«

»

Surprize, surprize…

Share

Institutul National de Statistica a publicat rezultatele economice pe primul trimestru. Produsul Intern Brut a crescut cu 5% fata de primul trimestru din 2018 si cu 1,3% fata de trimestrul 4. Ocazie pentru comentatori sa constate ca marea majoritate a analistilor (multi dintre ei reprezentanti ai unor institutii importante: Comisia Europeana, FMI, BERD, BNR, Consiliul Fiscal s.a.) deci, marea majoritate a analistilor s-au inselat.

Estimarile lor se plasau intre 3,3% si 4,5%. Mai mult, recent, multi dintre ei isi corectasera in minus estimarile.

Pentru cei care urmaresc mai cu atentie viata economica, estimarile lor mai pesimiste nu reprezentau o surpriza. De ani buni analistii ne anunta ca in Romania va veni criza. Iar criza nu mai vine!

Dupa fiecare masura mai indrazneata a Guvernului sau Parlamentului suntem amenintati ca vine dezastrul. Si dezastrul inca nu a venit!

Anul trecut, de pilda, atunci cand s-au transferat contributiile de la angajator la angajat ni s-a spus ca vor fi probleme mari. Pana la urma nu au fost decat efecte pozitive.

Evident ca diferentele mari intre estimari si realitate nu sunt chiar in regula deoarece previziunile analistilor reprezinta si elementele pe baza carora multe firme isi contureaza planurile de afaceri.

Dar sa ii lasam pe analisti, urandu-le prognoze mai aproape de realitate si sa ne bucuram pentru rezultatele obtinute, in primul trimestru, de ramura noastra.

In primul trimestru sectorul constructiilor a inregistrat o crestere de 12,5% fata de trimestrul 1 din 2018 iar in martie cresterea a fost chiar de 23,4 la suta. Cea mai mare crestere din 2009 pana acum. Si mai imbucurator este ca aceste cresteri au fost la constructii noi 38,6%, cladiri rezidentiale 29,6%, cladiri nerezidentiale 27,3% si constructii ingineresti 16,9%.

In urma cu un an dl Cristian Erbasu, vicepresedintele Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii, anunta, cu oarecare ingrijorare, ca s-au semnat multe contracte. „Acum se lucreaza la proiectare – spunea dansul – dar anul viitor, in 2019, cand se va trece la executie, nu vom avea suficienti oameni cu care sa lucram”.

Asa se explica, probabil, insistenta cu care conducerea FPSC a militat pentru incheierea Acordului cu Guvernul, acord prin care s-au solicitat o serie de facilitati pentru ramura constructiilor. S-au obtinut, prin Acord, cresterea la 3.000 de RON a salariului minim brut in constructii si reduceri de taxe pentru ca salariul minim net lunar sa depaseasca, in lei, echivalentul a 500 de euro.

Se incearca, astfel, stimularea constructorilor romani sa ramana pentru a lucra in tara. Acordul prevede si alte masuri pentru imbunatatirea activitatii in constructii, toate acestea contribuind, fara indoiala, la rezultatele obtinute de constructorii romani in primele trei luni din 2019.

Nu sunt analist dar pot sa pariez ca trendul din prima parte a anului se va mentine si in continuare. Intr-un editorial viitor ma voi referi si la cateva obiective de investitii in care lucrurile au demarat exemplar in 2019.

Autor:
Ionel Cristea

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 159 – iunie 2019, pag. 3

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/06/01/surprize-surprize/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.