«

»

Cea de-a XXIX-a Conferinta Nationala AICPS. Risc si consecinte in proiectarea structurilor

Share

Ajunsa la cea de-a 29-a editie, Conferinta Nationala a AICPS isi propune anul acesta o tema, la prima vedere, mai deosebita. Ce considerente au condus la alegerea unei asemenea teme si ce se asteapta de la dezbaterea ei, am incercat sa aflam intr-un interviu cu dl Dragos Marcu – presedinte AICPS.

 

Redactia: Deci, de ce ati ales pentru aceasta editie a Conferintei tema „Risc si consecinte in proiectarea structurilor”?

Dragos Marcu: Pentru alegerea temei s-a facut, ca de obicei, un sondaj in randul Consiliului de Conducere (a carui componenta este alcatuita din aproape 35 de membri), fiecare membru al acestuia propunand – in acord cu preocuparile sucursalei sau comunitatii pe care o reprezinta – o tema pentru conferinta. Subiectul care se regaseste in cele mai multe dintre aceste propuneri este promovat ca tema a conferintei. Acest lucru inseamna, in definitiv, ca „Risc si consecinte in proiectarea structurilor” este subiectul care ii preocupa cel mai mult, in acest an, pe membrii nostri. Este adevarat ca a fost si propunerea mea, insa este subiectul care, in final, a intrunit cele mai multe sufragii. Este o tema foarte prezenta in ultimii ani in manifestarile din jurul profesiei in intreaga lume, dezbatuta pe larg in tratate, articole, seminarii, conferinte. Este, probabil, una dintre directiile principale pe care le va urma proiectarea structurilor in urmatorii ani.

 

Redactia: Ce asteptati sa aduca in domeniul proiectarii tema din aceasta editie?

Dragos Marcu: Cred ca primul lucru care se vizeaza este popularizarea subiectului si mai ales a importantei lui in randul tuturor membrilor nostri. Apoi, urmarim un consens al mebrilor nostri in ceea ce priveste abordarea lui si care este buna practica ce ar trebui sa transpara din proiectarea structurilor tinand cont de aceasta strategie, pentru ca este intr-adevar o strategie. Notiunea de risc poate avea multe intelesuri sau are reverberatii in mai multe zone ale procesului de proiectare. In modul cel mai direct vizam balansarea optima intre costul de investitie pe de o parte si cel de intretinere, de interventie post eveniment, timpul de re-aducere la nivelul de performanta initial, costurile si alte consecinte ale intreruperii activitatii in urma unui eveniment important, in conditiile intensificarii eforturilor de a minimiza, pe cat posibil, riscul pierderii de vieti omenesti sau al ranirilor.

Nu in ultimul rand, dorim sa-i facem pe partenerii nostri de proiectare (arhitecti, ingineri de instalatii) constienti de importanta abordarii acestei strategii, la fel de mult ca si pe partenerii din domeniul construirii si – foarte important – pe investitori si dezvoltatori si mai departe, intrega opinie publica. La randul lor, autoritatile si factorul politic mai ales trebuie sensibilizate si facute atente in aceasta directie.

 

Redactia: Ce a adus nou in domeniul proiectarii anul care a trecut de la editia anterioara a Conferintei?

Dragos Marcu: Este greu de spus daca tema de anul trecut a adus ceva nou in domeniul proiectarii, asta si pentru ca tema era legata de „Statutul proiectantului de structuri in cadrul legal actual”. Prin urmare, era un subiect legat de profesiune si nu de tehnici, metode si proceduri de proiectare. Ca in fiecare an, printre punctele de interes ale conferintei au fost cele trei keynote lectures-uri, doua dintre ele fiind sustinute de reputate personalitati din domeniul structurilor.

Domnul James Dow de la Institute of Civil Engineers din Marea Britanie a avut o prezentare valoroasa si utila, intitulata „Unde se situeaza inginerii in Europa”. Apoi, a existat pentru prima data o sesiune de tip „debate”, care s-a concentrat pe rolul si responsabilitatile proiectantului de structuri in contextul legal. Aici a fost amintita, printre altele, si o propunere de certificare a operatorilor economici, certificare care constituie o preocupare mai veche a noastra. Ei bine, desi nu s-au finalizat, lucrurile au inaintat serios in acest sens in ultimul an.

O alta preocupare era legata de corectarea legilor si reglementarilor tehnice, in sensul unei mai bune coordonari si corespondente intre ele, a evitarii ambiguitatilor si reducerii cailor de interpretabilitate ale acestora, dupa masura fiecaruia. AICPS joaca un rol foarte activ in initiativele de modernizare a legilor si reglementarilor tehnice. In realitate, nu s-au facut multe lucruri intre timp. Insa, au fost facuti pasi seriosi inainte in promovarea unei erate la codul P100-1-2013 si la noua editie a codului de evaluare la actiuni seismice, P100-3-2018. UTCB a fost elaboratorul ambelor documente, iar AICPS-ul a fost principalul, ba chiar unicul organism (din mediul profesional, altul decat cel al autoritatilor), care si-a pus amprenta pe anumite prevederi. Observatiile colectate, dezbatute si promovate sub egida AICPS au adus clarificari importante in textul celor doua documente, care se afla in prezent in ultima faza de avizare. Vedeti dumneavoastra, exista o anumita inertie, nu discutam aici motivele, insa temele pe care le formulam incep sa-si arate rezultatele intr-un interval de cativa ani.

Revenind la tema de anul acesta, in urma cu doi ani profesorul Radu Vacareanu a avut o excelenta prezentare legata de proiectarea bazata pe risc. A fost, daca vreti, scanteia care a „aprins” subiectul. Anul acesta il vom dezbate, vom avea si doi reputati ingineri si profesori din Japonia in calitate de keynote speakers preocupati de aceasta directie si speram ca, in urmatorii ani, sa apara si rezultatele concretizate in practica de proiectare din Romania.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 158 – mai 2019, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/05/01/cea-de-a-xxix-a-conferinta-nationala-aicps-risc-si-consecinte-in-proiectarea-structurilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.