«

»

Constructiile metalice – prezent si viitor. Interviu cu academician Dan Dubina – presedintele Asociatiei Producatorilor de Constructii Metalice

Share

Ionel Cristea: Unde se plaseaza sectorul Constructiilor Metalice din Romania, in comparatie cu alte tari?

Dan Dubina: Nu este posibil sa avem un raspuns precis la aceasta intrebare, intrucat in bazele de date ale Institutului National de Statistica, constructiile metalice pentru lucrari de inginerie civila nu apar ca o categorie specifica, ci sunt incluse intr-o categorie mai larga. Apoi, structurile metalice nu se realizeaza exclusiv in Romania; se importa si structuri noi sau refolosibile.

Cert este ca, in statistica World Steel Association si in cea a EUROFER, productia actuala – dupa criza produselor de otel in Europa – este in jurul a 170 de milione de tone, care, fata de 2007, arata o scadere de cca 28-30%.

In 2007, Romania avea o productie de 6,3 mil. tone, ajungand in prezent la cca 3 mil. tone.

In 2007-2008, volumul estimat al structurilor metalice (constructii industriale, rezidentiale, birouri, infrastructura) executate in fabricile din tara si/sau importate, noi sau reutilizate, era de cca. 150-170 mii tone. Daca ne raportam la volumul actual al productiei de otel, ar trebui sa consideram ca structurile metalice ar fi sub 50% fata de valorile dinainte de criza, undeva pe la 60-70 mii tone, cel mult.

 

Ionel Cristea: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta constructiile metalice in tara noastra?

Dan Dubina: In Romania cultura constructiilor este centrata pe beton si zidarie. Apoi, constructiile metalice necesita o calificare mai ridicata a personalului, care de fapt nu prea mai exista. Sudorii certificati au devenit „rara avis”. Respectarea proiectului si controlul executiei sunt mult mai stricte, iar manipularea cantitatilor – in kilograme la confectia metalica, cu certificate de calitate de la producator, este mai riguroasa; la zidarii si betoane se lucreaza cu metri cubi, dozajele si calitatea sunt mai dificil de controlat/mai usor de manipulat. Una peste alta, cu mana de lucru mai putin calificata si executie mai putin controlata se pot obtine preturi mai bune cu beton sau zidarie.

Apoi, in unele situatii, vulnerabilitatea la foc a structurilor metalice, neprotejate, activ si/sau pasiv, poate deveni un factor descurajant fata de beton, care are o comportare mai buna la temperaturi ridicate.

Si nu in ultimul rand, marketingul si actiunile de promovare a structurilor din beton si a zidariilor desfasurate de firmele de profil sunt mult mai ingenioase, mai agresive si mai eficiente decat cele intreprinse de producatorii de structuri metalice.

 

Ionel Cristea: Din punct de vedere al legislatiei mai sunt probleme?

Legislatia, in sine, este aliniata la cea europeana, nu pune piedici. Lipsa de calificare specifica si/sau a proiectantilor – ingineri si arhitecti -, a dirigintilor de santier, a responsabililor tehnici cu executia, asociata cu lipsa de informare a beneficiarilor, neglijarea de catre acestia a importantei raportului calitate/pret coroborata cu politica deficitara a sistemului de asigurari care se practica in constructii, toate defavorizeaza constructiile metalice.

 

Ionel Cristea: In ce domenii se folosesc mai mult constructiile metalice in tara noastra: industriale, comerciale, sportive, rezidentiale sau infrastructura?

Dan Dubina: In momentul de fata, solutiile cu prefabricate din beton armat au devenit preponderente fata de cele cu structura metalica in constructia de hale industriale. Se mai fac hale metalice, dar substantial mai putin ca acum 10-15 ani.

Acolo unde sunt deschideri mari – sali de sport, stadioane, aeroporturi etc., unde otelul este competitiv fata de beton, acesta predomina, dar asemenea lucrari nu sunt prea multe.

In cazul cladirilor inalte, multietajate, trendul este spre structuri mixte, otel-beton, numite la noi structuri din beton cu armatura rigida – BAR, problema comportarii la temperaturi ridicate (incendiu) fiind un argument.

Este pacat ca nu a cunoscut o dezvoltare mai accentuata constructia de case cu structura metalica. Romania este o tara seismica, iar aceste case cu structura metalica sunt, incontestabil, solutia ideala.

 

Ionel Cristea: Practic, care sunt avantajele pe care le ofera constructiile metalice in comparatie cu cele traditionale (beton si zidarie)?

Dan Dubina: Calitate, controlul pretului, o mult mai buna rezilienta, adaptabilitate, recuperarea si/sau reciclarea materialului metalic.

 

Ionel Cristea: Intre aspectele prevazute a se discuta la actuala editie a Conferintei se afla „Constructiile remarcabile”. Avem in Romania constructii metalice remarcabile?

Fara indoiala ca sunt, desi, din pacate, nu prea multe: Sadioanele de la Cluj-Napoca si Craiova, Sala Polivalenta din Cluj Napoca, sunt asemenea exemple.

 

Ionel Cristea: Conferinta Nationala de Constructii Metalice de anul acesta reprezinta a 16-a editie. Pe scurt, care au fost cele mai importante realizari ale editiilor anterioare?

Dan Dubina: Aceasta serie de conferinte a debutat in 1973. In acei ani cu o participare larga, cca 400 de participanti, constructori, proiectanti, beneficiari si academicieni, aceste conferinte erau un forum care permitea prezentarea si dezbaterea problemelor tehnice, a noilor tehnologii si a normelor de proiectare, prezentarea lucrarilor remarcabile.

Dupa 1990, participarea s-a redus, desi s-a incercat pastrarea caracterului de forum. Schimbul de idei si de experienta a continuat, intrucat este important sa cunoastem si sa discutam cea ce facem si cum facem. Este important sa se constientizeze si sa se mentina spiritul de comunitate a specialistilor intr-un domeniu, in acest caz fiind cel al constructorilor de structuri metalice.

 

Ionel Cristea: Ce realizari deosebite asteptati de la editia de anul acesta?

Dan Dubina: Pastrarea spiritului comunitatii constructorilor de structuri metalice!

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 159 – iunie 2019, pag. 5

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/06/01/constructiile-metalice-prezent-si-viitor-interviu-cu-academician-dan-dubina-presedintele-asociatiei-producatorilor-de-constructii-metalice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.