«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Consolidare si restaurare Muzeul Taranului Roman

Share

Constructor: AEDIFICIA CARPATI SA
Proiectant: IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA 

In anul 1912, sub semnatura regelui Carol I, s-a pus piatra de temelie a constructiei ce avea sa adaposteasca Muzeul de Arta si Traditii Populare, opera a arhitectului Ghica Budesti, format la Politehnica din Bucuresti si la L`école de Beaux Arts din Paris. In anul 1990 cladirea, a carei construire s-a finalizat in 1941, a devenit Muzeul Taranului Roman.

Expertiza semnata de prof. univ. dr. ing. Tudor Postelnicu a relevat existenta unor probleme la structura de rezistenta a cladirii, dupa cum urmeaza:

  • o structura ineficient conformata seismic, cu un deficit de rezistenta fata de cerintele impuse de normele actuale;
  • degradari limitate ale zidariei peretilor portanti, ca urmare a solicitarilor la care au fost supusi in timpul cutremurilor trecute.

Suprafata desfasurata a cladirii in care au avut loc lucrari de restaurare este de 11.650 mp, iar interventia pentru consolidare s-a intins pe o suprafata de 3.350 mp.

Regimul de inaltime al costructiei este D + P + 2E + Mansarda + Foisor, cu cota cea mai inalta a foisorului de 45 m.

Solutia de consolidare aleasa a fost introducerea a 4 nuclee puternice din beton armat, clasa C16/20 cu o grosime de 25 cm, nuclee care se nasc din radierul general din beton armat cu grosimea de 1 m. Acest radier sprijina pe cei 236 de micropiloti forati cu diametrul de 200 mm, armati cu bara din titan, montati la 1 m in interax, la o adancime de 3 m.

Nucleele din beton armat sunt conectate la planseele din beton armat de la fiecare etaj si sunt rigidizate la nivelul planseului din pod, cu o placa din beton armat cu rol de saiba.

Consolidarea foisorului s-a executat prin legarea stalpilor din beton armat cu cate doua grinzi gemene, cu ajutorul unor gulere din beton armat.

Intregul acoperis din tigla glazurata al Muzeului, „atat de cunoscut bucurestenilor care se plimba pe Soseaua Kiseleff”, a fost reparat prin desfacerea totala a tiglei ceramice glazurate, inlocuirea partiala a sarpantei si in totalitate, a asterelei, montarea foliei de condens si refacerea invelitorii prin completare cu tigla noua, cu aceleasi caracteristici cu cea existenta.

Toate accesoriile acoperisului sunt din tabla de cupru, la care s-a adaugat un sistem de degivrare modern.

Executia unui canal de ventilatie perimetral permite o ventilare constanta a fundatiilor.

Lucrarile de restaurare au avut un rol important in derularea contractului, fiind necesara restaurarea fatadei si completarea elementelor lipsa. Astfel, s-a curatat intreaga fatada din caramida aparenta si piatra decorativa, printr-un sistem de sablare si spalare, completandu-se decoratiile din piatra lipsa; apoi, prin integrare cromatica si hidrofobizare a acesteia, s-a redat infatisarea initiala.

Dublarea tamplariei metalice cu ferestre din lemn de stejar stratificat, restaurarea decoratiunilor interioare in zonele afectate de consolidare si nu numai, refacerea partiala a pardoselilor si inlocuirea, in totalitate, a tuturor instalatiilor, intregesc tabloul general al lucrarilor.

Schimbarea solutiei de incalzire, existenta inca din anul 1936 si redimensionarea acesteia prin montarea de ventiloconvectoare, care sa permita atat incalzirea pe timpul iernii, cat si climatizarea pe timpul verii, au creat un ambient corect necesar in muzeu.

In completare, in muzeu s-a realizat o instalatie de iluminat complet automatizata, care sa permita aprinderea automata a luminii la intrarea in muzeu si stingerea automata la iesire. In paralel a fost conceput un iluminat ornamental pe cladire si perimetral, cu lampi de puteri cuprinse intre 15W si 70W.

S-au executat toate lucrarile de curenti slabi propuse prin proiect:

  • sistem de supraveghere si alarmare antiefractie;
  • sistem de supraveghere si monitorizare TVCI;
  • sistem control acces si bariera auto;
  • sistem de alimentare echipamente.

Toate lucrarile realizate la acest edificiu Monument Istoric evidentiaza complexitatea proiectului si grija cu care a fost restaurat. 

Autor:
Cristi Constantinescu
 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 157 – aprilie 2019, pag. 6

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/04/01/trofeul-calitatii-araco-consolidare-si-restaurare-muzeul-taranului-roman/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.