«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Sediul Judecatoriei Raionale Ungheni, Republica Moldova

Share

Beneficiar: JUDECATORIA RAIONALA UNGHENI

Antreprenor general: SC CONEST SA Iasi

Proiectant general: IPS IPROCOM – Chisinau, Republica Moldova

Subantreprenor: I.M. “PRO EX 2005” SRL Chisinau, Republica Moldova

 

Proiectul cuprinde sediul judecatoriei, parcarea, curtea de serviciu si terenul aferent.

Cladirea are subsol, parter,  cinci etaje si etaj tehnic.

La subsol se afla camere de sedere temporara a detinutilor si a pazei in asteptarea procesului, precum si incaperi pentru odihna temporara a soferilor si vestiar pentru personal. Se mai regasesc la subsol: camere pentru instalatia de pompe si distributie a energiei electrice, grupuri sanitare si incaperi de uz tehnic, spatii pentru pastrarea corpurilor delicte, camere pentru avocati si gardieni.

Toate incaperile sunt asigurate cu doua iesiri de evacuare. Sunt proiectate doua scari, una pentru trecerea detinutilor din celula  de arest in sala de judecata si alta pentru trecerea judecatorilor in incaperile pentru transport special.

La parter sunt  amplasate: vestibulul, casa scarii si ascensorul, garderoba, incaperea pentru paza, arhiva, birou arhivar, camera de audiere a minorilor, camera de pastrare a corpurilor delicte, oficiul de calcul si imprimare, grupuri sanitare, lift de serviciu pentru judecatori si doua scari ce fac legatura cu etajele superioare. La parter mai sunt amplasate doua  garsoniere de serviciu, iar la etajele unu si doi patru sali de judecata, sala pentru conferinte, birouri pentru procurori, incaperi pentru martori, camera de audiere a martorilor. Exista, de asemenea, incaperi pentru alimentatie tip oficiu si grupuri sanitare.

La etajul trei sunt amplasate: patru sali de judecata, sali pentru conferinte, birouri pentru avocati, incaperi pentru martori, camera de audiere martori, incaperi tip oficiu si grupuri sanitare.

La etajul patru este amplasata sala de consiliu, birouri cu destinatii diverse, biblioteca judecatoriei, camera de odihna,  oficiu si grupuri sanitare.

La etajul cinci, sunt amplasate doua sali de sport cu vestiar, dusuri si grupuri sanitare, camere pentru instalatiile de ventilare, spatii tehnice. Camera centralei se afla pe terasa.

 

DATE TEHNICE

Suprafata construita: 810,10 mp.

Suprafata totala: 4.371,60 mp.

Dimensiunile cladirii in plan, pe axe, sunt : 41,6 m x 12,8 m si 25,6 x 12,8 m.

Regimul de inaltime este subsol, parter + 5 etaje.

Gradul seismic la care a fost proiectata cladirea: 7.

Gradul de rezistenta la foc II si clasa de importanta a cladirii II.

 

STRUCTURA DE REZISTENTA

Structura – cadre din beton armat monolit C20 – (M250/B20), fundatii continue din  beton armat C20, plansee, scari din beton armat monolit C20.

Zidarie exterioara din BCA si caramida GV, pereti despartitori din zidarie si gips carton.

Acoperis tip terasa.

 

FINISAJELE INTERIOARE

Peretii interiori, tencuiti cu mortar, s-au finisat si vopsit cu vopsea lavabila.

S-au placat cu marmura, lemn, faianta in functie de locul ocupat in cladire.

Peretii din grupurile sanitare si incaperile cu destinatia „alimentatie” tip oficiu sunt placati cu faianta, pardoseala fiind din gresie.

In salile de judecata si birouri, pardoselile sunt din parchet.

In interior sunt usi din lemn si  lambriuri din lemn la pereti. Balustrada este din inox, pardoselile din holuri sunt marmura si granit.

 

FINISAJELE EXTERIOARE

La exterior, fatada ventilata in sistem integrat (BCA 30 cm, vata minerala  5-8 cm, strat de aer ventilat 4 cm, finisaj exterior ceramic pe structura de aluminiu), placaj cu bond care, pe langa rolul estetic in imaginea cladirii, creeaza o separare intre mediul exterior si interior, functionand ca un foarte bun izolator termic si fonic. Rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet, intretinerea usoara, flexibiliatea, rezistenta la radiatiile solare, la eroziune si coeficientul de dilatare foarte mic reprezinta o solutie optima pentru constructie. Soclul cladirii este finisat cu granit. Tamplaria exterioara este  din aluminiu (bariera termica si geam termopan cu argon). Instalatiile electrice, interioare si exterioare, instalatiile de curenti slabi (control acces-date-voce-retea CaTv), semnalizare incendiu, sunt executate cu materiale de calitate, conform prevederilor proiectului. Alimentarea cu apa si canalizarea au fost executate prin bransament la reteaua inelara a localitatii.

Instalatiile sanitare si termice sunt din materiale ce corespund cerintelor proiectului si respecta Normele si Normativele de specialitate.

Centrala termica functioneaza cu gaz metan si asigura apa calda si incalzirea.

Centrala termica este amplasata pe terasa, spatiul fiind amenajat si echipat cu respectarea Normativului pentru proiectarea si executarea centralelor termice.

 

EXTERIORUL CONSTRUCTIEI

Imprejurul edificiului s-au amenajat trotuare care unesc drumurile pietonale existente cu cele proiectate intr-o singura retea.

 

La 9 februarie 2018, a avut loc inaugurarea Judecatoriei Ungheni, eveniment organizat de catre Consiliul Superior al Magistraturii, in cooperare cu Judecatoria Ungheni si cu suportul Proiectului european „Sporirea Eficientei, Responsabilitatii si Transparentei Instantelor Judecatoresti in Moldova” ATRECO.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 159 – iunie 2019, pag. 20

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/06/01/trofeul-calitatii-araco-sediul-judecatoriei-raionale-ungheni-republica-moldova/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.