«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Modernizarea Centrului Comercial MERCUR din municipiul Craiova

Share

Beneficiar: MERCUR SA
Antreprenor general: RECON SA, Craiova
Proiectant general: GETRIX SA 

Situat in zona centrala si istorica a municipiului Craiova, pe strada Unirii, nr. 14, Centrul Comercial Mercur este unul dintre cele mai mari si elegante din Oltenia.

Centrul comercial Mercur este compus din trei corpuri principale si anume: corpul 1, cu un regim de inaltime demisol + parter + 5 etaje, care a fost construit intre anii 1965 – 1968, corpul 2 cu un regim de inaltime ce cuprinde demisol, parter si 5 etaje, construit intre anii 1978 – 1979 si corpul 3 a carui constructie s-a executat in acelasi timp cu cea a corpului 2.

Proiectul „Reabilitare, reconfigurare interioara nivele a Centrului Comercial Mercur D+P+5p si remodelarea fatadelor cladirii” a presupus refacerea in intregime a cladirii, prin recompartimentarea spatiilor, demolarea unor elemente, precum si prin modernizarea finisajelor interioare, exterioare si a instalatiilor.

Lucrarile efectuate la corpul 1 al cladirii au presupus demolarea planseului peste demisol pentru montarea celei de-a doua scari rulante. Practic, in momentul executiei cladirii exista un gol, care, insa, a fost astupat, nemaifiind montata una dintre cele doua scari rulante.

Pentru demolarea planseului si a grinzii din beton s-a marcat prin taiere cu disc golul ce trebuia executat pentru a evita transmiterea vibratiilor in structura. Demolarea s-a facut cu rotopercutoare – utilaje mecanice de putere mica. Dupa inlaturarea betonului, urmatoarea etapa a fost taierea armaturii si inlaturarea ei.

Lucrari de reabilitare si modernizare s-au executat si la corpul 2. Aici s-a desfacut partial planseul dala pietonala, pentru a se realiza scarile de acces din exterior. In plus, s-a demolat radierul existent si s-au executat fundatiile peretilor din beton armat. Sprijinirea placii de la cota s-a executat din margine spre interiorul placii, folosind aceleasi elemente de cofraj ca si la corpul 1.

Tot la corpul 2, s-au spart placa si grinzile, lasand mustati din structura existenta, pentru ancorarea cu elementele nou turnate. Apoi, s-au turnat peretii, placa si treptele din beton armat.

In continuare, s-a executat un gol in planseele etajelor 1, 2 si 3, care s-a folosit ca atrium si care s-a realizat pe intreg perimetrul grinzilor principale, prin demolarea planseului si a grinzilor secundare. La etajul 1, atriumul final a fost mai mic decat golul dintre axe. Pentru a umple golurile existente s-au folosit ancore chimice. Aceeasi tehnologie s-a aplicat si la etajele 2 si 3. Aici, insa, golurile care au trebuit umplute au fost mai mici.

Lucrarile au continuat cu demolarea compartimentarilor interioare, care s-au inlocuit cu pereti usori din gips-carton si din sticla. A urmat montarea fatadei noi din sticla si tabla perforata, folosind prinderi metalice, mecanice.

A treia parte a proiectului a fost reprezentata de reabilitarea corpului trei al cladirii, unde s-a montat un lift intre demisol si etajul unu.

S-a montat apoi o scara ce urca de la parter catre etajul unu. Pentru executarea structurii scarii si liftului a fost nevoie de mai multe etape. Prima a fost spargerea radierului existent si executia fundatiilor peretilor pentru scari si lift.

Golurile din peretii de la lift si de la scara s-au executat lasand mustati din structura existenta, pentru ancorarea cu elementele nou turnate. S-au turnat apoi peretii de la scara si de la lift.

Golurile existente de la toate nivelurile s-au umplut folosind o structura mixta din grinzi metalice, conectate la structura din beton existenta si ancore chimice peste care s-a turnat o placa din beton armat.

Lucrarile au continuat cu demolarea compartimentarilor interioare care s-au inlocuit cu compartimentari usoare din gips-carton si sticla.

S-au demolat si aticile de la nivelul terasei si s-a montat fatada noua din sticla si tabla perforata, folosind prinderi metalice si mecanice.

Gratie unor materiale de constructie de buna calitate si priceperii echipei care a lucrat la implementarea proiectului, s-a reusit ca lucrarile sa fie finalizate la termen.

Lucrarile au fost efectuate respectand intocmai normele de protectie a muncii pe santier. Operatiunile au fost executate numai sub supravegherea personalului competent si autorizate, conform legii in vigoare.

Pentru RECON SA modernizarea complexului MERCUR a fost un obiectiv indraznet, executat intr-un ritm sustinut, ceea ce a permis finalizarea lui la termen si la standarde calitative deosebite.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 157 – aprilie 2019, pag. 56

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/04/01/trofeul-calitatii-araco-modernizarea-centrului-comercial-mercur-din-municipiul-craiova/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.