«

»

CSC: Sectorul Constructiilor – prioritate nationala a Romaniei in perioada 2018-2028

Share

Obiectivele si proiectele de investitii pentru urmatorii 10 ani au necesitat si necesita, in continuare, o noua abordare a prioritatilor in ansamblul economic si social al Romaniei, cu deosebire investitiile in infrastructura, atat la nivel national, cat si la nivel local, investitii finantate din fondurile Romaniei, dar si din fonduri atrase din bugetul Uniunii Europene.

Drept urmare, s-a considerat necesar ca la nivel guvernamental sa se intensifice dialogul cu partenerii sociali din acest domeniu, in special cu patronatele, dialog finalizat cu semnarea unui Acord intre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii.

Prevederile acestui Acord, semnat la data de 1 decembrie 2018 la Alba Iulia, prin care se declara sectorul constructiilor sector prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca in urmatorii 10 ani, incepand cu 1 ianuarie 2019, ne onoreaza, deoarece sunt reconfirmate recunostinta si aprecierea fata de constructori.

Masurile legislative luate dupa semnarea acestui Acord sunt, de acum, bine cunoscute firmelor de constructii, dar si celorlalti factori implicati in aducerea la indeplinire a prevederilor Acordului, drept care ma voi referi doar la cele care vizeaza Casa Sociala a Constructorilor, organizatie non guvernamentala si non profit, infiintata prin Legea nr. 215/1997.

Aceasta lege organica este de interes public, pentru ca ne vizeaza pe noi toti, indiferent daca suntem constructori sau beneficiari ai constructiilor.

Administrarea Casei Sociale a Constructorilor se face de catre patronatele si sindicatele din constructii si din industria de producere a materialelor de constructii care au reprezentativitate in domeniile respective. Este un exemplu de autoreglementare sectoriala, asa cum se aplica si in alte state din Europa, de la care am luat si noi exemplu.

In prezent, se afla in Parlamentul Romaniei o initiativa legislativa de modificare si completare a Legii nr. 215/1997 – prima modificare dupa 20 de ani de aplicare, dovada ca demersurile facute in urma cu doua decenii au fost bine fundamentate.

Speram sa fie adoptata cu extinderea competentelor Casei in ceea ce priveste formarea profesionala a personalului angajat in firmele de constructii membre ale CSC, pe perioada in care se afla in somaj tehnic, dar si cu alte prevederi care sa stimuleze aderarea societatilor de constructii si a celor din industria de producere a materialelor de constructii la acest sistem de protectie sociala, coroborat cu raspunderea pentru calitatea si siguranta lucrarilor de constructii.

As dori sa ma refer, pe scurt,  la Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii, organizatie patronala fara scop lucrativ, neguvernamentala si apolitica, infiintata conform Legii patronatelor nr 356/ 2001, unul dintre partenerii sociali ai CSC, alaturi de Federatia Generala a Sindicatelor „FAMILIA”.

Federatia noastra este organizatie reprezentativa la nivelul sectorului de Constructii Civile si Industriale in Romania, incepand cu octombrie 2015.

Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii este constituita din 5 patronate din domeniul constructiilor: Patronatul Societatilor din Constructii; Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta; Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice; Asociatia Romana a Distribuitorilor de Metale, Patronatul Drumarilor din Romania.

In prezent, una dintre preocuparile noastre o constituie elaborarea cadrului normativ, la nivel de lege, pentru procesul de certificare a operatorilor economici pe piata constructiilor, tema care face parte dintre obiectivele Acordului incheiat anul trecut de Guvern cu Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii.

De altfel, printre primele masuri ale acestui Acord se remarca introducerea unor facilitati fiscale, prin OUG nr. 114/2018.

Certificarea operatorilor economici pe piata constructiilor a fost introdusa ca obligativitate prin modificarea legii nr. 10/1995 (initial prin Legea 163/2016 si recent prin OUG 6/2018). Un proiect de Hotarare de Guvern a fost deja redactat in urma protocolului semnat la finele anului trecut de mai multe asociatii profesionale si patronale din domeniu. Acestea s-au angajat sa actioneze unitar pentru promovarea, cat mai rapida, a unei legi care sa reglementeze aceasta certificare.

Protocolul privind certificarea operatorilor din constructii a fost semnat de: Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, Ordinul Arhitectilor din Romania, Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri, Asociatia Inginerilor de Instalatii, Asociatia Profesionala de Drumuri si Poduri, Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii, Patronatul din Industria Cimentului si Altor Produse Minerale pentru Constructii, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta, Patronatul Societatilor de Constructii, Federatia Generala a Sindicatelor „FAMILIA”, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Problema este deosebit de complexa, pentru ca ea vizeaza atat persoane, cat si societati, motiv pentru care necesita un studiu de impact aprofundat, precum si alte masuri pregatitoare, despre care ii vom informa pe cititorii dumneavoastra intr-o editie viitoare.

 

Autor:
ing. Iulian Liviu Simion – prim-vicepresedinte al Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii, membru in Consiliul de Administratie al Casei Sociale a Constructorilor

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 159 – iunie 2019, pag. 16

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/06/01/csc-sectorul-constructiilor-prioritate-nationala-a-romaniei-in-perioada-2018-2028/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.