Recent, Casa Sociala a Constructorilor din Romania a aniversat 20 de ani de functionare, prilej de bilant al functionarii unui parteneriat intre patronatele si sindicatele reprezentative din domeniile constructii si materiale de constructii, model de buna practica in ceea ce priveste autoreglementarea sectoriala.
Pentru a cunoaste modul concret de organizare si functionare a acestui parteneriat, precum si perspectivele cooperarii Casei Sociale a Constructorilor din Romania cu organizatii similare din Europa, ne-am adresat domnului jurist Gheorghe Balaceanu – Presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor FAMILIA, Vicepresedinte al Casei Sociale a Constructorilor.
Redactia: Ce reprezinta Casa Sociala a Constructorilor pentru cele doua sectoare de activitate pe care le reprezentati?
Gheorghe Balaceanu: In primul rand este vorba de o organizatie organizata in sistem DUAL, bipartit, unicat in sistemul asociativ din Romania, cu participare egala a patronatelor si sindicatelor reprezentative in cele doua sectoare de activitate, organizatie non guvernamentala infiintata printr-o lege organica speciala.
Este o reglementare unicat in sistemul asociativ, cel putin din considerentele care tin de dualismul parteneriatului – patronate si sindicate -, dar si din punctul de vedere al numarului par de membri in Consiliul de Administratie. Astfel, fiecare dintre cei doi parteneri sociali au desemnat cate patru membri pentru Consiliul de Administratie. Este o garantie suplimentara a unor decizii temeinice, mai bine fundamentate. O decizie cu 5 la 3 este, in opinia mea, ca jurist, mult mai aproape de adevar, decat o decizie de vot cu 2 la 1.
Legea nr. 215/1997 – privind Casa Sociala a Constructorilor este o lege care trebuie privita ca o reglementare de interes public, avand un impact social major asupra calitatii constructiilor, stabilitatii fortei de munca, protectiei sociale a salariatilor din firmele de constructii si de producere a materialelor de constructii, care, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, nu pot lucra. La temperaturi scazute, chiar si cu amenajari suplimentare de protectie, continuarea lucrarilor in aer liber afecteaza calitatea si siguranta constructiilor, turnarea betoanelor in poligoanele de prefabricate, lucrul la balastiere si statii de betoane.
Redactia: Dar impactul asupra fortei de munca?
Gheorghe Balaceanu: Aici problemele sunt si mai complexe, deoarece nu este vorba numai de stabilitatea si fidelizarea fortei de munca, ci si de asigurarea fondurilor pentru plata drepturilor salariale ale personalului, care ramane la dispozitia angajatorului, fiind pregatit sa reia activitatea imediat ce conditiile meteorologice permit acest lucru.
Aceasta perioada de intrerupere a activitatii, asimilata somajului tehnic, noi o valorificam prin forme specifice de formare profesionala la locul de munca. Totodata, prin contributia cu 1% din salariul de baza brut (fara sporuri) la constituirea fondului necesar platii indemnizatiilor pe timpul intreruperii activitatii cauzate de conditiile meteorologice nefavorabile, salariatul este mai atasat de angajator, mai bine fidelizat.
Este de neinteles, chiar imoral, cum unele societati de constructii, care nu au aderat la Casa Sociala a Constructorilor, trimit muncitorii in perioada de iarna in concediu de odihna, sau in concediu fara plata, cand ar putea sa-i plateasca, legal, prin Casa Sociala a Constructorilor.
Nu este de mirare ca riscul plecarii la alte firme, sau in alte tari unde firmele sunt obligate sa le asigure protectie sociala salariatilor din constructii, este foarte mare. Asa se explica multiplele santiere abandonate din lipsa fortei de munca.
Redactia: Cum apreciati faptul ca Sectorul constructii este prioritate nationala pentru perioada 2018-2028?
Gheorghe Balaceanu: Eu cred ca sectorul de constructii a fost intotdeauna o prioritate nationala, chiar daca nu a fost declarata oficial de catre autoritati. Fara constructori nu am fi avut nici industrie, nici transporturi, nici spatiile in care se desfasoara activitatile de invatamant, nici spitale, nici locuinte etc.
