S-a nascut in frumoasa Basarabie, are o energie debordanta, chiar molipsitoare ar spune unii, o constiinta profesionala puternica: este Elvira Dumitrescu, una dintre putinele femei inginer minier din Romania, apreciata pentru profesionalismul de care da dovada, dar si pentru constiinciozitatea ei.
A crescut intr-o familie de dascali si preoti, in care a primit o educatie solida si o credinta statornica. Bunica preoteasa i-a oferit, la o varsta frageda, cele mai frumoase pilde care sa ii fie calauzire in viata, iar de la bunicul, preot, a invatat lectia demnitatii si credintei adevarate. De-a lungul vietii a infruntat obstacolele, avand ca stalpi de sustinere educatia si credinta. Educatia a primit-o, in mare parte, de la mama si de la bunica sa, intr-o perioada grea de razboi. A trecut peste multe provocari, viata ei putand fi si subiect de film, dar a reusit tot timpul sa isi pastreze coloana dreapta si adevarul drept calauza.
Calatoreste in lumea intreaga si merge la ore de tango
Este pasionata de calatorii, face economii si tot timpul pune la cale o noua escapada. A calatorit pe mai toate continentele si a cunoscut si a pastrat relatii cu oameni din diverse tari de pe glob. Drept marturie sta colectia sa de clopotei adunati de prin diverse locuri din intreaga lume, fiecare clopotel marcand un loc prin care a trecut. Casa sa este un mic muzeu, inca de la intrare simti energia buna care te insoteste pe tot parcursul sederii. Colectia de lampi de diverse dimensiuni, colectia de chei vechi, colectia de vase de lut adunate din diverse zone ale tarii, un colt traditional, fiecare obiect din casa avand propria sa poveste care te captiveaza si te poarta in timp. La loc de cinste, printre icoane, se afla drapelul Romaniei, doamna Elvira Dumitrescu fiind o romanca autentica, la zile de sarbatoare imbracand portul popular. O personalitate complexa, Elvira (caci asa te indeamna sa ii spui inca de cand o cunosti), reuseste sa se faca remarcata rapid printr-un stil unic, fiind placuta imediat de catre cei din jur. Cocheteaza cu poezia, merge la ore de tango si ii place sa prepare clatite, castigand chiar si un concurs de raliu.
A participat la unele din cele mai importante lucrari din Romania
A studiat la Institutul de Mine din Petrosani, acolo unde a fost si cadru didactic timp de sapte ani, fiind foarte iubita de studenti. A facut practica in studentie si control de practica in asistentie, in toate minele de carbuni din Valea Jiului, in minele de aur din Brad, in minele de minereu din Baia Sprie etc. „Am facut studii in zone incredibil de dificile, a fost frumos si incitant, nu am simtit niciodata oboseala si greul” a declarat Elvira Dumitrescu.
A condus timp de 50 de ani Laboratorul CCF si a participat, de-a lungul timpului, la numeroase lucrari. Printre incercarile efectuate pe materiale de constructii si direct pe constructii, a contribuit la realizarea: Metroului Bucuresti, Catedralei Mantuirii Neamului, Palatului Parlamentului, Aeroportului Henri Coanda dar si alte aeroporturi din tara (Craiova, Fetesti, Tulcea, Satu Mare), podului suprateran Basarab, podurile Pipera, Ciurel, Cernavoda, Sighisoara, diguri Constanta. Este apreciata din punct de vedere profesional, nu doar in Romania ci si peste hotare, participand la prezentarea unor lucrari de importanta deosebita din Romania si la Conferintele Strabag de la Viena, dar si expertize tehnice.
O cariera bogata, exemplara, intr-o activitate in care doamna Elvira Dumitrescu mai are multe „de spus”.
De aceea ii dorim multa sanatate si viata lunga!
(Aurel Serban, atelieruldestiri.ro)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 158 – mai 2019, pag. 65
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
1 ping
George Alexandrescu a spus:
20/05/2019 at 06:58 (UTC 2)
Foarte frumos articolul! Felicitări!