«

»

SAIDEL ENGINEERING: Fundatia SAIDEL – monopile. Dupa Moldova si Tara Romaneasca, sistemul inovator de fundare este implementat cu succes in mai multe proiecte si in Transilvania

Share

Beneficiind de experienta ampla, acumulata in peste 50 ani de membrii echipei noastre in cercetarea geotehnica, proiectarea, monitorizarea si executia fundatiilor speciale, am implementat un sistem inovator de fundare a stalpilor pe un pilot singular, solutie care este folosita cu succes pentru orice tip de teren, atat la stalpii din beton armat cat si la cei metalici. 

In conditiile actuale ale pietei constructiilor, in care forta de munca este insuficienta, resursa umana devine factor determinant in alegerea solutiilor de executie. Astfel, solutiile clasice de fundare devin dificil de implementat, pentru ca implica o serie de operatiuni care consuma foarte mult din resursele umane disponibile, precum excavarea, turnarea egalizarii, cofrarea, armarea, betonarea, decofrarea, realizarea umpluturii si compactarea in straturi, la care, in cazul terenurilor dificile, se adauga epuizmente, imbunatatirea terenului de fundare sau executia pilotilor sub fundatii. In aceste conditii, termenele si bugetul estimat pentru proiect sunt adesea depasite.

Prin urmare, s-a impus trecerea de la fundatiile clasice la fundatia inovatoare SAIDEL – monopile, care asigura respectarea termenelor de executie si a bugetului proiectului.

Fundarea stalpilor direct pe un pilot singular, fara cuzinet sau pahar prefabricat, raspunde solicitarilor investitorilor si antreprenorilor generali, atat din punct de vedere economic, cat si al vitezei de executie, deoarece implica exclusiv operatiuni executate mecanizat sub cota platformei de lucru, independent de conditiile meteo obisnuite precum ploaie, ninsoare sau ger.

Proiecte cu suprafete construite de circa 100.000 m2 au la baza fundatia SAIDEL – monopile, in toate regiunile istorice ale tarii. Utilizata pana acum pentru fundarea stalpilor prefabricati, fundatia SAIDEL – monopile prezinta avantajul unei viteze accelerate de executie si a pozitionarii precise a paharului format din corpul pilotului.

Fundatia SAIDEL – monopile este formata, in prima parte a forajului, dintr-un pilot de fundare cu diametru mare, continuand, dupa caz, cu un diametru redus, pana la adancimea rezultata in urma calculului de rezistenta si stabilitate. Diametrul superior al pilotului rezulta din dimensiunile stalpului prefabricat si grosimea necesara a gulerului paharului. Lungimea si caracteristicile de rezistenta ale sectiunii inferioare a pilotului se obtin in urma analizelor de interactiune teren – structura, realizate utilizand programe de calcul tridimensional bazat pe metoda elementului finit. In acest scop, realizam investigatii geotehnice detaliate in situ si in laboratorul propriu, specifice proiectarii cu precizie ridicata a acestei solutii.

Pilotii se pot executa prin toate metodele indelung probate in practica inginereasca, respectand prevederile SR EN 1536:2011+A1:2015, utilizand ca materiale beton si armatura  uzuale. Paharul se realizeaza in situ, dupa turnarea betonului in piloti, prin introducerea cu precizie inalta a unui negativ cu dimensiunile necesare din proiectul de structura in betonul proaspat.

Pozitia fiecarei fundatii SAIDEL – monopile este verificata individual in toate etapele de executie.

Pozitionarea precisa a cofrajului interior se face prin reglarea fina a cadrului de sustinere si ghidare atat in plan vertical, cat si in plan orizontal. Verificarile se fac in timp real, pentru a se asigura pozitionarea precisa a negativului pe orientarea axelor structurii. Dupa decofrarea fundatiei, se verifica topografic pozitia interiorului paharului, pentru predarea catre echipa de montare a structurii prefabricate.

Negativul este acoperit cu o folie speciala, profilata, care, in urma extragerii, asigura o suprafata amprentata, necesara unei legaturi ferme intre fundatie si stalpul prefabricat, prin intermediul mortarelor uzuale folosite la monolitizare.

Pentru verificarea comportarii ansamblului format din pilotul de fundare si stalpul prefabricat, am efectuat mai multe incarcari de proba la sarcini verticale de compresiune si la sarcini orizontale, dar si la sarcini ciclice combinate. Incercarea combinata cu sarcini orizontale si verticale a fost condusa cu succes pana la cedarea planificata a stalpului prefabricat, in conditiile in care deplasarile pilotului nu au depasit 2 mm, acesta revenind elastic la pozitia initiala dupa mai multe cicluri de incarcare.

Proiectarea sistemului respecta prevederile reglementarilor tehnice nationale si europene. Sistemul inovator SAIDEL – monopile este protejat privind dreptul de autor prin cererile de brevet de inventie nr. A/00711 din 2016 si A/00041 din 2017, inregistrate la OSIM.

Ne bucuram sa va oferim cea mai potrivita optiune pentru optimizarea proiectelor dumneavoastra, prin compararea directa a avantajelor fundatiei inovatoare SAIDEL – monopile in fata oricaror altor solutii de fundare.

Contact:
SAIDEL ENGINEERING SRL
Bucuresti, Sector 1, Calea Grivitei 136
Tel.: +4021 222 02 01
E-mail: office@saidel.ro
Web: www.saidel.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 157 – aprilie 2019, pag. 26

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/04/01/saidel-engineering-fundatia-saidel-monopile-dupa-moldova-si-tara-romaneasca-sistemul-inovator-de-fundare-este-implementat-cu-succes-in-mai-multe-proiecte-si-in-transilvania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.