Imobilul este situat in sectorul 3 al Municipiului Bucuresti, pe Str. Cluceru Udricani la nr. 12, colt cu Str. Olteni si este clasat ca monument istoric la categoria B, consemnat in Lista Monumentelor Istorice – Municipiul Bucuresti, 2004 la pozitia 1604 B-II-m-B-19307 Casa str. Olteni sector 3 sf. sec XIX.
Datele culese arata ca imobilul a fost construit in anul 1885 de un anume I. Iancu si a suferit, de-a lungul timpului, mai multe interventii, in mare parte reparatii simple.
Cladirea, compusa din pivnita + parter + 2 etaje + mansarda a fost construita din zidarie de caramida, cu acoperis din metal si plansee din lemn. Volumul paralelipipedic are un decros usor care marcheaza coltul cladirii, completat de doua balcoane.
Fatadele principale sunt diferentiate pe cele 3 nivele: parterul sobru, etajul nobil – etajul atic, dominate de ritmul dat de alternanta plin/gol, care continua egal pe orizontala si se suprapune pe verticala. Trecerea de la un nivel la altul este subliniata de un brau compus din doua baghete. Fatadele se compun din 3 travee iar pilastri colosali, canelati, subliniaza, la etaj, inceputul si sfarsitul traveelor.
Cladirea se inscrie in stilul neoclasic, atat ca volumetrie, cat si ca rezolvare decorativa a fatadelor, fiind foarte valoroasa prin acuratetea limbajului.
Fatadele de nord si de vest din strada Cluceru Udricani, nr. 12, sector 3, Bucuresti, intrunesc calitatile pentru care au fost clasate monument istoric de categorie B.
Din cauza faptului ca nu a fost locuit timp de aproximativ 20 ani, starea de degradare a imobilului s-a accentuat, riscand sa duca la pierderea sa. Din acest motiv, autoritatile locale Primaria Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 3 au cautat solutii pentru salvarea imobilului. Incepand cu 2011 au demarat actiunile de reabilitare si restaurare a cladirii monument istoric si au stabilit ca noua cladire va avea drept destinatie activitatea de invatamant, functionand ca o extindere a Complexului Educational „Lauder-Reut”.
In anul 2013, Primaria Sectorului 3 a incarcat in sistemul de achizitii publice SEAP/SICAP documentatia de licitatie pentru proiectul de „Consolidare, restaurare, reabilitare, remodelare, modernizare si supraetajare, in scopul realizarii unei cladiri pentru invatamant” la imobilul descris mai sus. SC MIDANNE INVEST GRUP SRL a fost declarata castigatoare pentru proiectarea si executia lucrarilor.
Grupul MIDANNE reuneste mai multe societati cu activitati complementare, care confera grupului capacitatea de a aborda proiecte complexe, incluzand:
- Activitati de consultanta si expertiza inginereasca, economico – financiare si juridica;
- Managementul proiectelor complexe;
- Activitati de constructii civile si industriale;
- Activitati in domeniul lucrarilor de reabilitare, restaurare, amenajare interioara;
- Activitati in domeniul instalatilor complexe pentru constructii.
Contractul este semnat in aprilie 2013 iar Ordinul de incepere a proiectarii a fost emis in luna iunie 2016.
SC MIDANNE INVEST GRUP SRL, in calitate de proiectant general, in conformitate cu PUZ aprobat si cu avizul emis de Ministerul Culturii, a prevazut supraetajarea cu inca un etaj a cladirii existente, avand grija ca pe de o parte aceasta supraetajare sa fie in armonie de forme si ritm cu fatada monument iar pe de o alta parte sa poata fi usor diferentiata de fatadele monument istoric.
Avand in vedere ca partiul constructiei a fost definit de catre studiul istoric ca fiind fara valoare, SC MIDANNE INVEST GRUP SRL propune un plan nou, corespunzator necesitatilor procesului de invatamant. Din aceleasi considerente functionale, subsolul va fi adancit si extins pana la limita permisa de panza freatica, solutia propusa de SC MIDANNE INVEST GRUP SRL fiind in concordanta cu studiul geotehnic si expertiza tehnica. Pe scurt, proiectul nou intocmit de SC MIDANNE INVEST GRUP SRL prevede, pe langa lucrarile specifice de restaurare a celor doua fatade monument, doua scari pentru evacuare, doua ascensoare, spatii tehnice (camera centrala termica, camera grupuri pompare – apa potabila si hidranti, camera tablou electric general), spatii administrative specifice activitatii de invatamant (cancelarie profesori, sala consiliu, birou administrativ, birou contabilitate, birou director scoala etc.), sali de clasa, laboratoare, grupuri sanitare pe fiecare etaj (baieti, fete, persoane cu dizabilitati), cabinet medical, si o terasa circulabila protejata cu panouri din sticla securizata pana la H = 2,10 m. Cladirea proiectata are regim de inaltime S+P+2E+E3-4 retras + Terasa, aria construita de 353,69 mp iar aria construita desfasurata de 1.700,00 mp si inaltimea la atic de 22,00 m.
Ordinul de incepere a executiei si predarea – primirea amplasamentului au fost inregistrate in luna decembrie 2013.
