«

»

Arhitectura fara limite… (XXXI)

Share

Un stadion pentru tenis nu ofera prea multe variabile arhitectilor. Sigur, principala preocupare a acestora este de a proiecta arene cu un numar cat mai mare de locuri. Evident, atat cat permite limita de vizibilitate. Nu e de neglijat, insa, in ultima perioada, nici aspectul arhitectonic al stadioanelor, dar nici facilitatile oferite sportivilor, cum ar fi acoperisurile retractabile ca protectie impotriva ploii sau a caldurii excesive.

Iata in articolul de astazi cateva exemple. Si sa incepem cu locul de desfasurare a primului Grand Slam al anului – Australian Open.

 

Rod Laver Arena (14.820 locuri) – Melbourne, Australia

Stadionul Rod Laver din Melbourne Park este un loc foarte familiar pentru fanii tenisului datorita Open-ului Australian, primul turneu de Grand Slam din an. Pentru restul oamenilor, Rod Laver Arena reprezinta o arena multifunctionala, gazda a unor mari evenimente sportive sau artistice.

Constructia Centrului National de Tenis din Melbourne a inceput in 1985 si s-a finalizat in 1987, cu un cost de aproximativ 94 milioane dolari. Pe 11 ianuarie 1988 si-a deschis portile pentru Open-ul Australian, inlocuind vechea locatie, batranul Kooyong Lawn Tennis Club.

Renovarea din 1995 a adus caracteristica cea mai importanta a terenului central, acoperisul retractabil, destul de controversat.

Pe 16 ianuarie 2000, arena centrala este denumita Rod Laver Arena, dupa numele unuia dintre cei mai mari jucatori de tenis din lume, Rod Laver, singurul tenismen cu doua Grand Slamuri castigate in cariera (toate cele patru mari turnee – Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open – castigate intr-un an).

Rod Laver este, in fiecare an, un oaspete de onoare al turneului unde a premiat, in mai multe randuri, castigatorul probei de simplu baieti.

 

Indian Wells Tennis Garden (16.100 locuri) – Indian Wells, SUA

Una dintre cele mai spectaculoase arene si complexuri pentru tenis, plasate intr-o zona superba, este in Indian Wells – California.

Fara indoiala, Indian Wells Tennis Garden aflat in Coachella Valley, desertul din partea de sud a Californiei, este un loc special, care se ridica la nivelul unei locatii care ar putea gazdui chiar un turneu de Grand Slam.

In fiecare an, in luna martie, isi deschide portile pentru participantii la marele turneu BNP Paribas Open.

Desi nu este un turneu de Grand Slam, sportivii, atat baietii din circuitul ATP cat si fetele din circuitul WTA, asteapta cu deosebit interes desfasurarea turneului pe care l-au votat „turneul anului” pentru al cincilea an consecutiv.

Pentru a proiecta un complex cu o ambianta de statiune sud-americana, firma Rosetti Associates Architects a colaborat indeaproape cu fosti jucatori de tenis.

Cu o capacitate de 16.100 locuri a Stadionului 1, 8.000 de locuri a Stadionului 2, 29 de terenuri de clasa mondiala, dintre care 23 cu nocturna, vestiare si zone de fitness modernizate, sala pentru presa cu 108 locuri si 18 cabine pentru difuzare, 32.700 mp spatiu de expunere in aer liber si 218.530 mp de parcare in aer liber, Indian Wells Tennis Garden este un adevarat paradis pentru entuziastii tenisului.

Indian Wells s-a finalizat in anul 2000 cu o investitie de 77 milioane dolari.

 

Court Philippe-Chatrier at Stade Roland Garros (14.800 locuri) – Paris, Franta

La sfarsitul lunii mai cei mai buni jucatori de tenis din lume se intalnesc in Franta, la Paris, in Complexul Roland Garros de 8,5 hectare, ce gazduieste al doilea turneu de Grand Slam al anului.

Construit in 1928 pentru desfasurarea finalei de Cupa Davis, acesta poarta numele aviatorului francez Eugen Adrien Roland Garros.

Pe langa „piesa de rezistenta”, terenul central, Stade Roland Garros cuprinde alte doua terenuri cu capacitate mare, 20 de terenuri secundare, Le Jardins de Roland Garros – un complex mare de restaurante si baruri, Le Village – zona pentru presa si zona VIP, Centrul National de Formare din Franta si Tenniseum – un muzeu multimedia bilingv despre istoria tenisului.

In 2010, arena centrala a fost redenumita din simplul Court Central, in Court Phillipe-Chatrier, dupa numele presedintelui Federatiei Franceze de Tenis, iar in 2010, capacitatea de 15.166 locuri a fost redusa la 14.840, in vederea amenajarii unor locuri speciale pentru presa.

