«

»

KÉSZ – RESPECT SI INOVATIE. De la structuri istorice la tehnologii de ultima ora

Share

„Vestigiile trecutului sunt martori ai traditiei seculare a culturii noastre. Umanitatea considera astazi monumentele ca fiind parte a unei mosteniri comune a umanitatii, ce trebuie pastrata pentru generatiile viitoare in toata bogatia si autenticitatea lor” – precizeaza carta internationala referitoare la conservarea si restaurarea monumentelor de la Venetia.

Lucrarile de conservare si restaurare sunt complexe, provocatoare si captivante, bazandu-se pe principiile stiintifice si tehnice multidisciplinare pentru studiul si salvarea patrimoniului construit.

Cea mai mare lucrare de reabilitare din domeniul monumentelor istorice a fost, in regiune, reconstructia capitala a Pietei Parlamentului (Piata Kossuth Lajos) din Budapesta. Aceasta lucrare a fost atribuita societatii noastre in urma unei licitatii deschise, organizata de Oficiul Parlamentului.

Lucrarile complexe desfasurate aici au cuprins: construirea unui garaj subteran, inundat in mod controlat pe perioada inundatiilor din 2013, a unui Centru de vizitatori pentru Muzeul Parlamentului, precum si amenajarea peisagistica a pietei publice. De asemenea, constructii de drumuri si linii de tramvai, reconstructia instalatiilor de aerisire si aer conditionat, incalzire, apa, canalizare si alimentare cu energie electrica, lucrari de demolare si de reconstructie a digului si a debarcaderului cu scari de pe malul Dunarii, instalarea iluminatului pietei si iluminarea decorativa a cladirii parlamentului.

Pentru executia excelenta a acestui proiect societatea KÉSZ a fost premiata cu cel mai prestigios trofeu acordat celor ce realizeaza lucrari cu caracter permanent, memorabil, contribuind la imbunatatirea imaginii industriei constructiilor.

Pe baza experientei acumulate la aceasta investitie dar si la altele din domeniul reabilitarilor, in cadrul grupului KÉSZ s-a luat decizia de a extinde paleta de servicii oferite si in Romania in domeniul consolidarii si restructurarii monumentelor.

Drept urmare, ne-au fost incredintate doua lucrari importante de reabilitare:

Biserica si manastirea franciscana din Gherla, care a fost construita in secolul al XVIII-lea. Lucrarile executate aici au constat in reabilitarea structurii acoperisului, schimbarea invelitorii, injectarea fisurilor structurale, refacerea tencuielilor; de asemenea, se vor pune in evidenta si conserva picturile murale, vor fi restaurate si refacute vitraliile care s-au distrus in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si se va reabilita pardoseala. In final, se vor reface instalatiile de incalzire si reteaua electrica iar iluminatul se va inlocui in totalitate.

Biserica Sfantul Mihail, cel mai vizitat monument istoric din Cluj, este, de asemenea, in curs de reabilitare de catre echipa KÉSZ. Structura acoperisului si sarpanta istorica extrem de complexa vor fi schimbate partial, zidurile din piatra vor fi restaurate si conservate, iar fisurile structurale injectate. De asemenea, retelele electrice si sistemul de iluminat interior vor fi schimbate. Turnul cu o inaltime de 80 m, simbol al Clujului, va primi o scara interioara cu structura din otel, care va permite, in mod permanent si in siguranta deplina, vizita turistilor, oferind o atractie deosebita centrului istoric din Cluj-Napoca.

In paralel cu proiectele de reabilitari, ne apropiem de finalizarea si  predarea primei investitii proprii, cladirea Hexagon Offices din Cluj. Acest edificiu este ultramodern, dotat cu tehnologii de ultima generatie. Va fi clasificat BREEAM Excelent, fiind dotat cu instalatii tehnice de mare performanta, pentru a oferi un spatiu de lucru sigur, placut si sanatos pentru chiriasii nostri.

Sloganul firmei noastre, „WE BUILD ON KNOWLEDGE” („Construim pe stiinta”), este valabil pe cea mai larga scala, de la structuri istorice pana la tehnologii de ultima generatie. Numai in acest mod putem rezolva, la cele mai inalte standarde, toate solicitarile beneficiarilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 158 – mai 2019, pag. 8

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/05/01/kesz-respect-si-inovatie-de-la-structuri-istorice-la-tehnologii-de-ultima-ora/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.