Beneficiar: Consiliul Judetean Prahova
Antreprenor: STRABAG SRL
Subcontractori: SC AVRIL SRL – lucrarile civile, SC ADARCO SRL – furnizare si instalare echipamente mecanice, SC ISPE SA – servicii de proiectare, SIVECO ROMANIA SA – furnizare si instalare sistem informatic
Pe centura de Est a municipiului Ploiesti, la o distanta de 2 km de zona rezidentiala, a fost construita, pe o suprafata de 4 hectare, „Statia de Tratare Mecano-Biologica a deseurilor biodegradabile”.
Tipul contractului acestui obiectiv a fost FIDIC Galben, proiectarea, executia, montajul echipamentelor si testarea lucrarilor fiind realizate de STRABAG SRL pe parcursul a 18 luni.
Proiectul Statiei inglobeaza atat constructii noi, cat si tehnologii performante, STRABAG SRL alocand acestui obiectiv o experienta manageriala pe masura.
Valoarea contractului a fost de 51.707.063,19 lei fara TVA.
Statia va trata deseurile reziduale si deseurile verzi colectate din zona. Capacitatea Statiei este de 150.065 tone/an, din care 146.960 tone/an deseuri reziduale si 3.105 tone/an deseuri verzi (deseuri biodegradabile din gradini, parcuri si piete). Punerea in functiune a Statiei va conduce la: reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile prin depozitare conform obligatiilor asumate prin Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, cresterea capacitatii de recuperare a deseurilor ca urmare a tratarii mecano-biologice in cadrul Statiei de Tratare Mecano-Biologica, optimizarea sistemului de management al deseurilor prin reducerea impactului aferent transportului deseurilor la facilitatile de tratare si/sau depozitare. Statia de Tratare Mecano-Biologica Ploiesti reprezinta ultimul obiectiv din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in Judetul Prahova” finantat atat in cadrul POS Mediu 2007 – 2013, cat si in cadrul POIM 2014-2020, beneficiarul fiind Consiliul Judetean Prahova.
Tratarea deseurilor se efectueaza in mai multe etape:
- La intrarea in incinta Statiei este montat un cantar rutier pentru autocamioane, cu ajutorul caruia se determina cantitatea de deseuri intrate, precum si cantitatea de materiale iesite din incinta. Pe baza datelor transmise de cantar se emit tichete de cantar.
- Etapa de tratare mecanica – reprezinta intregul set de activitati necesare pentru pregatirea deseurilor in vederea stabilizarii biologice.
In cadrul acestei etape deseurile reziduale parcurg urmatorul flux tehnologic: descarcarea deseurilor din autogunoiere si pregatirea pentru tratare biologica.
- Etapa de tratare biologica in cadrul careia are loc procesul de descompunere aeroba a deseurilor. In urma procedeului de tratare biologica a deseurilor verzi se va obtine, ca produs final, compost de calitate. Tratarea biologica se realizeaza in doua etape: prima etapa constand in descompunerea aeroba intensiva a deseurilor in celule inchise cu membrana semi-permeabila si cea de-a doua, constand in maturarea deseurilor rezultate in urma primei etape.
Statia este prevazuta cu 13 celule pentru descompunerea deseurilor reziduale si 4 celule pentru tratarea deseurilor verzi.
- Etapa de maturare, pentru deseurile iesite din faza de descompunere aeroba.
In cadrul proiectului „Construire Statie de Tratare Mecano-Biologica a deseurilor biodegradabile Ploiesti” a fost implementat si Sistemul Informatic, prin care se asigura suportul de comunicare intre statiile din judetul Prahova si centralizarea datelor la nivelul acestuia. Totodata este facilitata monitorizarea parametrilor, a vehiculelor si a tuturor utilajelor care fac parte din proiect.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 158 – mai 2019, pag. 50
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns