«

»

Trofeul calitatii ARACO: Modernizarea si extinderea Salii Sporturilor din Targu Jiu

Share

Beneficiar: Compania Nationala de Investitii Bucuresti
Constructor: GRUP PRIMACONS SRL 

Obiectivul lucrarii, avand ca investitor Compania Nationala de Investitii Bucuresti, a fost acela de modernizare si extindere a Salii Sporturilor din Targu Jiu, amplasata in cadrul Complexului sportiv central al Municipiului. Complexul mai cuprinde: Stadionul Municipal si o serie de terenuri de sport pentru diverse discipline (fotbal, baschet, tenis).

Lucrarea de la Sala de sport cuprinde: tribune de 1.230  de locuri, impartite in zona functionala de baza sport – corp central, zona functionala secundara – foaierul si spatiile adiacente, zona functionala conexa  –  vestiare pentru sportivi, spatii pentru oficiali si presa.

Dimensiunile maxime ale salii: 67,330 m x 56,50 m, inaltime maxima la coama: 12,90 m, inaltime libera maxima la sala: 11,40 m, arie construita – 2.700,15 mp si arie desfasurata 3.719,90 mp.

In cadrul lucrarilor  de baza pentru asigurarea parametrilor de functionare s-a intervenit pe: structura de rezistenta, izolarea termica si hidrofuga a cladirii, igiena spatiului interior, finisajele spatiilor pastrate, modernizari ale dotarilor, sisteme electrice conexe, retele de distributie suprastructura si infrastructura.

Constructia cuprinde doua volume independente structural: sala de sport propriu-zisa si corpul anexa pastrat.

Structura cladirii corpului central este compusa din acoperis format din patru arce metalice orientate in lungul terenului de joc, dispuse la interval de 9 m cu o deschidere de aproximativ 53.60 m, cu o inaltime de 12.50 m, peste care este instalata sarpanta.

Structura este de tip cadre din beton armat in zona tribunelor, compusa din grinzi si stalpi din beton armat. Fundatiile sunt de tip continue, compuse din talpa si cuzinet si plansee din beton armat cu grosimea de 15 cm.

Structura corpului de vestiare este pastrata, cu acoperis tip terasa, cu o suprainaltare in zona spatiului central, cu rolul de o mai buna iluminare a acestei zone. Structura din cadre din beton armat, cu pereti de inchidere si compartimentare din zidarie de caramida. Planseul este cu placa monolita din beton armat.

 

Principalele lucrari executate

Lucrari de demolare  / realizarea noului sistem structural: Tribuna est are o forma regulata in plan, cu laturile de 43 m x 18,53 m. Structura este realizata din cadre de beton armat monolit C30/37, dispuse pe cele doua directii principale ale tribunei. Tribuna vest: structura din beton armat formata din stalpi si grinzi, cu structura independenta fata de cea metalica a salii propriu-zise. Planseu intermediar la cota +3,40 m, iar dincolo de axul marginal interior este prevazuta o consola la cota +2,45 m, pe care se va monta un rand de scaune pentru spectatori.

Sistemului structural al acoperisului a suferit urmatoarele interventii: lucrari de consolidare si prelungire a panelor existente / Completarea sistemului de contravantuiri orizontale. Interventiile asupra sistemului de fundare au vizat: tribuna est / tribuna vest. Pentru gradena est cat si pentru gradena vest au fost prevazute fundatii continue dispuse pe cele doua directii principale ale cladirii.

Inchiderile  exterioare au necesitat executia de: lucrari la invelitoare, lucrari la fatadele vitrate, lucrari la zonele  opace.

Lucrarile interioare s-au concretizat prin: lucrari la sarpanta peste sala de sport, lucrari la suprafata de evolutie, lucrari la tribune si gradene, pereti de separare si finisaje uzuale la pereti, pardoseli, tavane.

Finisajele interioare: peretii din zidarie cu tencuiala, peretii de gips-carton acoperiti cu vopsea lavabila, finisajele ceramice la toate spatiile indicate. Pardoseli din parchet din lemn de artar si placi de ceramica. Tavane in sistem suspendat, cu structura zincata si placari din gips-carton normal si gips-carton rezistent la umiditate.

Finisaje exterioare: s-a aplicat un strat general de termoizolatie din polistiren de 10 cm si tencuiala decorativa armata de exterior si cu piatra naturala, decorativa.

Lucrarile de  instalatii electrice: Instalatii electrice de iluminat, priza si forta (230/400 V – 50 HZ). Alimentarea de rezerva cu energie este asigurata prin dotarea cu un grup electrogen si sistem UPS. Instalatie de protectie impotriva socurilor electrice si legare la pamant. Instalatie de detectie si avertizare la incendiu / Instalatie de curenti slabi.

Instalatii termice si ventilatii:  Centrala termica are un sistem de 8 cazane murale in condensatie, grupate cate doua, alimentate cu gaz natural si este echipata cu detector de gaze. Pentru centrala de frig s-au refolosit cele doua rooftop-uri existente, cu putere de racire / incalzire de 144/200 kW.

Ventilatoarele existente au fost inlocuite cu unele noi avand debitul de 25.000 mc/h.

Lucrari de instalatii sanitare:

Alimentare cu apa potabila si apa calda menajera, canalizare menajera interioara, canalizare pluviala si instalatia de incendiu cu hidranti interiori.

Indeplinirea Cerintelor de Calitate (stabilite prin legea nr. 10/1995): cerinta „A” – Rezistenta si Stabilitate, cerinta „B” – Securitatea la  incendiu, cerinta „C” – igiena si sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediuliu, cerinta „D” – Siguranta in exploatare, cerinta „E” – Protectia la zgomot, cerinta „F” – Izolarea termica si economia de energie.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 158 – mai 2019, pag. 56

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/05/01/trofeul-calitatii-araco-modernizarea-si-extinderea-salii-sporturilor-din-targu-jiu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.