Consolidarea terenului de fundare prin injectii este, in cazul unor cladiri existente, una dintre putinele metode de interventie care se pot executa eficient, fara sa afecteze semnificativ functionalitatea obiectivului in cauza.
Exemplificam prin prezentarea a doua metode: injectarea prin injectori simpli, metalici si injectarea prin tuburi cu mansete cu paker/obturator interior.
Primul exemplu priveste lucrarile de interventii la un imobil de locuinte S+P+4 din cartierul Valea Cetatii, Brasov. Langa imobil, si partial sub acesta, a aparut si s-a dezvoltat, in vara anului 2017, o caverna care ajunsese la dimensiuni si adancime de cca. 4 m. Pentru locatari a fost o adevarata drama, deoarece au fost evacuati.
Dupa evaluarea situatiei, Universitatea Tehnica din Brasov, in colaborare cu prof. dr. ing. Augustin Popa, a elaborat o expertiza tehnica in urma careia s-a prevazut executia de injectori dispusi pe taluz, imediat in avalul cavernei, la o distanta de cca. 2 m fata de cladire. Investigatiile prin penetrari dinamice au relevat ca terenul este afanat/slab consolidat, si cu unele caverne, pana la adancimi de 10…16 m.
In prima etapa s-a efectuat umplerea cavernei propriu-zise cu mortar si colmatarea unui dren transversal devenit nefunctional, care provoca debusarea apelor pluviale sub fundatia cladirii.
Injectiile cu suspensie de ciment au fost executate pe latura sudica, in 2 etape; au fost suplimentate ca numar de catre proiectant, tinand cont de datele din teren (permeabilitate mare, teren neconsolidat). S-au practicat si carotari si injectari inclinate, din interiorul subsolului catre zona afectata de la exterior. S-au executat in total 24 de injectori cu un volum de suspensie de ciment injectata de peste 51 m3. S-au folosit injectori metalici tip bara Ischebeck, cu lungimi intre 6 m si 9 m, cu fante de dispersie practicate la mai multe paliere de adancime.
Dupa interventie, amplasamentul nu prezinta probleme de stabilitate dar se afla sub supraveghere si monitorizare, conform celor prevazute in proiect.
A doua metoda prezentata este cea a injectarii prin tuburi cu mansete, cu schema de principiu din figura alaturata.
Avantajul acestei metode consta in posibilitatea de a injecta suspensia succesiv, la trepte separate si independente de adancime, datorita sistemului prin care pakerul izoleaza zona cu mansete strict la un anumit palier. Mansetele sunt dispuse, de regula, la intervale de 30…50 cm.
Ca si la injectorii de tip clasic, si in cazul tuburilor cu mansete, forarea se poate face si inclinat, daca cerintele proiectului o impun.
Exemplul ales este cel al unei cladiri istorice din Bucuresti, S+P+4, construita in 1882, la care proiectul de consolidare generala include si imbunatatirea terenului de fundare pentru zidariile portante.
Lucrarile s-au efectuat in subsol, utilizand instalatii specifice, de gabarit mic.
Injectorii folositi au fost tuburi cu mansete de 4,50 m lungime, cu Ø interior de 28 mm, care s-au dispus paralel cu zidurile portante principale, la 0,25 m distanta de acestia. Distanta intre injectori a fost de 0,85 ~ 1,10 m.
Inclinarea injectorilor s-a facut la 12º, astfel incat zona de influenta prin injectare sa corespunda sub verticala fundatiei peretilor.
Injectarea suspensiei s-a executat la 7-8 paliere de adancime (0,5 m intre aceste trepte), cu posibilitatea de a ajusta debitele si presiunea de injectare la fiecare nivel.
La presiune de injectare 4 ~ 8 bari, s-a atins Vmediu = 0,52 m3 / injector.
Testele efectuate (laborator geotehnic, penetrari dinamice) au aratat ca, pe raza de influenta considerata, valorile parametrilor geotehnici de interes (modul de deformatie edometrica, porozitate, greutate volumica) s-au marit suficient incat sa schimbe incadrarea terenului din „teren cu compresibilitate mare” in „teren cu compresibilitate medie”.
Prin personalul calificat si prin dotarea cu instalatii si pompe performante, GEOSOND poate executa si urmari lucrari de consolidare prin injectii speciale cu suspensii pe baza de ciment si silicat sau folosind rasini specifice.
Autori:
ing. Petre UTA, ing. Valentin HIRSULESSCU
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 158 – mai 2019, pag. 16
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns