«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Sala de sport multifunctionala cu 3.000 de locuri in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna

Share

Beneficiar: Consiliul Municipal Sf Gheorghe, jud. Covasna
Investitor: Compania Nationala de Investitii
Antreprenor general: SC ACI CLUJ SA, Cluj Napoca
Proiectant general: BOG’ART CONSTRUCT SRL, Cluj Napoca
Proiectant arhitectura: ATELIER RVD SRL, Cluj Napoca

 

Obiectiv:

Proiectare si executie Sala de Sport Multifunctionala cu 3.000 de locuri, amenajare parking, spatii publice exterioare, drumuri de incinta si de acces, bransamente si racorduri utilitati, organizare de santier, lucrari de protectie instalatii.

  • Suprafata ansamblu = 41.980 mp
  • Suprafata construita =

8.916,57 mp

  • Suprafata desfasurata =

13.226,56 mp

  • Parcari supraterane = 425 locuri
  • Regimul de inaltime = P+2e

Compozitional, ansamblul de dotari sportive este generat de o axa centrala dispusa in lungul unui ansamblu de dotari. Cladirea preia in compozitie axa centrala considerata definitorie pentru intreg ansamblul, prin intermediul unei dale orientate de-a lungul axei ce adaposteste dotari comerciale, de loasir si de servicii si dubleaza circulatia pietonala deasupra acesteia cu o zona de loasir si privelisti spre intreg ansamblul. Ca accent volumetric, forma bruta a salii polivalente este accentuata si marcata printr-un volum din tabla si sticla amplasat asimetric, pentru a pune accent pe spatiile publice din care se percepe fragmentar cladirea, dezvoltand detalii locale ce dau farmec spatiilor publice.

 

Functiunea de baza – sala multifunctionala este compusa din zona de sport, zona pentru public, zona pentru sportivi si anexe. Suplimentar mai este prevazuta o sala de antrenamente.

Terenul de sport aferent functiunii de baza poate adaposti sporturi precum: basket, volei, handbal si fotbal, terenul si spatiul fiind proiectate ca sa poata gazdui practicarea generala a acestor sporturi.

Terenul de joc mai poate fi folosit pentru: conferinte, congrese, concerte.

Cladirea functioneaza pe baza a doua inele suprapuse de circulatii, care se interconecteaza prin doua noduri. Inelul superior, la etajul 1, apartine publicului si are acces separat iar inelul inferior, de la parter, este destinat activitatilor ce folosesc terenul de joc si anexelor.

In cladire mai sunt amenajate doua Sali cu tratamente acustice, una pentru presa la parter si una pentru conferinte, cu o capacitate de 80 de locuri, la etajul 1.

Cladirea mai adaposteste, la etajul 2, o zona pentru cluburi sportive si spatii tehnice aferente terenului de sport: camera de sunet, pentru comentatori, lumini si paza.

 

Structura cladirii este executata in sistem prefabricat, ansamblata pe sit in faze. Stalpii si grinzile sunt din beton prefabricat, montate pe fundatii izolate turnate monolit. Planseele sunt din sectiuni prefabricate tip PI, peste care este turnata o placa de monolitizare.

Sala de antrenamente are, ca solutie de sustinere a invelitorii, grinzi prefabricate din beton armat precomprimat, cu sectiune T, cu o deschidere de 20 m.

Structura invelitorii peste sala mare este metalica cu o deschidere de 53 mp / 66 mp, executata din ferme cu H = 6 m in camp si H = 4 m la reazeme, pe directia scurta a salii si elemente de legatura pe cealalta directie. Structura are console perimetral metalice.

Peretii sunt integral neportanti, in solutii uscate sau cu executie rapida. Peretii de compartimentare sunt din gips-carton de 8-10 mm, usori si rezistenti la foc circa 3 h.

Pentru spatiile care necesita izolatii fonice s-au montat cate 2 pereti din gips-carton de 8 mm cu 5 cm de vata minerala la mijloc, pentru a asigura o izolare minima de 54 db.

Peretii exteriori sunt compusi din profile metalice ancorate pe structura din beton a cladirii, intre care s-a montat vata minerala bazaltica de 240 mm.

Terenurile de sport sunt prevazute cu o pardoseala din lemn masiv de esenta tare, in lamele de mici dimensiuni, lipite intre ele si de stratul suport. Spatiile VIP sunt prevazute cu finisaj din piatra naturala iar in restul spatiilor s-a realizat pardoseala din vopsea epoxidica de trafic intens, cu insertie de cuart.

Peretii exteriori sunt placati cu tabla cutata, dispusa orizontal in sistem ventilat. Invelitoarea generala, care se continua cu anvelopanta pe fatada nordica, este din tabla cutata faltuita mecanizat pe un suport din panouri OSB.

 

Schema circulatiilor cuprinde un acces pietonal principal spre vest de pe dala publica, un acces sportivi si VIP; de asemenea, spre vest la cota terenului, s-a amenajat un acces auto si tehnic, spre est pentru autoutilitare si o zona de accese multiple spre sud, pentru spatii comerciale, spre aleea principala a ansamblului.

Accesul principal al publicului in cladire se face prin mai multe puncte in foaierul perimetral al salii printr-un sistem de control acces automat.

Obiectivul cuprinde 5 parcari auto: 2 parcari pentru autoturisme mici, care totalizeaza 400 de locuri de parcare, cu accese separate de intrare si iesire; 1 parcare VIP/sportivi cu o capacitate de 25 de locuri, cu un acces; 1 parcare pentru autocare cu capacitate de 16 locuri; 1 parcare ocazionala cu rol de platforma de manevre pentru masini de gabarit mare, cum ar fi carele TV, masinile pentru interventii si stingerea incendiilor, ambulante, masinile pentru transport marfa, cu stationare temporara pe perioada evenimentelor organizate sau a interventiilor. Platforma poate asigura echivalentul a 6 locuri de parcare autocare si zona de intoarcere aferenta.

 

Amenajari exterioare:

In exterior spatiile adiacente salii polivalente sunt reconfigurate pentru a integra terenuri de tenis de camp si spatii verzi, precum si anexe necesare acestor sporturi exterioare si spatii adiacente specifice. De asemenea, s-au amenajat zone plantate cu copaci si arbusti, precum si amplasarea de mobilier urban, specific zonei de promenada si relaxare.

In coltul sud-vestic al cladirii sunt montate 5 catarge pentru arborarea drapelelor sportive.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 157 – aprilie 2019, pag. 60

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/04/01/trofeul-calitatii-araco-sala-de-sport-multifunctionala-cu-3-000-de-locuri-in-municipiul-sfantu-gheorghe-judetul-covasna/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.