«

»

Alfabetizarea economiei de piata

Share

Greu de inteles economia asta de piata de catre unii reporteri si comentatori de la unele posturi de televiziune sau alte mijloace mass-media. Altfel nu am vedea lansate in fiecare zi tot felul de aberatii care contrazic principiile ce guverneaza acest sistem capitalist.

De pilda, e bine ca romanii sa aiba salarii mai mari? Dupa logica lor, nu! Pentru ca, spun ei, daca se maresc salariile cresc si preturile, creste si inflatia, iar oamenii nu se mai aleg cu nimic?! Pai, atunci, poate ar fi mai bine sa se reduca salariile, ca poate nu cresc nici preturile si nu creste nici inflatia?!

Greu de inteles o absurditate mai mare. O absurditate din cauza careia Romania a pierdut in ultimii 30 de ani cateva milioane de compatrioti, plecati in alte tari tocmai in cautarea acestor salarii mai mari.

Sigur ca marirea veniturilor romanilor conduce si la cresterea preturilor unor produse sau servicii, deoarece cresterea volumului de bani de pe piata creste si cererea pentru unele produse si servicii si uneori si pretul lor si, deci si inflatia.

Important este, insa, ca salariile sa creasca mai mult decat inflatia. De pilda, daca salariile cresc cu 15% iar inflatia cu 4%, rezulta cresterea venitului real cu diferenta, deci cu 11%.

Deci, ce facem, ramanem in continuare o tara renumita pentru „mana de lucru” ieftina? Probabil ca multe dintre tarile dezvoltate din Europa ar dori ca noi sa ramanem in continuare asa. Dar, pentru noi, e bine asa? E bine ca sa plece, in continuare, compatriotii nostri in alte tari pentru a cauta salarii mai mari?

O alta intrebare.

E bine sau e rau ca leul sa se devalorizeze? Daca privesti dintr-un singur unghi, asa cum fac multi comentatori, e foarte rau! Tocmai de aceea se si citeaza in fiecare zi aceasta ca un exemplu negativ. E drept, pentru cei ce au imprumuturi in valuta e rau, deoarece vor plati lei mai multi la fiecare rata.

E posibil sa creasca si preturile unor produse importate. Nu obligatoriu, deoarece preturile sunt stabilite de raportul dintre cerere si oferta. Iar daca preturile acestora vor creste, ele vor fi mai putin vandabile, vor fi importate in cantitati mai mici si se va reduce deficitul comercial.

Dar cel mai mare avantaj, in cazul devalorizarii leului, avantaj care nu se scoate aproape niciodata in evidenta, este stimularea exportului. Nu sunt putine cazurile cand unele tari isi forteaza devalorizarea valutei pentru a stimula cresterea exportului.

O ingrijorare pe care o auzim mentionata aproape zilnic este ca Ministerul Finantelor se imprumuta, indatorand generatiile viitoare. O ingrijorare parca mai mare decat atunci cand cuplul Basescu – Boc s-a imprumutat cu 20 de miliarde de euro si nu prea stim ce s-a ales de acei bani, pe care i-au returnat si ii returneaza urmatoarele guverne.

In ceea ce priveste perioada actuala, ingrijorarea e inutila. Acum Romania s-a angajat sa nu depaseasca un deficit anual de 3% din PIB si, de cativa ani, isi respecta acest angajament. Chiar daca alte tari nu prea o fac.

Asadar, nu conteaza cu cat ne imprumutam in fiecare zi. Important e ca la sfarsitul anului, sa nu depasim acel 3% din PIB.

Si tot asa putem continua discutia despre diversele aspecte ale economiei de piata. Interesant este ca, in general, economia de piata se autoregleaza. In economia de piata Guvenul intervine doar cu masuri economice, respectiv taxe si impozite.

Un exemplu. Atunci cand s-a dorit stimularea sectorului IT s-au redus impozitele in acest sector. Acum, cand avem probleme cu forta de munca in constructii, s-au acordat facilitati la salarizarea in acest sector s.a.m.d.

In final, nu pot decat sa va cer scuze ca, poate, v-am plictisit cu aspecte pe care dumneavoastra, antreprenorii din constructii, le cunoasteti foarte bine, deoarece va loviti de ele in fiecare zi.

Sunt deranjante, insa, afirmatiile unora care, din nestiinta (sau din manipulare) vehiculeaza principii straine sistemului in care ne desfasuram activitatea.

Autor:
Ionel Cristea 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 160 – iulie 2019, pag. 3

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/07/01/alfabetizarea-economiei-de-piata/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.