«

»

Gestionarea deseurilor rezultate in urma constructiilor sau demolarilor

Share

Certificarile Internationale de tip LEED sau BREEAM – cele mai importante, dar nu numai (WELL Standard, Living Building Challenge, HQE, Green Homes etc.) – verifica o serie de teme si elemente importante, in vederea obtinerii punctajului necesar ce atesta calitatea de cladire sustenabila. Printre aceste criterii importante sunt incluse: eficienta energetica si energia regenerabila, procesul de proiectare integrativ, amplasament si comunitate, materiale naturale si sustenabile, calitatea aerului interior, gestionarea consumului de apa, managementul proprietatii si al constructiilor, gestionarea deseurilor si alte principii inovatoare de proiectare sustenabila.

Criteriul de certificare ce vizeaza gestionarea deseurilor in urma constructiilor si demolarilor stabileste, ca intentie, recuperarea, reutilizarea si reciclarea materialelor, pentru a reduce directionarea catre gropile de deseuri si incintele de incinerare.

 

Cerintele acestui criteriu impun elaborarea si implementarea unui plan de gestionare a deseurilor rezultate in urma constructiilor si demolarilor, dupa cum urmeaza:

 1. Se vor stabili obiectivele de reciclare a deseurilor rezultate din proiect, prin identificarea a cel putin cinci materiale (atat structurale, cat si nestructurale) care vor fi eliminate; Se va aproxima un procent din totalul deseurilor rezultate, reprezentat de catre fiecare dintre aceste materiale.
 2. Se va specifica daca materialele vor fi separate sau amestecate si se vor descrie strategiile de redirectionare planificate pentru proiect. Se va descrie unde vor fi transportate materialele si modul in care acestea vor fi procesate de catre unitatea de reciclare. Se va intocmi un raport final in care vor fi descrise toate tipurile majore de deseuri rezultate, inclusiv rata de eliminare si de redirectionare.

Pamantul excavat si molozul rezultat in urma eliberarii terenului nu reprezinta deseuri rezultate in urma constructiei, demolarii sau renovarii, ce pot contribui la redirectionare.

 

GHID PRACTIC

PASUL 1. IDENTIFICAREA OBIECTIVELOR DE REDIRECTIONARE A DESEURILOR REZULTATE IN URMA CONSTRUCTIILOR SAU DEMOLARILOR

Identificati cel putin cinci tipuri de materiale rezultate in urma constructiei sau demolarii pentru redirectionarea de la gropile de gunoi sau statiile de incinerare. Este indicat sa va concentrati asupra identificarii celor mai grele deseuri sau a deseurilor cu cel mai mare volum.

 • Materialele care pot fi usor de redirectionat includ: gips-cartonul, lemnul, resturile de metal, caramida si betonul.
 • Materialele de finisaj, cum ar fi cele pentru pardoseli si tavane false, pot fi adesea reciclate de catre marii producatori.
 • Considerati din timp, in faza de proiect, reutilizarea materialelor de finisare, a mobilierului sau a cofrajelor. Reutilizarea materialelor existente poate necesita modificari de proiectare. Pentru a putea fi refolosite unele materiale trebuie sa ramana intacte (de ex., gips-cartonul) sau pot necesita o pregatire suplimentara (de ex., scoaterea cuielor).

Strategiile de reducere a surselor de materiale ar trebui integrate in faza de proiectare si prezentate in planul de gestionare a deseurilor rezultate in urma constructiilor sau demolarilor. Aceste strategii includ: constructia modulara, modalitati de ambalare redusa, folosirea masuratorilor standard industriale si prefabricarea.

 

PASUL 2. SELECTAREA METODELOR DE COLECTARE SI REDIRECTIONARE

Explorati oportunitatile de colectare si sortare a deseurilor pe santier si in afara acestuia si luati in considerare infrastructura necesara implementarii. Proiectele pot utiliza o combinatie intre separarea si colectarea mixta pe santier, in functie de ceea ce este adecvat pentru locatia proiectului, tipurile de materiale, facilitatile disponibile si modalitatile de transport.

Pentru separarea deseurilor pe santier, strategiile pot include: donare, vanzare, refolosirea in santier, reciclare sau renovare. Concasarea asfaltului, a betonului si a zidariei pentru umplutura sau agregat sunt de asemenea considerate drept actiuni de redirectionare a deseurilor rezultate in urma constructiei sau demolarii.

 • Cele mai frecvente strategii pentru eliminarea deseurilor in afara santierului sunt: incinerarea, combustibilul rezultat din lemn, arderea lemnului ca lemn de foc si trimiterea deseurilor amestecate intr-o statie de sortare.
 • Identificati optiuni de redirectionare pentru materialele rezultate.
 • Incinerarea poate fi considerata actiune de redirectionare, daca metodele de refolosire si reciclare nu sunt usor disponibile in locatia proiectului; aceasta trebuie inclusa in planul de gestionare a deseurilor rezultate in urma constructiilor sau demolarilor. Combustibilul rezultat din lemn si arderea lemnului ca lemn de foc sunt considerate actiuni de redirectionare si nu sunt supuse cerintelor suplimentare pentru incinerare.
 • Utilizarea unei statii de reciclare certificate in mod independent de o terta parte. Unii transportatori lucreaza cu municipalitatile locale pentru a-si certifica ratele medii de redirectionare a deseurilor.

 

PASUL 3. ELABORAREA PLANULUI DE GESTIONARE A DESEURILOR REZULTATE IN URMA CONSTRUCTIILOR SI DEMOLARILOR

Planul de gestionare a deseurilor rezultate in urma constructiilor si demolarilor trebuie adaptat in functie de fiecare proiect. Planul trebuie sa includa obiectivele generale de redirectionare a deseurilor din cadrul proiectului si sa identifice cel putin cinci tipuri de materiale care vor fi redirectionate de la gropile de gunoi sau statiile de incinerare.

 • Nu exista un prag minim pentru redirectionare.
 • Toate proiectele trebuie sa respecte aceasta cerinta, inclusiv proiectele situate in zone fara servicii de reciclare.
 • Planul trebuie sa tina cont de toate materialele, inclusiv de pamantul excavat si molozul rezultat de pe urma eliberarii terenului, precum si de alte materiale care nu contribuie la redirectionare.
 • Indepartarea si eliminarea in siguranta a materialelor periculoase trebuie, de asemenea, acoperite in planul de gestionare a deseurilor rezultate in urma constructiilor si demolarilor. Materialele periculoase trebuie sa fie separate de restul si sa nu fie incluse in totalul deseurilor redirectionate ale proiectului.
 • Specificati mijloacele si metodele de redirectionare pentru fiecare dintre cele cinci tipuri de materiale selectate si cantitatea aproximativa de deseuri rezultate din fiecare.
 • Daca este posibil, furnizati contracte sau exemple de limbaj, contractul care descrie strategiile si tehnologiile de sortare a deseurilor utilizate de transportatorul de deseuri si statiile de sortare si reciclare. Planurile de gestionare de succes incep cu stabilirea anticipata a obligatiilor contractuale.
 • La elaborarea contractului cu transportatorul de deseuri luati in considerare includerea formularului de raportare a deseurilor, un calendar care identifica partile responsabile si informatiile de contact ale acestora, precum si o metoda clara de contact. Luati in considerare implicarea transportatorilor de deseuri in cadrul intalnirilor de discutii pe santier.

 

PASUL 4. REALIZAREA RAPORTULUI DE GESTIONARE A DESEURILOR REZULTATE IN URMA CONSTRUCTIILOR SI DEMOLARILOR

Creati un raport final privind totalul deseurilor rezultate in urma constructiilor si demolarilor si totalul deseurilor redirectionate, folosind urmatoarea ecuatie:

Rata de redirectionare = (Total redirectionat

de la gropile de gunoi / Total rezultat

in urma proiectului) x 100

Unitatile pot fi greutate sau volum, dar trebuie sa fie mentinute pe tot parcursul raportului.

 

STRATEGII EFICIENTE DE GESTIONARE A DESEURILOR REZULTATE IN URMA CONSTRUCTIILOR SI DEMOLARILOR

Separarea pe santier (cunoscuta si sub denumirea de separare in situ) este viabila daca mai multe containere sunt amplasate convenabil in sit, iar antreprenorul general si subcontractorii impun o separare atenta. O buna practica pentru separarea in situ este reprezentata de materialele care sunt usor de separat si pentru care exista deja piete de reciclare, cum ar fi otelul, lemnul si betonul.

Separarea in situ este preferabila mixului de materiale, deoarece deseurile separate vor fi mult mai probabil redirectionate de la groapa de gunoi. Folosind semne usor de citit si inteles, se poate preveni contaminarea zonelor de separare in situ.

Colectarea mixta poate fi mai potrivita pentru siturile cu zona de depozitare limitata pentru containerele de deseuri. Materialele reciclabile sunt amestecate intr-un singur recipient, dar sortate si procesate intr-o statie de reciclare din afara amplasamentului, care le va separa de deseurile ce vor fi transportate la groapa de gunoi. Deseurile mixte pot fi considerate doar un singur tip de material, cu exceptia cazului in care statia de reciclare poate furniza rate de redirectionare pentru anumite materiale din acest mix.

Donarea surplusului de materiale sau donarea in comunitate sunt permise atata timp cat organizatia poate verifica si urmari materialele, inclusiv ce cantitate a fost primita si informatii despre locul unde vor fi transportate si folosite aceste materiale.

Utilizarea deseurilor rezultate in urma constructiilor si demolarilor, pentru a umple gropile de extractie, este permisa numai daca deseurile sunt „curate” si munca este supravegheata de stat, de administratia locala sau de o organizatie sponsorizata de guvern.

Abandonarea materialelor in afara sitului, pentru a fi luate de catre oameni, nu este acceptabila. Eliminarea acestor deseuri in rauri/lacuri/mare/ocean nu este niciodata permisa drept o strategie de redirectionare.

Bibliografie
www.usgbc.org

Autor:
asist. arh. drd. Laura Amaiei, LEED AP BD+C 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 157 – aprilie 2019, pag. 64

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/04/01/gestionarea-deseurilor-rezultate-in-urma-constructiilor-sau-demolarilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.