«

»

Personalitati romanesti in constructii – Traian Onet

Share

S-a nascut la 29 mai 1937 in Dealul Negru, judetul Cluj.

A absolvit Facultatea de Constructii din Cluj-Napoca, in anul 1959.

In perioada 1959 – 1963 a lucrat ca sef de lot si sef de santier in industria de prefabricate si pe santier la Turda, activitate pe care a continuat-o, in paralel cu cea didactica, in proiectare, expertizare, experimentare si asistenta tehnica.

Activitatea didactica a inceput-o in anul 1963 la Institutul Politehnic Cluj – Facultatea de Constructii, ca asistent (1963 – 1969), sef de lucrari (1969 – 1974), conferentiar (1974 – 1978), profesor (1978 – prezent). A predat la disciplina Beton armat si precomprimat, ocupandu-se si de dezvoltarea si dotarea laboratorului disciplinei.

In anul universitar 1993 – 1994, a activat ca profesor invitat la Universitatea Transilvania din Brasov.

Titlul stiintific de doctor inginer l-a obtinut in anul 1972 cu teza: Contributii la studiul deformatiilor grinzilor incovoiate din beton usor armat, sub incarcari de scurta durata.

Teza de doctorat a fost valorificata la elaborarea Normativului P 72-73, pentru calculul elementelor din beton usor de granulit si pentru STAS 10107/0-75, la realizarea unor constructii de locuinte P + 10E la Cluj-Napoca si a unor suprastructuri de poduri din beton precomprimat.

A avut stagii de specializare in Olanda (1978), Anglia (1995) si mobilitati in cazul Programului Tempus (Grecia, Franta, Portugalia, Anglia), in perioada 1995 – 1998.

Din 1990 este conducator de doctorat in specialitatea Inginerie civila, finalizand numeroase teze de doctorat.

In anul 1984, a primit distinctia de Profesor universitar evidentiat.

Activitatea stiintifica s-a axat pe urmatoarele directii: perfectionarea metodelor de calcul al betonului armat cu valorificare prin participare la elaborarea si perfectionarea normelor de proiectare; folosirea betonului cu agregate usoare; comportarea, calculul si alcatuirea elementelor din beton precomprimat partial; durabilitatea betonului; utilizarea ferocimentului in constructii.

A efectuat peste 100 de contracte de cercetare si experimentare si numeroase expertize tehnice elaborand, in paralel, 20 de proiecte, dintre care doua pentru Siria.

Profesorul Traian Onet a publicat numeroase articole in reviste de specialitate din tara si din strainatate si a prezentat comunicari la manifestari stiintifice nationale si internationale.

Din cele 27 de lucrari didactice, manuale si carti, inseram cartile tiparite (autor si coautor): Proiectarea betonului armat (coautor), Ed. Didactica si Pedagogica, ed. 1975, 1977, 1984 si o editie la Ed. Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 1995; Verificarea calitatii constructiilor de beton armat si beton precomprimat (coautor), Ed. Dacia, 1979; Beton armat (coautor), Ed. Didactica si Pedagogica, 1982; Betonul partial precomprimat, Ed. Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 1993; Durabilitatea betonului armat, Ed. Tehnica, 1994 (cartea a obtinut Premiul Anghel Saligny al Academiei Romane); Proiectarea betonului structural (coautor), Ed. Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 1996; Betonul Structural (coautor), Ed. Societatii Academice Mateiu – Teiu Botez. 2006.

Profesorul Traian Onet este si expert tehnic si verificator de proiecte atestat MLPAT (1993) si expert evaluator al cercetarii stiintifice din invatamantul superior (2001).

In facultate a avut si functii de conducere administrative: prodecan al Facultatii de Constructii – Institutul Politehnic Cluj-Napoca (1977 – 1981); decan al aceleiasi facultati (1984 – 1989), preocupandu-se de buna functionare a procesului de invatamant si de imbunatatirea acestuia.

Amintim ca a fost membru in organisme stiintifice, precum: Consiliul stiintific al ICCPDC, Comisia de betoane CNIT, Comisia de structuri si inginerie seismica a ICCPDC etc. De asemenea, este membru al Societatii Internationale de Ferociment, membru al Federatiei Internationale a Betonului (Task Group 4/1 – Serviceability) si membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania. De subliniat ca este si directorul Editurii UTPRES Cluj-Napoca.

Mentionam ca, pentru bogata sa activitate, i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea Tehnica Gh. Asachi din Iasi (2004), titlurile academice de Profesor Onorific la Universitatea Transilvania din Brasov si la Universitatea Politehnica Timisoara.

Perseverent, cu dragoste de munca, doritor de a se autodepasi, iubitor al lucrului bine facut – sunt calitati care ii intregesc personalitatea.

Prin realizarile sale, profesorul Traian Onet s-a inscris in randul celor mai de seama personalitati ale stiintei si tehnicii romanesti in constructii.

 

(Din Vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 159 – iunie 2019, pag. 48

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/06/01/personalitati-romanesti-in-constructii-traian-onet/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.