Cele patru sectiuni ale tribunelor terenului poarta numele marilor jucatori ce au format echipa castigatoare in finala Cupei Davis din 1927: Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet si René Lacost.

Designul brut, cu forme drepte si ascutite, al terenului central Philippe Chatrier nu a impiedicat ca acesta sa devina unul dintre cele mai renumite arene pentru tenis din lume.

 

Centre Court, Wimbledon (14.979 locuri) – Londra, Anglia

Cel de al treilea turneu de Grand Slam al anului, Wimbledon, s-a desfasurat pentru prima data in anul 1877 pe terenurile de iarba ale clubului din suburbia Londrei, Wimbledon, „All England Croquet Club” din Worple Road, pentru ca, in 1922, noua locatie sa fie in Church Road.

Cel mai vechi turneu de tenis din lume este considerat de multi ca fiind cel mai prestigios. Obligativitatea jucatorilor sa poarte echipament in culoare complet alb, decizia de a nu se desfasura meciuri duminica dintre cele doua saptamani ale perioadei turneului, absenta publicitatii sponsorilor in incinta terenurilor, exceptand sponsorul oficial Rolex, sunt exemple ce caracterizeaza turneul de la Wimbledon ca fiind si cel mai traditionalist din circuitul profesionist.

Cel mai renumit teren central din lume este denumit simplu, Central Court. Acesta, ca si terenul 1, nu sunt folosite in decursul anului, fiind strict conservat gazonul lor pentru perioada desfasurarii turneului.

In decursul celor peste 140 de ani de vechime, terenul central a trecut prin mai multe modificari, atat in locatia initiala, cat si in cea actuala. Astfel, in 1940 au fost distruse 1.200 de locuri in urma unui bombardament din cel de Al Doilea Razboi Mondial, restaurarea completa incheindu-se in 1949.

Capacitatea sa a fost marita in 1979 cu 1.088 de locuri, in 1992 cu 3.601 locuri, pentru ca, in 2009, in urma construirii unui acoperis retractabil, sa creasca la aproape 15.000 de locuri.

Structura acoperisului, incluzand partea fixa, cantareste 3.000 de tone si totalizeaza o suprafata de 5.200 mp atunci cand este inchisa. Miscarea de inchidere a acoperisului dureaza doar 10 minute, insa reluarea meciurilor, din exterior in interior, se realizeaza in 45 de minute, pentru aclimatizare.

In timp ce acoperirea terenului central s-a automatizat, prima picatura de ploaie a adus pe terenurile exterioare oamenii responsabili cu amenajarea lor, ce par a se transforma intr-o armata de robotei actionati de un buton, sa deruleze prelatele pentru acoperirea suprafetei pretentioase.

Caracterizat de un traditionalism englezesc si marcat de multe momente apasatoare si aparent interminabile de asteptare din cauza timpului ploios, turneul de la Wimbledon ramane, pentru jucatorii de tenis, unul emblematic, „indulcit” de celebrele capsuni cu frisca.

 

O nota de spectaculozitate arhitectonica au adus, intre arenele de tenis, cele construite in ultima perioada in China.

 

Qizhong Forest Sports City Arena (13.779 locuri) – Shanghai, China

Qizhong Forest Sports City Arena din Shanghai gazduieste, incepand cu anul 2009, ATP World Tour Masters 1000 si este stadionul cu cel mai futuristic aspect.

Acesta a fost special creat pentru a gazdui ATP World Tour Finals in perioada 2005 – 2008, fiind cel mai mare din Asia pana la construirea Olimpic Green Tennis Centre din Beijing.

Arena centrala, cu patru etaje si o inaltime totala de 40 m, poate fi acoperita / descoperita in opt minute, de o constructie alcatuita din 8 structuri din otel, cu o greutate de 2 tone fiecare. Acestea se aseamana cu petalele unei magnolii, floarea reprezentativa a orasului Shanghai. Retractarea acoperisului se realizeaza prin glisarea petalelor cu o miscare unica, in spirala, care creeaza impresia infloririi florii de magnolie.

 

Diamond Court, National Tennis Center (15.000 locuri) – Beijing, China

Centrul National de Tenis din Beijing a fost deschis pe 1 octombrie 2007, fiind construit pentru Jocurile Olimpice din 2008, sub denumirea Olympic Green Tennis Center.

Incepand cu anul 2009, Olympic Green Tennis Center isi schimba numele in Centrul National de Tenis si devine gazda turneului WTA si ATP – China Open.

Locatia se intinde pe o suprafata de 26.514 mp si este impresionanta din punct de vedere al facilitatilor: 12 terenuri pentru competitie si 35 de terenuri pentru antrenament, incluzand 20 de terenuri exterioare cu suprafata rapida, 10 terenuri cu suprafata rapida si 2 terenuri cu zgura in sala, 2 terenuri cu iarba artificiala  si un teren cu suprafata rapida de dimensiuni reduse.

Pentru Jocurile Olimpice si ulterior Open-ul Chinei, sunt folosite 12 terenuri pentru meciuri, dintre care terenul central, Diamond Gold, are o capacitate de 15.000 de locuri, Lotus Court  – 10.000 de locuri, Moon Court – 4.000 de locuri, Brad Drewett – 2.000 locuri.

In  construirea acestora s-au folosit tehnologii hi-tech, sisteme speciale pentru ventilatia aerului si de racire a temperaturii pana la 5 grade Celsius.

Terenul central se evidentiaza printr-un design unic, ce a fost asemanat cu un mugur de floare, un diamant sau chiar cu o nava spatiala.

Structura sa exterioara este alcatuita din 16 seturi de coloane in V.

Acoperisul pliabil a fost proiectat sa efectueze miscarea de inchidere/dechidere in 12 minute. Materialele din care este realizat permit patrunderea luminii naturale, reducandu-se, astfel, costurile aferente unui sistem de iluminat artificial.

Un alt element interesant il constituie cele doua randuri de loji din sticla amplasate in jurul partii inferioare a tribunei, acestea oferind o vizibilitate mai buna intr-un spatiul limitat.

Etajul 7, unde se afla si locurile la cea mai inalta pozitie din tribuna, prezinta o alta caracteristica semnificativa a designului, o terasa generoasa ce inconjoara stadionul, de unde spectatorii se pot bucura de o panorama de 360 grade spre Parcul Olimpic, aflat langa Centrul National de Tenis.

Diamond Court reprezinta o piesa de arhitectura ce imbina intr-un mod echilibrat forma cu materialul si constructia.

 

Pana la urma, insa, numarul 1 ramane arena care gazduieste al patrulea turneu de Grand Slam al anului – US Open

 

Arthur Ashe Stadium (23.771 locuri) – New York, SUA

Am ajuns, deci, si la „campionul” terenurilor centrale din lume: Arthur Ashe Stadium. Este, de departe, cel mai mare si impunator din lume. Inaugurat in 1997, cu un cost de 254 milioane dolari, initial stadionul a avut 15.547 locuri.

In perioada 2008 – 2012 turneul a fost intrerupt in repetate randuri de conditiile meteorologice nefavorabile. Pentru a elimina acest inconvenient, Federatia de Tenis Americana a luat in calcul mai multe propuneri pentru construirea unui acoperis retractabil.

Cele patru elemente cheie in desemnarea companiei care sa realizeze proiectul: integritatea structurala, viabilitatea financiara, functionalitatea operationala si cea estetica, au fost indeplinite de compania Rosetti Associates Architects, cea care a construit si stadionul.

Dupa o perioada lunga de cercetari solutia finala a fost aceea de a construi o structura total independenta de stadionul existent, executand, practic, o umbrela deasupra structurii existente, pentru a proteja terenul si spectatorii. Aceasta a condus la marirea capacitatii pana la 23.771 locuri, 5 restaurante si o zona pentru jucatori, structurata pe doua etaje.

Imbunatatirile adaugate stadionului Arthur Ashe contribuie la o experienta placuta pentru jucatori, spectatori si sponsori.

Maretia terenului central isi spune cuvantul, atat in randul spectatorilor, cat si al jucatorilor. Primii, cei aflati pe cele mai inalte pozitii in tribune, par a urmari niste gaze, in timp ce jucatorii traiesc senzatia ca joaca un meci de tenis intr-o palnie.

 

Autor:
Catalina Cristea

 

PS1. Iata ca am ajuns si la finalul incursiunii in lumea celor mai celebre „stadioane” pentru tenis. Unii dintre cei care s-au perindat prin acele locuri inca mai au nostalgii legate de ele. O fi bine, n-o fi bine…

PS2. Si in timp ce alte tari construiesc Complexuri pentru tenis, cu arene centrale de 15.000 – 20.000 de locuri si numeroase terenuri secundare, noi ne „batem” pe proprietatea Arenelor BNR, cu un central de 5.000 de locuri ce necesita consolidare, cu doar cateva terenuri secundare si fara locuri de parcare, in loc sa construim (Guvernul sau Primaria) intr-o zona care permite un Complex cu un central cu cel putin 10.000 de locuri, cu mai multe terenuri secundare si cu suficiente locuri de parcare.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 158 – mai 2019, pag. 52

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/05/01/arhitectura-fara-limite-xxxi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.