Constructiile rezidentiale si cladirile comerciale sunt printre cele mai mari consumatoare de energie si emitatoare de CO2. In prezent cladirile reprezinta 40% din consumul total de energie din Europa, iar cea mai mare sursa consumatoare de energie, peste 50%, o reprezinta incalzirea termica.
In acest context, la nivel european se incearca valorificarea evolutiilor tehnologice recente si incurajarea sporirii eficientei energetice.
Constructiile pe baza de canepa au capatat tot mai multa popularitate in lucrarile de constructie, contribuind la reducerea amprentei de carbon a cladirilor si putand conduce chiar la o amprenta negativa pentru intreaga constructie.
Hempcrete sau Hemplime este un material bio-compozit obtinut prin amestecarea puzderiei de canepa cu lianti pe baza de var. Beneficiile sale multiple (permeabilitate, emisii nete de carbon negativ, izolare termica, comfort acustic si durabilitate) au generat o crestere a potentialului sau pe piata constructiilor, in Franta cunoscand o crestere de aproximativ 400% in ultimii 10 ani (sursa: www. researchgate.net/publication/265450145_Building_with_ Hemp_and_ Lime).
Hempcrete in Romania
Interviu cu Catalin Boteanu, primul posesor si constructor al unei case din Canepa construita cu metoda pulverizarii
I: In prezent exista un trend de a ne intoarce la radacini, a trai mai sanatos. De ce ati ales combinatia canepa si var, dintre toate celelalte optiuni existente?
R: Acum cativa ani am stat la un prieten in Germania, care avea o casa din hempcrete. Primul lucru pe care l-am constatat atunci e ca vara la 30 grade, la el in casa era racoare, iar fondul meu alergic nu s-a mai manifestat, fara stranut, fara senzatie de uscaciune, era totul confortabil! Ulterior am cercetat in amanunt beneficiile construirii cu canepa si asa s-a ajuns la ce vedeti voi astazi.
I: Cat de usor s-au desfasurat lucrarile ? Ce provocari ati intampinat ?
R: Lucrarile au durat, dar totul tine de organizare. Fundatia vreo 2 saptamani, apoi structura de lemn, montatul vreo saptamana dar pregatirile 3, apoi la pulverizat ritmul e de vreo 10 m3/zi. Deci depinde de suprafata, de forta de munca si de celelalte etape necesare ca la orice alta casa.
I: Cat de mult conteaza cantitatea si calitatea varului folosit? Influenteaza proprietatile si microstructura materialului hempcrete ? (insulare etc).
R: Eu zic ca destul de mult. Toti vin cu idei fara sa inteleaga cat de mult conteaza materialele. Noi am folosit SuperCalco A5-varul de la Carmeuse si l-am trimis la analize in Franta. Ei ne-au confirmat calitatea si constanta in mostrele trimise si suntem multumiti. L-am folosit si la tencuiala interioara si s-a pretat foarte bine.
I: Exista si in Romania piata, cerere pentru astfel de constructii?
R: Exista clar interes si un trend pozitiv. Si deja avem proiecte prin care ii ajutam si pe altii sa construiasca cu hempcrete. Avem know how-ul, cunoastem tehnologia, monitorizam constant toate aspectele constructiei noastre cu canepa si var si avem incredere in materialele folosite.
I: Care sunt costurile unei constructii cu hempcrete ?
R: Aceasta e o intrebare pe care lumea o adreseaza in permanenta. Insa o casa nu inseamna doar pereti, fundatie sau structura. O casa e un proiect intreg unde ai capitole de cost (de la fundatie pana la materiale de incalzire in pardoseala etc.) si depinde de fiecare ce isi doreste si ce alege. O construiesti tu in regie proprie sau nu. Pana la urma nu e o diferenta de costuri intre a construi traditional sau cu hempcrete, sunt asemanatoare si depinde de fiecare ce alegeri face.
Care este rolul varului in amestecul Hempcrete?
- Permeabilitate
Permite transferul vaporilor de apa prin pereti
Conductivitate termica mai redusa
Conductivitate termica mai redusa decat cimentul clasic
- Absoarbe mai mult CO2
Se absoarbe mai mult CO2 in timpul procesului de carbonatare cu hempcrete
- Flexibilitate
Flexibilitate mai mare decat a cimentului; reduce crapaturile
- Biocid
pH-ul ridicat al varului actioneaza ca biocid si protejeaza impotriva mucegaiului
Contact:
Carmeuse Romania
Str. Carierei Nr. 127A, 500052 Brasov, Romania
Tel: +40 268 516 841
Email: constructii@carmeuse.ro
Web: www.carmeuse-construction.com/ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 159 – iunie 2019, pag. 8
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns