«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Solutii eficiente de protectie impotriva caderii blocurilor de roca

Share

Executia unor taluzuri in roci stancoase si expunerea lor la agentii atmosferici ofera conditiile interventiei unor factori destabilizatori. Printre cauzele alunecarilor de mase din formatiunile acoperitoare sau de roca alterata putem aminti actiunea apelor de suprafata (precipitatii), a celor de adancime (actiunea apei acumulate in fisuri) sau factori exteriori (inghet, insolatie, cutremur, factorul antropic). Toti acesti factori conduc, in principal, la formarea unor retele de fisurari si stratificare a rocilor, ce contribuie masiv la reducerea rezistentei la forfecare a rocii de ansamblu, avand uneori ca rezultat desprinderi considerabile de blocuri de roca. Chiar recent au avut loc si la noi in tara astfel de evenimente, pe DN7C (foto 1), respectiv DN10 (foto 2).

Aceste fenomene pot conduce la efecte negative grave asupra sigurantei circulatiei si calitatii structurii cailor de comunicatie. Din fericire, in Romania ultimilor ani, a crescut gradul de constientizare a acestui potential risc, in unele cazuri fiind luate masuri concrete de protectie. Sisteme tip bariere de protectie impotriva caderii blocurilor de roca pot fi intalnite pe reteaua de drumuri nationale (DN7, DN66), pe cea de drumuri judetene (DJ105G) sau pe cea de transport feroviar (Campina – Predeal, Gura Humorului – Ilva Mica).

Fiind implicata in primul rand asigurarea conditiilor de securitate a vietii omului, este imperios necesar ca aceste sisteme sa aiba garantata comportarea in exploatare conform conditiilor pentru care ele au fost proiectate. In realitate, s-au constatat cazuri in care bariere de la producatori diferiti, dar avand aceeasi clasa energetica (deci echivalente in teorie), ambele avand si marcajul CE, sa aiba o comportare mai mult sau mai putin eficienta in exploatare (foto 3 si 4).

Este de dorit a fi evitate astfel de situatii prezentate mai sus, astfel ca proiectantul si beneficiarul lucrarii ar trebui sa acorde o atentie sporita tipului de sistem ales. Acest lucru presupune o studiere atenta a certificatelor puse la dispozitie de catre producator cu mentionarea conditiilor de testare a acestor sisteme. Trebuie solicitata Evaluarea Tehnica Europeana (ETA), precum si Documentul European de Evaluare (EAD), acesta din urma fiind documentul care descrie conditiile de testare si pe baza caruia este realizata ETA.

Practica vine si confirma faptul ca testarea unor astfel de sisteme la scara de 1:1 in conditii de cadere libera pe verticala constituie scenariul cel mai sigur. Mai mult, in unele cazuri fiind vorba de forte exorbitante ce trebuie transferate si/sau disipate intr-un interval de timp extrem de scurt (uneori de ordinul milisecundelor), este esentiala folosirea otelului de inalta rezistenta la fabricarea elementelor structurale principale.

Cele mentionate mai sus sunt confirmate de practica si in tara noastra, o situatie de acest gen fiind intalnita in cadrul unui proiect de anvergura realizat pe DN7 Valea Oltului. In cadrul proiectului „Protectie versanti pe DN7, km 198+000 – 226+000”, avand ca perioada de executie iunie 2008 – mai 2010, s-au ales spre rezolvare 18 pozitii, considerate ca fiind critice. La pozitia km 206+000, in 2008 s-a instalat o bariera de protectie impotriva caderii blocurilor de roca de 3.000 kJ, energie corespunzatoare unui bloc de roca ce cantareste 9,60 tone, care loveste bariera cu 90 km/h. In iulie 2013, bariera a retinut 8 m3, echivalentul a aproximativ 17 tone de material stancos (foto 5).

Desi volumul de material a fost mai mare decat cel cu care s-a efectuat testul, bariera a functionat cu succes, deoarece, datorita inaltimii mai reduse de cadere a materialui, energia cinetica dezvoltata a fost sub nivelul de 3.000 kJ.

Intrucat beneficiarul inca nu a luat masurile de intretinere care se impun, bariera se afla si astazi in aceeasi stare, estimand chiar ca volumul de material a crescut spre 19 tone (foto 6). Desi au trecut 5 ierni, in care s-a adaugat si incarcarea statica data de greutatea zapezii, comportarea in timp a sistemului este exemplara.

Asadar, pe langa solicitarea documentelor care atesta certificarea unor astfel de bariere, se impune si studierea conditiilor de testare din care rezulta performantele sistemelor. Doar astfel se poate face o comparatie obiectiva a unor sisteme incadrate, teoretic, in aceeasi clasa energetica. Aceste detalii pot face diferenta!

 

Autor:
ing. George CORBESCU –
Project Manager Departamentul Tehnic, Geobrugg AG Geohazard Solutions

 

Distribuitor în România al sistemelor Geobrugg:

Iridex Group Plastic | Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | Voluntari | Județul Ilfov

T.: 021.240.40.43 | E.: dmc@iridexgroup.ro | www.iridexplastic.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 159 – iunie 2019, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/06/01/iridex-group-plastic-solutii-eficiente-de-protectie-impotriva-caderii-blocurilor-de-roca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.