«

»

CARMEUSE: ViaCalco® – lianti hidraulici speciali pe baza de var

Share

LIANTII HIDRAULICI din gama (ViaCalco®) sunt fabricati dintr-un amestec de var calcic si compusi hidraulici.

Sunt materiale pulverulente cu proprietati hidraulice care corespund necesitatii de imbunatatire a caracteristicilor fizico-mecanice ale diverselor categorii de pamanturi coezive (indice de plasticitate, umflare libera, reducerea umiditatii, cresterea rezistentei la compresiune), precum si de stabilizare a acestora.

 

Gama de lianti hidraulici (ViaCalco®) cuprinde mai multe produse in functie de continutul de CaO din compozitie.

Fiecare tip de liant hidraulic este recomandat pentru stabilizarea unei anumite categorii de pamanturi, dupa cum urmeaza:

  • ViaCalco® D – pentru pamanturi coezive, cu umflare libera si plasticitate mare si foarte mare (argile grase, argile, argile prafoase)
  • ViaCalco® F, ViaCalco® S – pentru pamanturi coezive si slab coezive, cu umflare libera medie si plasticitate mijlocie sau redusa (prafuri argiloase, prafuri nisipoase argiloase, nisipuri prafoase, nisipuri argiloase)

LIANTII ViaCalco® se utilizeaza in procesul de imbunatatire si stabilizare a pamanturilor coezive, pentru lucrari de realizare a terenurilor de fundare, a umpluturilor din alcatuirea terasamentelor si a straturilor de forma pentru urmatoarele categorii de lucrari: constructii civile, industriale, agrozootehnice, drumuri de clase tehnice I – V, autostrazi, cai ferate, porturi si aeroporturi.

Tratarea pamanturilor cu lianti hidraulici ViaCalco® se realizeaza pentru:

  • imbunatatirea terenurilor care au rezistente mecanice reduse (pamanturi sensibile la umezire, compresibile etc.);
  • stabilizarea terasamentelor amenajate in taluz (ramblee si deblee);
  • cresterea capacitatii portante a straturilor de forma pentru sistemele rutiere;
  • lucrari de consolidare a terenului de fundare in cazul reabilitarii cladirilor existente.

Punerea in opera a produselor LIANTI HIDRAULICI (ViaCalco®), se efectueaza in conformitate cu recomandarile specificate in fisa tehnica anexata, prin procedeul de amestecare ”IN SITU”, respectandu-se urmatoarele etape:

  • Asternerea liantului se realizeaza cu mijloace mecanice (distribuitor de liant) pe suprafata stratului de pamant in procentul stabilit in reteta cadru. Viteza de inaintare a repartizatorului si treapta de viteza sunt alese astfel incat sa se obtina cantitatea de liant/mp stabilita prin reteta cadru;
  • Omogenizarea amestecului pamant – liant cu utilaje specializate (freze de amestec, reciclatoare, pulvimixere) pana la obtinerea unui Gf – grad de faramitare de minimum 80%, (in 95% din numarul punctelor de masurare efectuate conform STAS 10473/2-86) prin trecerea amestecului prin site cu ochiuri patrate cu latura de 8 mm. Amestecarea si omogenizarea se realizeaza pe loc iar pamantul este faramitat pe toata grosimea stabilita. Cantitatea de apa necesara pentru asigurarea umiditatii optime de compactare se stabileste de catre laborator tinand seama de umiditatea pamantului, aceasta adaugandu-se in timpul amestecarii prin racordarea cisternei la reciclator, in acest fel stropirea realizandu-se uniform, evitandu-se supraumezirea locala;
  • Profilarea se face cu respectarea pantei si a latimii prevazute in proiect (aducerea la profilul necesar) utilizandu-se utilaje terasiere speciale (autogreder sau buldozer);
  • Compactarea amestecului profilat – se realizeaza prin efectuarea unui numar de treceri cu cilindri compactori lis si/sau picior de oaie, pana la obtinerea unui grad de compactare in conformitate cu standardele in vigoare si caietul de sarcini aferent lucrarii, urmarindu-se viteza si tehnologia de compactare. Numarul de treceri poate varia in functie de conditiile din teren, acesta fiind stabilit in baza rezultatelor de la sectorul de proba executat in santier.
  • Protectia impotriva evaporarii rapide a apei necesare hidratarii liantului ViaCalco®, fie prin executia imediata a stratului urmator, fie prin aplicarea unei pelicule de impermeabilizare (emulsie bituminoasa, emulsii parafinoase).

Executia terasamentelor din pamanturi coezive tratate cu lianti ViaCalco® nu se efectueaza in perioade cu precipitatii si cu temperaturi atmosferice negative.

In cazul unor ploi accidentale sau de lunga durata, precum si in caz de vant puternic executia stratului stabilizat cu liant ViaCalco® se intrerupe.

Stratul necompactat trebuie protejat impotriva patrunderii apei prin acoperire cu folii de polietilena sau prin compactarea stratului la suprafata. Pentru eventualele supraumeziri ale pamantului stabilizat se impune adoptarea de masuri pentru reducerea umiditatii si asigurarea compactarii.

La realizarea lucrarilor de imbunatatire si stabilizare cu lianti hidraulici nu se va folosi pamant inghetat si nu se va asterne pamantul peste stratul final al terasamentului inghetat si/sau acoperit cu zapada sau gheata.

 

Carmeuse Romania
Str. Carierei Nr. 127A, 500052 Brasov, Romania
Tel: +40 268 516 841
Email: constructii@carmeuse.ro
Web: www.carmeuse-construction.com/ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 157 – aprilie 2019, pag. 14

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/04/01/carmeuse-viacalco-lianti-hidraulici-speciali-pe-baza-de-var/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>