La data inceperii lucrarilor imobilul era intr-o stare avansata de degradare, adapostind pe timpul noptii oameni ai strazii. Subsolul si curtea imobilului erau folosite pentru depozitarea deseurilor, devenind un focar de infectie, periculos atat pentru vecinii din zona, cat si pentru angajatii SC MIDANNE INVEST GRUP SRL. Pe parcursul anului 2013, mansarda imobilului a ars, iar in timpul interventiei echipelor de pompieri, restul de acoperis a fost distrus, lasand loc pentru infiltratii din apele meteorice, ceea ce a dus atat la slabirea planseelor cat si la deteriorarea accelerata a fatadelor monument. Din acest motiv, s-a considerat impetuos necesar ca demolarea sa nu se execute mecanizat, pentru a reduce vibratiile rezultate iar fatadele monument sa fie sprijinite in regim de urgenta cu o structura din lemn care mai apoi sa fie completata cu o structura metalica lestata cu blocuri din beton.
Pentru implementarea proiectului, SC MIDANNE INVEST GRUP SRL a delegat o echipa tanara, dinamica, pregatita sa faca fata provocarilor unui santier complex, compusa din manager de proiect ing. Irinel Trifan si sef de santier ing. Catalin Barbu, coordonata de directorul general al SC MIDANNE INVEST GRUP SRL – ing. Dan Nechifor.
Lucrarile cu cel mai ridicat grad de complexitate au fost cele legate de fatada monument (sprijiniri, subzidiri, sapatura generala, ancorarea fatadelor de structura de beton noua etc.) si au fost finalizate cu succes. O atentie deosebita a fost acordata restaurarii fatadelor monument istoric, unde, sub indrumarea specialistului avizat de Ministerul Culturii, arhitect Dan Lacatus, echipele SC MIDANNE INVEST GRUP SRL au prelevat sabloane pentru toate elementele decorative. Materialele folosite pentru refacerea fatadelor monument au fost si pe baza de var si livrate de HASIT ROMANIA. Majoritatea elementelor decorative au fost refacute la fata locului si doar in situatii exceptionale au fost inlocuite cu elemente noi, executate pe banc de lucru in baza sabloanelor.
IMBUNATATIRI ADUSE PROIECTULUI PE PARCURSUL EXECUTIEI
Exigentele proiectului au fost depasite pe mai multe planuri, unele la cererea beneficiarului final, altele la sugestia SC MIDANNE INVEST GRUP SRL si inevitabil, au dus la optimizarea consumurilor si la adaugarea unui plus privind eleganta si comfortul, cum ar fi:
- ferestrele din lemn au fost inlocuite cu ferestre din lemn stratificat cu geam termopan;
- balustradele clasice au fost inlocuite cu balustradele din sticla, cu mana curenta din inox;
- tamplaria PVC a fost inlocuita cu tamplarie din aluminiu;
- radiatoarele de la etajele 3 si 4, adiacente fatadei cortina, au fost inlocuite cu ventiloconvectori de pardoseala;
- corpurile de iluminat clasice au fost inlocuite cu altele avand surse cu tehnologie LED;
- pentru punerea in valoare a fatadelor monument, din punct de vedere estetic au fost adaugate corpuri de iluminat architectural montate la fiecare fereastra;
- usile grupurilor sanitare s-au schimbat cu usi din sticla securizata colorata in masa;
- pentru reducerea consumului de apa au fost montate baterii monocomanda cu senzor de prezenta;
- s-a montat sistem de degivrare pe terasa circulabila si pe zona de acces in imobil.
Comisia de receptie la terminarea lucrarilor s-a intrunit in luna ianuarie 2018, ocazie cu care s-a trecut la semnarea Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor.
Receptia s-a desfasurat in conditii normale, reprezentantii ISC-IRCBI si ai Ministerului Culturii neavand obiectiuni.
CONCLUZII
Echipa SC MIDANNE INVEST GRUP SRL a reusit sa implementeze cu succes prevederile proiectului. Rezultatul este o scoala noua, construita dupa ultimele standarde in domeniu, cu materiale moderne si dotata cu echipamente de ultima generatie, care faciliteaza intreg procesul de invatamant, atat pentru profesori cat si pentru elevi. Securitatea profesorilor si a elevilor este foarte importanta, astfel ca scoala este echipata cu sisteme de alertare si stingere in caz de incendiu indeplinind cerintele IGSU. De asemenea, scoala este dotata cu sistem de control acces si sistem de supraveghere audio-video avand 5 sali de clasa care intrunesc cerintele cu privire la sustinerea examenului de bacalaureat.
Consideram ca am reusit sa integram cu succes un monument istoric cu valoare culturala medie spre mare intr-o cladire noua, moderna ce poate fi considerata un etalon pentru viitoarele scoli ce se vor construi. Marturie a succesului proiectului este si faptul ca, ulterior receptiei, autoritatile locale au decis sa continue amenajarea domeniului public din imediata vecinatate a imobilului pentru a il pune pe acesta in valoare. Strada Cluceru Udricani va deveni strada pietonala in dreptul „COMPLEXULUI EDUCATIONAL LAUDER-REUT” iar la intersectia Strazii Olteni cu Strada Cluceru Udricani se va amplasa o statuie, monument de for public.
Contact:
MIDANNE INVEST GRUP
Str. Matei Basarab nr. 66, sector 3, Bucuresti
Tel.:021 361 90576
Fax: 021 361 0578
E-mail: office@midanne.ro
Web: www.midanne.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 159 – iunie 2019, pag. 24
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns