

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/04/01/arhitectura-fara-limite-xxx/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.