Eforturile constructorilor au fost, sunt si vor fi recunoscute si apreciate de societate, indiferent daca acestia construiesc fabrici, hidrocentrale sau alte obiective industriale, fiind creatori de locuri de munca, sau realizeaza locuinte, edificii culturale menite sa asigure o mai buna calitate a vietii noastre materiale si spirituale.
Redactia: Casa Sociala a Constructorilor din Romania este organizatie membra a Asociatiei Europene a Institutiilor Paritare de Protectie Sociala, cu sediul la Bruxelles. Stim ca aceasta asociatie cuprinde 38 de membri din 27 de tari. Va rugam sa va referiti si la colaborarea internationala a organizatiei dumneavoastra.
Gheorghe Balaceanu: In contextul actual asistam la o mobilitate fara precedent a fortei de munca, atat pe plan national, cat si international. Aceasta mobilitate a fortei de munca este mai vizibila si se manifesta cu mai mare pregnanta in domeniul profesiilor din constructii si din industria serviciilor.
Dimensiunea internationala a organizatiei noastre s-a dezvoltat si a prins contur, indeosebi dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in anul 2007, cand, in calitate de cetateni europeni, romanii au putut sa lucreze, sa invete si sa inceapa afaceri pe cont propriu in majoritatea statelor membre.
Exodul fortei de munca, indeosebi a muncitorilor calificati, spre alte state unde salariile erau mult mai atractive, a fost si este, in continuare, greu de controlat sau de oprit.
Incercam, in special prin structurile sindicale, pe baza unor protocoale de parteneriat, sa sprijinim procesul retentiei fortei de munca plecate din Romania, sa invatam din experienta altor state din Europa si din alte zone ale lumii care au trecut prin procese asemanatoare, sa asiguram o protectie sociala si profesionala muncitorilor romani.
Redactia: Puteti da cateva exemple de parteneriate pe plan international incheiate de Federatia Generala a Sindicatelor FAMILIA, pentru promovarea Casei Sociale a Constructorilor?
Gheorghe Balaceanu: Un obiectiv important al FGS Familia, ca partener social al Casei Sociale a Constructorilor, a fost si va ramane si in viitor promovarea solidaritatii sociale. Prin aceasta noi intelegem ca trebuie sa militam permanent pentru a oferi sanse egale de formare si afirmare profesionala constructorilor romani, oriunde s-ar afla acestia.
Amintesc aici de faptul ca FGS Familia este parte a Retelei REDER (Reteaua Europeana pentru o Detasare Echitabila si Responsabila) care include organizatii sindicale si inspectiile muncii din 9 tari (Romania, Polonia, Bulgaria, Portugalia, Franta, Belgia, Italia, Spania si Germania). Cooperam pentru a informa, apara si organiza lucratorii detasati transfrontalier din sectorul de constructii in Europa.
Au fost elaborate brosuri de informare in limba romana privind drepturile lucratorilor detasati transfrontalier, in Franta, Italia, Spania si Belgia. De asemenea, sindicatele daneze si suedeze din constructii au facut o vizita in Romania, pentru stabilirea unei viitoare colaborari cu FGS FAMILIA si cu Casa Sociala a Constructorilor din tara noastra.
Cu Federatia Sindicatelor din Constructii si Industria Materialelor de Constructii SINDICONS din Republica Moldova avem un parteneriat cu totul special. Astfel, am incheiat un Acord de Cooperare si Infratire la Chisinau, cu prilejul aniversarii a 25 de ani de colaborare sindicala intre cele doua federatii.
Casa Sociala a Constructorilor din Romania are relatii de buna colaborare cu organizatiile membre ale Asociatiei Europene a Institutiilor Paritare de Protectie Sociala, cu sediul la Bruxelles, cel mai recent fiind Acordul de parteneriat semnat in data de 26 februarie 2018, la Roma, intre federatiile sindicale din sectorul constructiilor din Romania si Italia, respectiv FGS Familia si Fillea CGIL, cu scopul de a oferi un sprijin mai mare muncitorilor romani din sectorul constructiilor care lucreaza in Italia, sau care au muncit in Italia si doresc sa se intoarca in Romania.
Redactia: Va multumesc pentru interviul acordat revistei noastre si va doresc mult succes in continuare.
A consemnat
Ionel Cristea
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 157 – aprilie 2019, pag. 42
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns