«

»

Calculul peretilor inramati in cadre la actiunea seismica perpendiculara pe plan

Share

Solutia constructiva de compartimentare si/sau de inchidere a spatiilor din cladiri cu pereti din zidarie inramati in cadre din beton armat, este folosita pe scara foarte larga, in numeroase tari, in special datorita tehnologiei mai simple si costurilor mult mai mici in comparatie cu cele ale peretilor usori (cu schelet metalic sau din lemn si panouri de tip gips-carton). Avantajele mentionate se obtin, insa, numai daca sunt respectate in totalitate, la proiectare si la executie, prevederile reglementarilor tehnice si regulile de buna practica, atat pentru situatia de proiectare persistenta, cat si pentru cea seismica.

Proiectarea seismica a peretilor de inchidere si de compartimentare din zidarie inramati in cadre, constituie, in ultima perioada, o preocupare deosebita din partea organismelor de reglementare nationale si internationale. Astfel, comunitatea specialistilor elaboratori ai Eurocodurilor structurale a tras un important semnal de alarma prin Documentul CEN/TC250/SC8 / N469 adoptat la reuniunea de la Lausanne din 15 martie 2013: „…In plus, cutremurele recente, in special cel de la l’Aquila (Italia), au aratat ca in multe cladiri recente, ale caror structuri s-au comportat bine, s-au produs avarii grave la panourile de zidarie… Acest fapt recomanda ca prevederile EN 1998-1 pentru cadrele cu zidarie de umplutura sa fie extinse, impreuna cu cele privind si alte tipuri de inchideri”.

Indemnul CEN este valabil si pentru practica de proiectare curenta din Romania. Articolul de fata isi propune sa puna la dispozitia inginerilor structuristi mai multe tabele si grafice care sa usureze aplicarea practica a procedurilor de dimensionare/verificare a peretilor inramati, pentru actiunea seismica perpendiculara pe plan. Procedurile prezentate corespund reglementarilor tehnice in vigoare, Codurile CR6-2013 si P 100-1/2013 care sunt aliniate cu Eurocodurile adoptate ca standarde Nationale, SR EN 1996-1-1 si SR EN 1998-1.

 

Verificarea satisfacerii cerintei de rezistenta a peretilor inramati solicitati de actiunea directa a cutremurului, perpendiculara pe plan, implica parcurgerea urmatoarelor etape:

A. Calculul fortei seismice de proiectare…

 

Citeste articolul integral aici.

 

…citeste articolul in Revista Constructiilor nr. 158 – mai 2019, pag. 58

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/05/01/calculul-peretilor-inramati-in-cadre-la-actiunea-seismica-perpendiculara-pe-plan/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.