Stim cu totii ca izolatia premium, atat in cazul unei cladiri noi cat si la cladirile vechi, montata corect, aduce economii la facturile de intretinere, reduce poluarea mediului ambiant si asigura confortul locatarilor. Pentru a asigura functionarea corecta a acoperisului pe intreaga durata de viata, cerintele moderne impun montarea unei folii de protectie sub invelitoare. Mai mult, utilizarea foliilor de difuzie este obligatorie atunci cand podul sau mansarda se amenajeaza ca spatiu locuibil. Folia, cunoscuta sub numele de membrana anticondens sau folie de difuzie, are rolul de a impiedica ploaia sau zapada sa patrunda sub invelitoare, permitand, in acelasi timp, difuzia vaporilor din interiorul acoperisului catre spatiul de ventilare.
Pe langa folia de difuzie de sub invelitoare, termoizolatia acoperisului se va proteja in mod obligatoriu la interior cu o bariera impotriva vaporilor. Aceasta se etanseaza pe toate laturile si la toate strapungerile constructive, avand rolul de a impiedica vaporii din interiorul casei sa patrunda in structura acoperisului si sa-l deterioreze.
Multe dintre foliile folosite pana acum sunt impermeabile atat la apa cat si la vapori. Folosirea acestora favorizeaza aparitia condensului in straturile acoperisului, ceea ce va provoca deteriorarea termoizolatiei si structurii, scurtand durata de viata a acoperisului.
Noua generatie de folii anticondens URSA Romania
„Pentru o izolare completa si sustenabila avem nevoie, pe langa vata minerala premium care beneficiaza de tehnologia BiOnic, si de o folie anticondens care sa poata completa perfect sistemul de izolare folosit de clientii URSA. Asa a aparut URSA SECO 0,02. Este o folie permeabila la vapori, impermeabila la apa, cu margini autoadezive, utilizata ca strat de difuzie a vaporilor sub invelitoare. De ce este atat de inovator acest produs? Folia URSA SECO 0,02 este impermeabila la apa, dar permeabila la vapori. Altfel spus, URSA SECO 0,02 permite eliminarea vaporilor din interior, oprind, in acelasi timp, apa patrunsa sub invelitoare. Riscul de condens si infiltratii dispare, iar acoperisul este perfect protejat pentru o durata de viata indelungata.” explica Sorin Pana, director comercial URSA Romania.
URSA SECO 0,02 este o folie permeabila la vapori, impermeabila la apa, cu margini auto-adezive, utilizata ca strat de difuzie a vaporilor sub invelitoare. Este produsul ideal pentru a va proteja acoperisul de condens sau infiltratii de apa. Folia URSA SECO 0,02 se poate folosi atat la acoperisurile cu astereala (din scandura sau OSB), cat si la cele fara astereala. Este potrivita pentru toate tipurile de invelitori: tabla cutata, tigle ceramice, tigle din beton, panouri din fibrobeton, invelitori din materiale naturale etc.
Avantajele utilizarii foliei anticondens URSA SECO 0,02
Folia anticondens URSA SECO 0,02 are rezistenta crescuta la rupere si perforare, datorita materialului pe baza de polipropilena tesuta, in 3 straturi, rezistenta la vant, datorita marginilor auto-adezive de pe ambele fete ale foliei si rezistenta crescuta la agentii de protectie a lemnului. Mai mult, marcajele pentru suprapunere usureaza montajul corect pentru obtinerea unei protectii optime.
„Datorita structurii complexe a materialului din care este fabricata, folia URSA SECO 0,02 indeplineste mai multe functii, asigurand eficienta maxima in protectia acoperisului. De exemplu, permite difuzia spre exterior a vaporilor din termoizolatie si capriori. Este asa-numita „umiditate remanenta”, intalnita mai ales in cazul constructiilor noi. Folia permite eliminarea vaporilor acumulati accidental sub invelitoare din cauza executiei deficitare a barierei impotriva vaporilor si impiedica vaporii evacuati si transformati in condens sa intre inapoi in astereala sau in termoizolatie. URSA SECO 0,02 protejeaza astereala, capriorii si termoizolatia acoperisului de ploaia si zapada care se infiltreaza sub invelitoare si de condensul care se formeaza toamna si primavara, facilitand evacuarea acestuia catre jgheaburi. Folia URSA SECO 0,02 este prevazuta cu benzi adezive care permit un montaj usor si rapid, atat la acoperisurile cu astereala cat si la cele fara astereala.” detaliaza Sorin Pana.
Cum se monteaza folia
Fiecare rola de folie are o suprafata de 75 mp. Inainte de a incepe montajul, faceti un calcul pentru a afla de cate role de folie aveti nevoie pana la coama. Reglati primul strat montat si pe cel de la coama, astfel incat straturile de folie dispuse intre acestea sa fie complete.
Montajul foliei porneste orizontal, de la streasina, astfel incat folia sa se termine in jgheab. Aceasta permite evacuarea corecta, catre jgheab, a apei de sub invelitoare. Pe verticala, fiecare strat de folie se va suprapune peste stratul anterior. In dreptul muchiilor si al doliilor, folia se dubleaza pe o portiune de cca. 10 – 15 cm. Ultimul strat de folie se petrece peste coama acoperisului, respectandu-se suprapunerea de minimum 10 cm peste foliile montate anterior. Suprapunerile se lipesc cu benzile autoadezive prevazute la marginile foliei URSA SECO 0,02. Daca, din cauza decupajelor de la fata locului nu pot fi folosite benzile autoadezive, atunci foliile se pot prinde la imbinari cu capse metalice.
Despre URSA
URSA este o companie producatoare de materiale izolatoare termic si acustic, cu o politica de dezvoltare orientata pe eficienta energetica si dezvoltare durabila in constructii. Astazi, URSA este unul dintre cei mai mari producatori de vata minerala si polistiren extrudat (XPS) din Europa, doua materiale izolatoare complementare ce contribuie la izolarea termica si acustica a cladirilor. URSA are o experienta de peste 60 de ani in domeniu.
Incepand cu luna august 2017, URSA a devenit parte din grupul Xella, functionand ca o unitate de business independenta. In Romania URSA este prezenta cu produsele sale de 20 de ani. In ultimii ani, livrarile de produse URSA au cunoscut o crestere organica, compania locala URSA Romania ajungand sa detina o cota de piata de circa 40% pe segmentul de vata minerala de sticla.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 158 – mai 2019, pag. 12
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns