„Daca nu vor aparea contestatii, in cel mai scurt timp vom semna Contractul si Ordinul de incepere a lucrarilor” – suntem anuntati, de fiecare data, de persoanele din conducerea CNAIR, dupa ce se stabileste castigatorul unei licitatii pentru o lucrare sau alta.
Dar… ghinion! Aproape de fiecare data apar si contestatiile. Si in loc de inceperea lucrarilor ne alegem cu contestatii care dureaza, de obicei, mai mult decat lucrarile propriu-zise.
Iata, de pilda, un singur exemplu: pentru Cazinoul din Constanta – cladire monument istoric, pe care orice roman l-ar dori restaurat cat mai rapid – incepand din 2012, deci timp de aproape 7 ani, s-au organizat trei licitatii, toate anulate de instante. Iar acum se pregateste lansarea celei de a patra licitatii. Cum oare sa mai construiesti ceva in Romania in aceste conditii?!
S-au cautat, de a lungul timpului, tot felul de solutii pentru rezolvarea acestei situatii ce reprezinta un obstacol major pentru desfasurarea investitiilor in tara noastra. Sigur, unele dintre aceste solutii propuse erau de-a dreptul hilare. Sa ne amintim, de pilda, de cea propusa chiar de actualul ministru al transporturilor, care dorea sa infiinteze o „lista a rusinii” care sa-i cuprinda pe cei ce obisnuiesc sa conteste. Nu stim daca a fost intocmita o astfel de lista. Dar daca a fost, cert e ca nimeni nu s-a rusinat iar contestatarii de profesie continua sa conteste.
Tot drept o gluma putem sa luam si propunerea unui conducator al actualei coalitii de guvernare care, constatand ca avem fonduri dar contestatiile ne impiedica sa construim, a propus ca autostrazile sa fie construite, in regie proprie, de CNAIR. O gluma, spuneam, in conditiile in care CNAIR abia reuseste sa intocmeasca documentatiile pentru lansarea licitatiilor si apoi sa analizeze, in termene rezonabile, ofertele.
Nu, stimati politicieni, solutia nu e sa amestecam lucrurile! Solutia e sa faceti legi bune care sa rezolve aceasta problema! Eventual, legi care sa ne „scuteasca” si de unele firme straine neserioase care construiesc autostrazi in ritm de 2 – 3 km pe an.
Si poate gasiti solutii sa stimulati si revenirea, in acest domeniu, a societatilor romanesti, care in ultima perioada au fost distruse sistematic, asa ca in constructia de autostrazi a ramas, practic, un singur roman, Dorinel Umbrarescu (UMB, Tehnostrade), unul dintre cei mai seriosi si cu lucrari de buna calitate. Nu o spunem numai noi!
In ceea ce priveste contestatiile, o singura solutie se pare ca nu a fost luata in serios. Aceea aplicata in Polonia, vecinii nostri, care s-au lovit si ei de situatii asemanatoare. La aceasta solutie s-a referit de mai multe ori si comisarul european Corina Cretu. Astfel, polonezii au stabilit, printr-un act normativ, ca toate contestatiile de la o licitatie sa fie solutionate in maximum 6 luni. Si se pare ca acolo, o asemenea solutie a fost eficienta. De ce nu si la noi? Nu stiu!
Oricum, unul dintre punctele Acordului incheiat intre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii prevede „perfectionarea legislatiei privind achizitiile publice, prin transmiterea catre Parlament a amendamentelor agreate cu patronatele reprezentative”. Termen: 31.03.2019.
Sa speram ca la ora la care cititi acest editorial propunerile cele mai inteligente si eficiente se afla deja in Parlament. Sa mai speram si ca ele vor fi si adoptate, iar pe baza lor, acest obstacol pentru desfasurarea investitiilor in Romania va fi cu adevarat depasit!
Autor:
Ionel Cristea
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 157 – aprilie 2019, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns